Hlavní obsah

Jen chtěné dítě je milované

Novinky, Jana Herodková

Každá žena má rozhodovat o tom, kdy chce mít dítě. V úvahu je třeba vzít sociální i ekonomickou situaci rodiny, protože jen tehdy, když je dítě vítané, má dobré předpoklady pro svůj další život.

Foto: MP Karviná

Ilustrační fotografie - Budova Městské policie Karviná

Článek

Rodičovství by se proto mělo zodpovědně plánovat. Jednou z nejčastěji užívaných metod je kombinovaná hormonální antikoncepce. Používá ji již 60-80 miliónů žen po celém světě. Jde sice o metodu plánování rodiny, ale samozřejmě je velmi důležitý i návrat k plodnosti. "Mezi lidmi je poměrně rozšířený názor, že pilulky mohou plodnost nejen snižovat, ale také být příčinou potíží s otěhotněním. Podle jednoho z posledních průzkumů zhruba čtvrtina žen věří, že se míra vlivu pilulek na pozdější plodnost liší podle složení pilulek - a v tom mohou mít pravdu," říká MUDr. Dagmar Makalová, gynekoložka z Prahy.

Rychlý návrat k plodnosti

Zatímco studie ze 70. let se tímto hlediskem zabývaly a prokázaly, že v prvních menstruačních cyklech po vysazení antikoncepce je plodnost mírně snížena, ale do 33, respektive do 42 měsíců, se vyrovná. Odborníci tuto situaci vysvětlovali vysokou dávkou hormonů v tehdejších pilulkách, která ovlivňovala řídicí funkci centrální nervové soustavy na rozmnožovací orgány.

Zajímavé je, že podobná studie o návratu k plodnosti u moderních nízkodávkovaných pilulek, zatím není k dispozici. "Klinické zkušenosti ale svědčí pro rychlý návrat k plodnosti a v některých případech dokonce k zvýšené plodnosti v menstruačních cyklech, které bezprostředně následují po vysazení hormonální antikoncepce. Toho se také využívá v léčbě některých typů neplodnosti," uvádí dr. Makalová. Rychlý návrat k plodnosti je důležitý pro 42 % žen a 20 % ho dokonce považuje za velmi důležitý. Většinou si také přejí, aby se pilulky daly snadno užívat, dobře se snášely, nesnižovaly kvalitu sexuálního života, např. neovlivňovaly sexuální touhu. Oblíbené jsou u žen s trvalým partnerským vztahem.

Do roka otěhotní až 85 % žen

Výzkumná studie sledovala po dobu jednoho roku ženy, které přestaly antikoncepci užívat proto, že chtěly otěhotnět. Většina z nich se rozhodla pro dítě ve věku od 24 do 28 let. Před vysazením užívaly pilulku po dobu dvou až šestatřiceti cyklů. Šedesát procent žen otěhotnělo do tří cyklů potom, co antikoncepci přestaly brát, a jen velmi malý počet z nich potřeboval k otěhotnění více než šest cyklů. Zajímavé je, že rychlost otěhotnění nijak nezávisela na době, po kterou předtím tuto antikoncepci užívaly. Je totiž mnohonásobně ověřený fakt, že do roka otěhotní 80 až 85 % žen, které přestaly užívat či neužívaly hormonální antikoncepci a přejí si otěhotnět.

Ve výzkumu se dál pokračuje a dosavadní výsledky dokazují, že moderní nízkodávkované pilulky jsou nejen spolehlivé, ale i dobře snášené prostředky zabraňující početí. Současně ale ponechávají ženě možnost v krátké době po jejich vysazení otěhotnět.

Další výhody antikoncepce

"V současné době se na našem trhu nachází velký počet kvalitních preparátů hormonální antikoncepce. Dá se říci, že lze nalézt vhodný preparát téměř pro každou ženu, která si přeje tento druh kontracepce užívat, i když jistá omezení zde jsou například věk ženy, silné kuřáctví. Novější lékařské výzkumy i shromážděné zdravotnické statistické údaje nasvědčují ale tomu, že dlouhodobější užívání tabletových hormonálních antikoncepčních přípravků snižuje nejenom zdravotní a sociální dopady nechtěného těhotenství, ale dokonce i výskyt některých závažných a nádorových onemocnění ženských orgánů," uvádí doktorka Makalová.

Reklama

Související články

Sexuální znaky a symboly

Možná si ještě vzpomínáte na starý vtip, ve kterém manželka vysokého stranického funkcionáře oznamuje na gynekologii, že musí i šestkrát denně umývat pánské...

Jak si poradit se zimní únavou

Víc než třetina amerických rodin má doma speciální intenzivní lampu. Obvykle v ložnici nebo v koupelně. Nejde však o pouhou módu, jak by se mohlo zdát.

Podle Britů je nejvíce sexy Kylie

Australská zpěvačka Kylie Minogue byla ve čtenářské anketě britského společenského časopisu Heat zvolena ženou s největším sexappealem v showbyznysu....

Touha po dětech zničila můj život

Je mi 40 let a po dvacetiletém, z mého hlediska velmi šťastném manželství, jsem se ocitla sama. Byla jsem na manžela velmi fixovaná a dělala jsem...

Výběr článků

Načítám