Hlavní obsah

Jaroslav Zvěřina: Inteligentní řešení poruch erekce

Právo, Jaroslav Zvěřina

S erekcí některých pánů je to prý jako se sněhovou bouří. Nikdy nevíte, kdy se objeví, jak dlouho bude trvat a kolik centimetrů můžete očekávat. Potíže se ztopořením mužova penisu přiznávalo v jednom z výzkumů 35 procent manželských párů.

Foto: Profimedia.cz

Účinnost moderních léků na poruchy erekce se pohybuje mezi 80 až 90 procenty. Ilustrační foto

Článek

S lékaři však o svých problémech mluví jen 14 procent postižených mužů. Zbytek se za ně stydí a snaží se je řešit pomocí nejrůznějších preparátů, případně vůbec. A to i přes prokazatelnou skutečnost, že se účinnost moderních léků na poruchy erekce pohybuje mezi 80 až 90 procenty a lékaři by naprosté většině z nich dokázali pomoci.

Nejrůznější přírodní prostředky se účinnosti léků nedokážou ani přiblížit. Přesto se úspěšně prodávají. Důvodem je neochota mužů zajít se svými intimními problémy k lékaři a nejednou i sugestivní reklama. Kdybychom brali vážně všechno, co tvrdí, byla by moderní farmakologie vlastně zbytečná.

Zdůrazňuje například, že propagovaný prostředek zvýší sexuální výkonnost muže. Háček je v tom, že se tato výkonnost jen velice obtížně hodnotí. Navíc je u zmíněných prostředků široký prostor pro sugestivní účinky. Odborníci mluví o placebo efektu, tedy vlivu psychiky, lidové rčení to vyjadřuje slovy: „Věř a víra tvá tě uzdraví.“

Některé složky v potravinových doplňcích mohou být nepříjemné svými vedlejšími účinky. Třeba i tak běžná molekula, jakou je aminokyselina l-arginin, známá to složka některých potravinových doplňků, dokáže ve větších dávkách vyvolat nepříjemné zažívací potíže.

Na druhé straně některé bylinné látky neobsahují vůbec nic, co by mohlo nějak ovlivnit sexualitu konzumentů. Platí to například o populárním afrodiziaku obsahujícím rostlinu jménem muria puama nebo třeba o damiánu.

Ani prostředky z lékárny nemusí fungovat

Je však třeba zdůraznit jednu věc. I když se různé potravinové doplňky prodávají v lékárnách, nejde v žádném případě o léky. Jejich účinnost nikdy nikdo netestoval podle přísných pravidel, která musí povinně splnit každý lék.

Jde jen o přírodní prostředky. Mohou do jisté míry zlepšit sexuální prožívání lidí, stejně jako vůbec nemusí. Úřady neověřují jejich účinnost. Zkoumají jen to, jestli obsahují deklarované složky a jestli nejsou toxické, respektive jestli nemohou poškodit zdraví. Nic víc.

Prostředků, jež se tváří jako léky, a přitom nemají žádné nebo téměř žádné prokazatelné léčebné účinky, máme na trhu samozřejmě spoustu. Počínaje těmi na zaručené zhubnutí, konče produkty, které pánům nesmyslně slibují třeba to, že prodlouží jejich penis.

Homeopatické afrodiziakum

Mezi afrodiziaky, která údajně zvyšují sexuální apetýt a výkon, nalézáme také přípravky, jako jsou třeba španělské mušky. Snaží se využít extrakt z puchýřníka lékařského, kterému se přezdívá španělská muška.

Jde o brouka, který žije na listnatých stromech a keřích. Obsahuje alkaloid kantharidin. Ten může působit dráždivě na pohlavní orgány. Tato látka je však zároveň velice jedovatá a může vážně poškodit například ledviny. Proto se už řadu let nesmí používat v léčebných přípravcích.

Ale byznys je byznys, proto se na trhu objevily preparáty obsahující extrakt ze španělských mušek. Jde však o přípravek, který je „homeopaticky naředěný“ tak, že neobsahuje žádné měřitelné množství dotyčné jedovaté látky. A proto ho můžeme právem označit za první homeopatické afrodiziakum.

Z uvedených fakt je zřejmé, že by lidé neměli být příliš důvěřiví k potravinovým doplňkům podporovaným bombastickou reklamou, která zejména mužům slibuje třeba neuvěřitelnou erekci. Jedná se zpravidla o velmi problematická tvrzení.

Je zajímavé, že se prakticky žádná reklama nezabývá propagací afrodiziak podporujících sexuální touhu a prožitky žen. Má to řadu důvodů. Tím nejpodstatnějším je, že se farmakologicky velmi těžko ovlivňují. Pohlavní život žen se totiž mnohem více než u mužů váže na citové prožitky v konkrétním partnerském vztahu. Tyto složité ženské záležitosti nelze vyřešit podáváním potravinových doplňků nebo sebedokonalejších medikamentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Varikokéla, velmi nepříjemný mužský problém

Varikokéla je poměrně časté onemocnění varlat, které postihuje asi 15 % mužů. Projevuje se zmnožením a rozšířením žilní pleteně v okolí chámovodu, kde dochází...

Výběr článků

Načítám