Hlavní obsah

Platonickým vztahem ku zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne platonický vztah, mnohé ženy si vybaví populárního herce nebo charismatického zpěváka, jehož plakát měly vylepený v dětském pokojíčku. Pravdou ale zůstává, že platonický vztah můžeme zažít také v dospělosti, a to nejen s muži, ale také se ženami. Pojďme nahlédnout pod pokličku a zjistit, co doopravdy platonický vztah znamená.

Foto: Profimedia.cz

Platonický vztah neboli úzké pouto mezi dvěma lidmi, kteří se vzájemně sexuálně nepřitahují

Článek

Koncept platonického vztahu vychází z myšlenek starověkého filozofa Platóna, od jehož jména je termín odvozen. Platón věřil, že platonický vztah může lidi přiblížit k božskému ideálu. Moderní pojetí platonického vztahu ale staví na myšlence úzkého pouta mezi dvěma lidmi, kteří se vzájemně sexuálně nepřitahují.

„Můžete mít ve svém životě důležitého člověka, se kterým cítíte silné spojení. Jednoduše řečeno k němu chováte lásku platonickou, nikoliv lásku romantickou,“ vysvětluje psycholožka Nikki Colemanová pro Insider.

Podle čeho zjistíte, že máte platonický vztah?

Přemýšlíte, zda ve vašem životě figuruje platonický vztah? Pokud si nejste jistá, měla byste znát několik charakteristik platonického vztahu. Kromě absence sexuální touhy se platonický vztah vyznačuje také pocitem vzájemné blízkosti. V platonickém vztahu je také běžné, že se cítíte sama sebou, nebojíte se projevit své emoce a máte vnitřní jistotu, že vás druhý člověk přijímá takovou, jaká doopravdy jste.

Nedílnou součástí platonického vztahu je také porozumění a pocit, že vás druhý nenutí dělat věci, které nechcete. Že vám výše zmíněné atributy platonického vztahu něco připomínají? Ano, ve skutečnosti za platonický vztah považujeme také hluboké přátelství, které můžeme chovat nejen ke kamarádovi, ale také ke kamarádce.

Web Very Well Mind dokonce hovoří o třech typech platonických vztahů – bromance (láskyplný, ale nesexuální vztah mezi dvěma muži), womance (emocionální, ale nesexuální vztah mezi dvěma ženami) nebo pracovní partner (úzké, nesexuální spojení mezi dvěma kolegy).

Výhody platonického vztahu

Dobrou zprávou je, že platonické vztahy s sebou přinášejí mnoho benefitů. Studie z roku 2014 zveřejněná v American Psychological Association naznačuje, že platonická láska má vliv na naše zdraví. Konkrétně zlepšuje imunitní systém, zároveň snižuje riziko deprese a úzkosti.

Platonický vztah s sebou také přináší emocionální podporu, díky které lépe zvládáme krizové momenty.

Rozdíl mezi poblouzněním a láskou

Vztahy a sex

Na přínosy platonických vztahů se zaměřila také studie s názvem Sociální vztahy a životní spokojenost: role přátel, která došla k závěru, že silné platonické vztahy nám pomáhají bojovat s dlouhodobým stresem.

A v neposlední řadě je důležité zmínit, že díky silným platonickým vztahům dokážou lidé lépe čelit životním výzvám. Ať už máte problémy ve svých romantických vztazích, v rodině, pracovní nebo zdravotní problémy, vaše platonická láska vás podpoří a pomůže vám obtíže zvládnout.

Tipy pro zdravý platonický vztah

Najít platonickou lásku není vždy snadné. Pokud ale máte to štěstí, že najdete člověka, který je vaší spřízněnou duší, měly byste o váš vztah náležitě pečovat. V první řadě buďte aktivní a nečekejte na to, až vám platonická láska zavolá nebo vymyslí společný program. Pokud chcete s danou osobou trávit čas, nezbývá nic jiného než jí to říct.

Samozřejmě občas nastanou chvíle, kdy kvůli pracovnímu vypětí nebo osobním problémům nemáte dostatek času na sraz s platonickou láskou. Přesto se snažte zůstat v kontaktu a využijte výdobytky současné doby, tedy sociální sítě či jiné komunikační kanály. Čas od času si zavolejte, pošlete zprávu nebo sdílejte vtip, který vás na sociálních sítích rozesmál.

Život v platonickém manželství

Vztahy a sex

Ve zdravém platonickém vztahu jste dva. Pokud tedy vycítíte, že vás druhá osoba potřebuje, buďte tu pro ni. Uvidíte, že váš upřímný zájem prohloubí vzájemné pouto, které mezi vámi panuje.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Související témata:
Platón

Výběr článků

Načítám