Hlavní obsah

Orgasmická propast mezi partnery

Novinky, das

Zatímco muži při milování dosáhnou svého vyvrcholení v 95 % styků, u žen se tak děje jen v 65 %. Odborníci tak v této souvislosti hovoří o orgasmické propasti mezi partnery. Podle profesorky Laurie Mintzové z University of Florida za to ve velké míře může špatná znalost klitorisu v naší kultuře, a tedy i používání špatných technik, které by měly ženy dovést k vyvrcholení.

Foto: Profimedia.cz

Ženy ke svému vyvrcholení často potřebují i stimulaci klitorisu.

Článek

Zažít orgasmus je samo o sobě skvělé. Pokud ale dosáhnete vyvrcholení v podobný okamžik jako partner, teprve pak pocítíte ono magické propojení i hlubokou intimitu, která posílí váš vztah.

Bohužel mnoho žen má problém vůbec dosáhnout orgasmu, natož jej načasovat tak, aby k němu došlo společně s partnerem, proto se tak často uchylují k jeho předstírání.

Často se tak děje kvůli špatné technice milování, při které se zapomíná na klitoris, jehož stimulace je důležitá i během milování. Což mimochodem potvrdila i studie zveřejněná v časopise Journal of Sex & Marital Therapy, podle níž čtyři z pěti žen nedokážou dosáhnout orgasmu při samotném sexu bez stimulace klitorisu.

Sexuoložka Laura Janáčková: Kde mají ženy sexuální startér

Vztahy a sex

Většina mužů se přitom především soustředí na samotnou penetraci a na stimulaci klitorisu během milování příliš nedbá.

Už první vibrátor poháněný elektřinou přitom připomínal mnohem víc právě současné sací stimulátory klitorisu a satisfyery než vibrátory a dilda sloužící k penetraci. Jeho vynálezce, britský lékař Joseph M. Granville, s ním masíroval klitoris svých klientek pro úlevu od hysterie a celkové zklidnění.

„Nad tímto účelem dnes mnozí kroutí hlavou, ale dokazuje, jak důležitá je funkce klitorisu v tom, jak se žena cítí a je či není v pohodě,” upozorňuje Vojtěch Sláma z Yoo.cz.

Cesta za orgasmem, na který nikdy nezapomenete

Vztahy a sex

Ne náhodou jsou například muži ve Rwandě považováni za jedny z nejlepších milenců na světě, jelikož podle autorky knih o sexu Seemy Anandové ovládají techniku zvanou Kunyaza, jejíž součástí je, že muži pomocí svého penisu uchopeného v dlaních třou ženský klitoris.

Stimulace klitorisu zvyšuje pravděpodobnost početí

Přestože k oplodnění ženy může dojít i bez jejího vyvrcholení, stimulace klitorisu může pravděpodobnost početí významně zvýšit. Alespoň to tvrdí studie publikovaná v odborném časopise Clinical Anatomy.

Podle vědců stimulace klitorisu aktivuje procesy v mozku působící kombinaci změn v ženském reprodukčním traktu, které ho připravují k přijetí spermatu a umožňují oplodnění vajíčka. Patří mezi ně zvýšené prokrvení vaginální tkáně, zvlhčení, a také okysličení a zvýšení teploty.

Zároveň dochází i ke změně pozice děložního hrdla, které je vstupem do dělohy. Tím je zajištěno, aby sperma necestovalo do dělohy příliš rychle, díky čemuž mají spermie čas se aktivovat a rozpohybovat. To je nutná podmínka k tomu, aby mohly oplodnit vajíčko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám