Hlavní obsah

Jaroslav Zvěřina: Sexuální touhu mohou snižovat i léky

Právo, Jaroslav Zvěřina

Není to nic vzácného. Chuť člověka na sex najednou klesne a on či ona nevědí proč. Jednou z řady možných příčin, na kterou lidé často nepomyslí, jsou vedlejší účinky některých léků. Obvykle proto, že nečtou příbalové letáky a nezeptají se ani svých lékařů. Bohužel. Ve většině případů jde totiž o problémy, které se dají řešit.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z řady možných příčin snížené sexuální touhy mohou být vedlejší účinky některých léků. Ve většině případů jde o problémy, které se dají řešit.

Článek

Chuť na sex často snižují některá psychofarmaka. A to jak u mužů, tak u žen. Zejména větší část antidepresiv vyvolává podstatný pokles nejen zájmu o styk, ale i sexuální vzrušivosti.

Pro lékaře navíc není snadné rozlišit, jestli za negativní vliv na sexualitu mohou antidepresiva nebo vlastní choroba, tedy deprese. Ale tak jako se dá pomoci většině lidí s touto nemocí, bývá možné povzbudit i jejich chuť na sex.

Užívání antidepresiv po šedesátce výrazně zvyšuje riziko stařecké demence

Zdraví

Podobně negativní vliv mohou mít na sexuální touhu sedativa a léky tlumící bolest. U mužů pak některé léky na vysoký tlak a zejména pak špatně nastavená léčba, která snižuje pacientovi krevní tlak příliš.

Erekce je ve své podstatě jev hydraulický. A když v hydraulickém systému poklesne tlak, má to negativní dopad na jeho efektivitu. Naštěstí se tyto problémy dají řešit pomocí léků, které zlepšují průtok krve cévami.

Správné nastavení léčby hypertenze si pacient může pohlídat sám, a to zejména tím, že si bude pravidelně měřit krevní tlak. Někdy pomůže i to, že mu lékař vymění léky za jiné, které nemají žádné (nebo mají jen malé) vedlejší účinky na libido, tedy na sexuální apetit.

Dlouhodobý nedostatek hořčíku může vést k hypertenzi a srdečním arytmiím

Zdraví

Pokud si muž léčí zhoubný nádor na prostatě, často užívá farmaka, která snižují hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu, protože ten podporuje růst nádoru. Tato léčba se někdy používá i u nezhoubného bujení prostaty.

S klesajícími hladinami testosteronu však obvykle klesá i chuť na sex. Tím spíš je ale důležité, aby pacienti nezatajovali své problémy v sexu před lékařem nebo je nebagatelizovali.

Některé léky na urologické potíže, ale také určitá psychofarmaka mohou u mužů vyvolávat poruchy výronu semene. Dochází při nich k tomu, že pohlavní žlázy ejakulát buďto nevypudí z organismu ven, nebo ho vypudí špatným směrem, to znamená do močového měchýře. V takových případech mluvíme o „suchém orgasmu“. I tento zdravotní problém se dá obvykle řešit, pokud ho pacient přizná.

Lékové kombinace aneb Co s čím nejde dohromady, na co si dát pozor

Zdraví

Léků, které mají nepříznivý vliv na sexuální touhu, je víc, než můžeme zmínit v tomto článku. Pro všechny ale platí podobné řešení. Nestydět se, své potíže netajit, ale naopak je probrat s lékařem. Ten vám může vyměnit jedny léky za jiné, nebo změnit jejich dávkování, při kterém zachová pozitivní účinek na chronickou chorobu, ale významně zmírní negativní vliv na sexuální touhu.

Nebo vám předepíše léky, které mohou řešit vaše sexuální potíže. Pokud se stydíte nebo máte pocit, že byste lékaře svými problémy zbytečně zdržovali, můžete vyzkoušet poradnu na www.ulekare.cz, kde vám odpoví specialisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Co dělat, když už vás partner nepřitahuje

V počáteční fázi vztahu bývá přitažlivost a sex na prvním místě. S léty se sice priority mění, ale přesto by intimní život měl hrát v tom partnerském důležitou...

Co se děje s ženským tělem při orgasmu

Co je to orgasmus? V první řadě je důležité říci, že neexistuje jednotná definice. Zatímco lékaři zkoumají fyziologické změny, které s orgasmem přicházejí,...

Ženská ejakulace - můžete ji zažít i vy?

Jedním z nejspornějších témat v oblasti sexuality je ženská ejakulace. Některé ženy tvrdí, že ji zažívají na pravidelné bázi, jiné se domnívají, že jde...

Výběr článků

Načítám