Hlavní obsah

Mlčení může být snadno tichou agresí

Právo, Alice Vondrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje řada znaků, které s docela slušnou přesností signalizují, jestli je vztah dvou lidí zdravý. Do nich patří na předním místě otevřenost a úroveň komunikace. A hlavně to, jak partneři umějí naložit s nesouhlasem. Ten je přece v každém vztahu běžným jevem.

Foto: Profimedia.cz

Když z problémů uděláme tabu, neztratí se, ani nezmenší.

Článek

To, že nemáme na věci stejný názor, jinak situace vnímáme i prožíváme a přikládáme jim také různou důležitost, je stejně tak samozřejmé jako dýchání. Ani jednovaječná dvojčata stejného pohlaví nevidí svět vždycky stejně. Natož pak partneři opačného pohlaví, kteří jsou spřízněni jen volbou.

Je nutné přijmout tento fakt jako daný a neměnný. Jenom tak nebudeme opačný názor partnera pokládat ihned za osobní útok. Navíc tak přirozeně vznikne prostor pro rovnoprávnou diskusi. A ta je přímo založená na oponování. Názory se tím tříbí, navíc díky tomu můžeme pochopit argumenty partnera.

Jak poznat, že vás partner citově zneužívá

Vztahy a sex

Hodně ale záleží na tom, jaký prostor pro diskusi vytvoříme. Představte si komický dialog dvou lidí: jeden mluví a obhajuje své názory, druhý jen přitakává a obdivuje ho. Máš pravdu, úplně s tebou souhlasím, štěpná myšlenka, lépe bych to neřekl, naprostý souhlas… Jak dlouho si myslíte, že by tento dialog, nebo spíš jen sebestředný monolog v kombinaci s pochlebováním mohl trvat? No, moc dlouho ne.

Pokud cítíme, že máme ve vztahu nějaký problém, který je potřeba vyřešit, měli bychom o něm mluvit smírně. Otevřeně vyjádřit své názory, přání nebo způsob řešení a pak dát tutéž šanci partnerovi. Žádné já chci, my musíme, mně se nelíbí atd.

Nikdy se v diskusi nepovyšovat nad druhého. Neříkat věty: Jediné správné řešení je… Všichni dobře vědí, že se to dělá takto… Tak blbé názory jsem ještě neslyšel… Atd.

Zároveň nesmíme svůj protějšek hned obviňovat: Ty jsi nemožný… Ty všechno zkazíš… Ty mě nemiluješ… Vůbec mi nerozumíš… Apod. Tyto a další podobné výroky jsou pastí komunikace. Je nutné vytvořit prostor pro diskusi a nejenom mluvit, ale také naslouchat názorům protistrany.

Pět věcí, které ženy občas dělají a muži se kvůli nim necítí být dostatečně milovaní

Vztahy a sex

Když si z problémů uděláme tabu, neztratí se ani se nezmenší. Zůstanou s námi v zakuklené podobě a můžou se objevit jako zlí duchové i tam, kde bychom je nečekali a kam nesměřovaly.

Tak třeba problém společných financí vybublá v manželské posteli, problém s tchyní v kontaktu s dalšími nevinnými příbuznými atd. A je zde připravené pole k tomu, aby se roztočil kolotoč naschválů a žabomyších válek o ničem.

Klidná výměna názorů není agresivní hádkou. Zato trestající mlčení je agresí, i když tichou. Vyvolá napětí, které vytváří podhoubí pro další konflikty. I ostrá výměna názorů může skončit konstatováním, že jsme se dnes sice nedohodli, ale každý to promyslíme a vrátíme se k tomu problému za týden.

Jak přijímat a dávat rady

Vztahy a sex

V důležitých věcech je nutno dojít ke schůdnému kompromisu. Jedno z moudrých rčení našich předků bylo: Slunce ať nezapadá nad naším hněvem. Moc dobře věděli, že udobření tentýž den je zdravé pro vztah i pro psychickou pohodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hádky jako koření vztahu

Je to možná paradox, ale hádky, pokud nejsou doprovázeny psychickým či fyzickým násilím, partnerským vztahům spíše prospívají. Dalo by se říct, že jsou kořením...

Když se doma místo hádek mlčí

Hádky pročisťují vzduch a mohou mít na vztah i léčebné účinky. Ne všichni jsou ale jejich příznivci. Někteří jedinci místo dohadů a hlasité výměny názorů svůj...

Výběr článků

Načítám