Hlavní obsah

Nejnovější trend ve světě – partnerská smlouva o intimním životě

Novinky, Dana Sokolová

Knižní bestseller Padesát odstínů šedi prý obohatil sexuální život desítkám miliónů žen po celém světě. Zároveň zavedl i nová pravidla v partnerském životě. Podle odborníků stále více párů podepisuje tzv. smlouvy o intimním životě, kde se partneři zavazují k nejrůznějším sexuálním aktivitám, co všechno jsou partnerovi schopni tolerovat, jak často se budou milovat, případně jak budou trávit volný čas.

Foto: Profimedia.cz

Partnerské smlouvy jsou čím dál oblíbenější i mezi naprosto obyčejnými lidmi.

Článek

Zdá se vám to naprosto šílené? Podle sexuologů to ale může skutečně fungovat. Partneři tak přesně vědí, co od sebe mohou očekávat. Ve smlouvě obvykle bývají mnohem otevřenější a dokážou pomocí ní i přesně vyjádřit to, co by nahlas nikdy nevyslovili.

Některé páry mají toto ujednání i součástí předmanželských smluv. Snaží se tak předejít případnému vzájemnému zklamání. Ačkoliv za nesplnění podmínek je stanoven i trest, šance na soudní vymahatelnost je minimální. U soudu se bude jen těžko dokazovat, zda konkrétní den měli partneři sex či ne apod. Vše tedy záleží na partnerech a jejich dohodě a vzájemné schopnosti řídit se těmito pravidly.

Odborníci jen milence upozorňují, že by do smlouvy měli dávat jen reálné věci, šance, že po pár letech vztahu budou mít sex minimálně třikrát denně, je tak trochu matrix. A zavázat se k něčemu podobnému je jen cesta k rychlému konci.

To samé platí u žen, které milují pouze tzv. vanilkový sex. To je mimochodem též termín ze zmíněné knihy a neznamená nic jiného než naprosto běžné, něžné milování v posteli. Pokud se tedy takové ženy zavážou k sadomasochistickým praktikám, případně análnímu sexu apod., povede to pouze k problémům.

Předmanželské smlouvy obsahují různé klauzule

Mezi slavnými jsou tyto smlouvy hojně využívány. Například Keith Urban s Nicol Kidmanovou prý mají ve smlouvě, že pokud Keith zůstane Nicole naprosto věrný, pak dostane od Nicole za každý rok manželství 460 000 dolarů. Michael Douglas se Catherine Zeta-Jonesové dokonce zavázal, že jí dá za každý rok manželství 2,8 miliónu dolarů, a pokud jí bude někdy nevěrný, pak jí k tomu dá jako bonus dalších 5 miliónů.

Podle New York Postu jsou partnerské smlouvy čím dál oblíbenější i mezi naprosto obyčejnými lidmi. Za nejbláznivější dohody pak právníci považují například závazek, že manželka nesmí hrát na klavír, pokud je doma manžel.

Další kuriozitou jsou tyto příklady: že si manželka nenechá ostříhat bez partnerova svolení vlasy či půjde na potrat, pokud otěhotní, když muž bude starší čtyřiceti let. Výjimečné nejsou ani dohody, kde se partneři zavazují ke konkrétním sexuálním pozicím či praktikám, ale i k tomu, že během partnerství nepřiberou víc než pět kilogramů apod.

Anketa

Podepsali byste takovou smlouvu?
Ano, věřím, že to může partnerství prospět.
9,7 %
Ano, ale jen milenci/milence a nikdy ne manželovi/manželce.
1,6 %
Ne, je to naprostý nesmysl.
81,5 %
Ne, v každém vztahu má zůstat nějaké překvapení.
4,1 %
Možná, hodně by záleželo na situaci.
3,1 %
Celkem hlasovalo 20325 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám