Hlavní obsah

Jak vyzrát na manipulátora

Novinky, das

Manipulace má celou řadu technik. Některé z nich jsou až zločinné, jak ukazuje právě běžící film Šmejdi, kde se odhalují nátlakové praktiky cílené vůči seniorům na předváděcích akcích. Odhalit manipulátora přitom bývá velmi těžké. Pilířem jeho úspěchu totiž je, že oběť nesmí přijít na to, že s ní někdo manipuluje.

Foto: Profimedia.cz

Manipulace je skutečně všude.

Článek

S manipulátorem se přitom můžeme setkat úplně všude – na pracovišti, v rodinném kruhu, mezi přáteli i jinde. Lze ho jednoduše poznat podle toho, že bývá egocentrický, mění své postoje podle situace, často ze sebe dělá oběť, lže nebo u svého protějšku navozuje pocit viny.

„Při jednání s potenciálním manipulátorem se bedlivě soustřeďte na to, o čem jednáte. Ne na člověka, se kterým jednáte. Dále je dobré registrovat, že zběhlí manipulátoři uplatňují tzv. zrcadlení – nenápadné opakování vašeho chování – vy si dáte nohu přes nohu, oni také. Nenápadně opakují (ale ne papouškují) i vaše slova. Buďte opatrní v přítomnosti těch, kdo po vás něco chtějí a tvrdí, že jsou ,jako vy‘,“ klade na srdce kouč Ivo Toman, který se více než rok věnoval studiu technik a triků manipulace.

Foto: archiv Ivo Tomana

Ivo Toman - autor osmi bestsellerů a tedy nejprodávanější autor motivační literatury u nás.

Hrozba líbivých slov

Od koho nám hrozí největší nebezpečí a kdo bývá nejúspěšnějším manipulátorem? „Jsou to lidé líbiví, takoví, kteří vám jsou už po pár minutách sympatičtí víc, než by měli být,“ upozorňuje Ivo Toman.

V rámci rodiny i zaměstnání pak určitě využijete tento postřeh: „Pozor na reciprocitu. Někdo vám něco poskytne, vy to přijmete, ale on pak požaduje, abyste mu to nějak vrátili. Jde o staré známé ,dávej a pak ber a ber a ber…‘ Odmítněte proto počáteční laskavosti či ústupky vůči vaší osobě, pokud cítíte, že by po ní mohla následovat žádost o něco.“

Manipulace je skutečně všude – mezi příbuznými, přáteli, kolegy, neblaze přítomná je i v politice. Nikdy nevymizí. Co ale zmizet může, je naše náchylnost k ní. Není přitom od věci spolehnout se na poznatky specialistů, kteří její zákonitosti probádali od A do Z.

„Proč lidé manipulují? Aby se sami cítili lépe, a také proto, aby vydělali,“ shrnuje Ivo Toman, který všechny poznatky předává na svých školeních.

Reklama

Související témata:

Související články

Více než polovina žen po padesátce nemá práci

Najít v dnešní době práci po padesátce není vůbec jednoduché. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v České republice žije celkem 1,1 miliónu žen ve...

Výběr článků

Načítám