Hlavní obsah

Pět příznaků chorobné žárlivosti

Novinky, das

Žárlivost v určité míře do vztahu patří. Nesmí ale překročit určitou mez. Jakmile se změní v chorobnou žárlivost, je stejně zákeřná jako rakovina. Pomalu a jistě zničí všechno hezké, dokud vztah jako takový nepřivede do záhuby. Podívejte se s námi na pět příznaků žárlivosti, které mohou snadno přerůst v něco patologického.

Foto: Profimedia.cz

Chorobná žárlivost dokáže naprosto zničit každý vztah.

Článek

1. Dokážou vás rozrušit partnerovy telefonáty

Jakmile mu někdo zavolá, chcete okamžitě vědět, kdo mu volá a proč. Stejně tak vás dokáže rozhodit, jakmile partnerovi někdo volá a on to ve vaší přítomnosti nezvedne.

2. Sledujete jeho přátele na sociálních sítích

Pokud se přistihnete, jak lustrujete protějšku každého přítele či přítelkyni na sociálních sítích, jakmile si je přidá mezi své přátele anebo když olajkuje jejich fotku, nevěstí to nic dobrého.

3. Sledujete ho 

Jakmile svůj protějšek začnete sledovat, ať už cestou do zaměstnání, či při cestě domů, případně v jeho volném čase, v touze po nalezení důkazů jeho nevěry.

4. Jste nedůvěřiví vůči novým lidem v jeho okolí

Pokaždé, když vám protějšek představí někoho nového opačného pohlaví, okamžitě jej začnete pozorně sledovat a hledat jakékoli příznaky jejich vzájemné přitažlivosti a později se na něj začnete vyptávat ostatních a hledat nesmyslné souvislosti.

5. Pravidelně kontrolujete telefon a mailové schránky partnera

Když si nemůžete pomoci a při jakékoli příležitosti nahlédnete do jeho telefonu či notebooku a zkontrolujete všechny jeho příchozí a odchozí esemesky, telefonáty či mailovou komunikaci.

Jak z toho ven

Pokud shledáte, že většina z těchto příznaků vás naprosto vystihuje, pak vězte, že máte skutečně velký problém a je nejvyšší čas začít nad svým chováním přemýšlet a věci měnit.

„Toužíte-li s někým druhým nadále být, pak si nejprve položte tu nejdůležitější otázku, proč mu nedůvěřujete, čím si vaše pochybnosti zasloužil? Nehledejte přitom chyby jen u něho a zaměřte se i na své vlastní chování,” doporučuje na svém blogu odbornice na vztahy Kim Olverová.

Uvědomte si, že jen vy samotní jste strůjci svého života a je tedy především na vás, jak se ve vztahu budete cítit.

Pokud vás příště opět popadnou pochybnosti o druhém, položte si následující otázky:

  • Co ve vás v daný okamžik vytváří pocity žárlivosti?
  • Myslíte si, že je to skutečně pravda?
  • Existuje nějaký důkaz, který potvrzuje vaše domněnky?
  • Existuje něco, co mi může pomoci potlačit tyto domněnky?
  • Existuje něco, co mi může pomoci začít druhému opět důvěřovat? 

„Pokuste se změnit svůj příběh, svůj život. Přestaňte být obětí svého chování a získejte nad ním zpět kontrolu. Jedinou osobou, která dokáže něco změnit, jste jen vy samotní,” dodává Olverová.

Anketa

Nahlédli jste někdy svému protějšku do mobilního telefonu?
Ano, nahlížím pravidelně
12 %
Ano, ale stydím se za to
19,4 %
Ano, v předchozím vztahu a oprávněně
16 %
Ano, v předchozím vztahu a neoprávněně
3 %
Ne, ale několikrát jsem chtěl/a
9,6 %
Ne, ale neměl/a jsem k tomu zatím důvod
5 %
Ne, nikdy bych se k tomu nesnížil/a
35 %
Celkem hlasovalo 1379 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak muži dokázat, že ho skutečně milujete

Způsobů, jak někomu dokázat, že ho milujete, je mnoho. Někdo dává přednost přímému verbálnímu vyjádření, jiný své city raději dokazuje činy. A samozřejmě to...

Poradna: Tchyně, která nerespektuje soukromí

Vztahy tchyně versus snacha patří odedávna v rodině k nejvíce komplikovaným. Internetové diskuse jsou plné příběhů o hrozných tchyních, ale i stejně šílených...

Vztah versus kamarádi: Kdy nastává problém

Obzvláště v počáteční fázi vztahu je běžné, že se nemůžeme svého partnera nabažit a chceme s ním trávit každou volnou minutu. Problém ale nastává ve chvíli,...

Výběr článků

Načítám