Hlavní obsah

Radim Uzel: Jak je to se změnami sexuální orientace

Právo, Radim Uzel

Sexuoložka Christana Moranová z univerzity v americkém Connecticutu uveřejnila nedávno úvahu o tom, že některé ženy v průběhu svého života mohou změnit sexuální orientaci. Od puberty se třeba projevují jako heterosexuální, někdy se dokonce vdají a mají děti, ale postupně se jejich preference mění.

Foto: Profimedia.cz

Některé ženy v průběhu života změní svou sexuální orientaci. Šťastné jsou pak pouze ve svazku s jinou ženou.

Článek

Taková žena pak opustí rodinu a žije po boku jiné ženy v lesbickém svazku. Slavnými případy žen, které začaly žít heterosexuálně a skončily jako lesbičky, jsou herečky Portia De Rossi a Cynthia Nixonová. Obě žily s muži a teď žijí obě se ženami. Cynthia vychovává se svou partnerkou dokonce děti.

S podobnými přeměnami se občas můžeme setkat také v České republice. Daleko vzácnější je ale změna opačná, kdy se lesbička přemění v pozdějším věku na ženu heterosexuální.

Foto: Profimedia.cz

Portia de Rossi a Ellen DeGeneresová

Problémem zmíněných úvah, ale i studií je skutečnost, že vycházejí pouze z výpovědí klientek. Ty často zaměňují sexuální orientaci (ta je vrozená a celoživotní) se sexuálním chováním.

To se může přizpůsobit okolnostem. Není žádným tajemstvím, že se v ženských věznicích daří lesbickým aktivitám. Jsou to samozřejmě aktivity nouzové. Většina vězeňkyň by jistě dala přednost pohlavnímu styku s mužem. Takové náhradní chování rozhodně změnu jejich sexuální orientace. Signalizuje pouze to, že se člověk často snaží vystupovat v takzvané většinové roli.

Někdy je důvodem soulože lesbické ženy s mužem snaha otěhotnět. Co na tom, že to dělají s odporem? Dítě nakonec stojí za to. I ony mívají vyvinutý mateřský pud.

Nedávno mi napsaly společný dopis dvě středoškolačky. Společně se učily k maturitě. A když už jim to učení nešlo, tak se spolu pro rozptýlení pomazlily.

Samozřejmě pocítily výčitky svědomí a podezření, zda nejsou lesbičky. S největší pravděpodobností však šlo jen o mladistvý experiment, který navíc nehrozil otěhotněním. Učení jim prý šlo pak lépe. Jsem přesvědčený, že teď, po úspěšně složené maturitě, žije každá z nich normální vztah se svým mužským přítelem.

Často se setkáváme i s případy homosexuálních mužů, kteří se ožení a mají děti. Mnozí z nich v manželství setrvávají až do smrti a o jejich homosexualitě nikdo neví. Někteří však počkají, až děti trochu povyrostou, a potom prchají od rodiny za hlasem svého srdce. Rozhodně se však nejedná o změnu jejich sexuální orientace.

Foto: Profimedia.cz

Cynthia Nixonová

Podobné chování může často vysvětlit takzvanou bisexualitu. Role příslušníka jakékoliv menšiny není jednoduchá. A většinová orientace usnadňuje každému člověku život. Pokud se tedy gay nebo lesbička zdráhají přiznat svou sexuální orientaci, loví v heterosexuálních vodách. Takzvaná bisexualita je potom jakási kamufláž inzerující okolí, že to není tak jednoznačné.

Jedna křesťanská instituce rozeslala do škol brožuru, která se jmenuje Léčení homosexuality. Samozřejmě nejde o žádné léčení, ale o přizpůsobení se heterosexuální roli. Lékařům se nikdy nepodařilo žádného homosexuála vyléčit. Je to stejně marné jako násilné přeučování leváků na praváky. Sice je nakonec pravou rukou psát naučí, ale levá až do smrti zůstane šikovnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám