Hlavní obsah

Jak přežít manželství v období ženské menopauzy

Novinky, Dana Sokolová

V období menopauzy ženy prožívají celou řadu velkých změn, a to jak po fyzické, tak psychické stránce. Jedná se o velmi náročnou životní etapu, která však kromě žen zasahuje i do života jejich partnerů. Vypovídá o tom i nejnovější kniha od Susan Braynové - Sex a Menopauza.

Foto: Profimedia.cz

I ženy po menopauze mohou prožívat uspokojivý sex.

Článek

Z obrovských proměn v období menopauzy jsou totiž zmatené a v šoku nejen samotné ženy, ale i jejich protějšky. Vypovídá o tom i příběh 59letého Davida, který menopauze přičítá důvod rozvodu s jeho manželkou. Dnes lituje, že nebyl trpělivější a na celé období nenahlížel z pohledu skutečných problémů ženy.

"Menopauza obvykle zvýrazní prasklinky neboli drobné problémy, které se již delší dobu v manželství vyskytovaly. Najednou se člověk s těmito v podstatě malichernostmi mnohem hůře i vyrovnává," říká David. "Nicméně úplně nejhůř jsem nesl, když mne žena od sebe odháněla. Najednou jí vadily sebemenší náznaky intimity. Přitom já ji chtěl jen uklidnit a alespoň nějakým způsobem ji podpořit."

Velmi podobnou zkušenost měl i 67letý Gary, jenž se přiznal, že v období, kdy jeho žena procházela menopauzou, si našel o dost mladší milenku, což dnes vnímá jako velkou chybu.

"Měli jsme se ženou opravdu hezký vztah, dokud se nezměnila doslova v monstrum. Z prima ženy se najednou stala úplná hysterka, jejíž nálada se měnila z minuty na minutu. Absolutně jsem jí přestal rozumět a místo toho, abych ji byl oporou, jsem se po intimní stránce stáhl a časem si našel o dost mladší milenku.

Často přemýšlím o tom, zda bych byl nevěrný, kdybychom se spolu snažili nějakým způsobem mluvit.  Až teď totiž vidím, jakou proměnou manželka prošla. A že pro ni to bylo stejně náročné a složité období jako pro mě. Jen s tím rozdílem, že kvůli mé špatné reakci na vše byla sama. Dnes jsem rád, že jsme se nakonec nerozvedli. Protože život se ženou po menopauze usnadňuje mé vlastní stárnutí."

Řada mužů období menopauzy vnímá velmi dramaticky

Zeptáte-li se mužů na období, kdy jejich partnerka procházela menopauzou, málokdy se dozvíte cokoliv pozitivního. Někteří muži dokonce tuto životní proměnu přirovnávají k transplantaci osobnosti.

"Nejhorší na celém období bylo vyrovnat se s její nepředvídatelností. V jednom momentě jsme žili vcelku spokojený život, když z ničeho nic se z minuty na minutu v hlavě manželky něco stalo a já si připadal jako ten nejhorší muž na světě. Několikrát jsem si říkal, že takhle to dál nejde a bude lepší se nechat rozvést, protože najednou jsem měl pocit, že žiji dvacet let s někým, koho vlastně vůbec neznám," vzpomíná šedesátiletý Jan.

Zcela jiný problém trápí devětapadesátiletého Stefana. Nedokáže se smířit s fyzickou proměnou své ženy a to především s její nadváhou. Má pocit, že žena o sebe přestala pečovat a nesnaží se se svou obezitou nic dělat.

"Nejhorší je, že žena si neustále stěžuje, že nabrala více jak deset kilo a když jí řeknu, ať se přihlásí na nějaké cvičení, nikdy to neudělá. Mám pocit, že chce být litována nebo jen ubezpečována, že s tím nic dělat nemusí. Víc jak ty kila navíc mi však strašně vadí, jak se k tomu všemu staví."

Sexuální život přechodem nekončí

Pravda je ta, že kvůli poklesu estrogenu - ženského hormonu může dojít u žen k poklesu libida a pak také k nižšímu prožitku při milování. Nicméně dnes už existuje celá řada přípravků, které pomáhají toto období překlenout, aniž by muži výraznou změnu zaznamenali.

Navíc existuje celá řada pochybností o tom, do jaké míry pokles estrogenu skutečně souvisí s menopauzou.

Podle vědců z  Masters & Johnsons je totiž tato souvislost pouhý mýtus. Z jejich výzkumu totiž jasně vyplynulo, že více než 50 procent žen žádný pokles zájmu o sex nezaznamenalo. Výrazný nedostatek chuti na sex přiznalo jen méně než 20 procent účastnic výzkumu. To však může být způsobeno i předsudky a očekáváními, které menopauzu provázejí.

I ženy po menopauze tudíž mohou prožívat uspokojivý sex. Jde o to, že proměnou organismu mohou vyžadovat jiné vzrušivé podněty. Takže pokud žena přestane reagovat na věci, kterým předtím nedokázala odolat, neznamená to, že je již frigidní, jen její tělo vyžaduje jiné podněty. Muže tedy čeká jen znovuobjevování. Což může naopak jejich sexuální život opět probudit.

Mnohdy tedy není vůbec nutné smířit se situací, jakož to učinil Ray.

"Bylo těžké se smířit s tím, že náš intimní život pomalu uhasíná. Sex mi opravdu začal velmi chybět. Moje žena je pro mě stále velmi přitažlivá. Nicméně její sexuální apetit se zcela minimalizoval. Když se milujeme třikrát do roka, hovořím o úspěchu. Nicméně nikdy bych od své ženy neodešel, znamená pro mě opravdu mnoho. To se raději smířím, že už mám vše hold za sebou."

Menopauzou život nekončí

V poslední době jen v Anglii stoupla rozvodovost padesátníků trojnásobně, přičemž většinu žádostí podaly samy ženy.

Období menopauzy je totiž pro páry velmi náročné období, a pokud k sobě manželé nejsou skutečně otevření, jen těžko toto období v pohodě překonají.

Deset věcí, které by měl muž vědět o menopauze

1. Nikdy nepodceňujte menopauzu - je to skutečně zásadní změna v životě ženy

2. U ženy dochází k celé řadě fyziologických změn. Nicméně nejedná se o nemoc, tudíž neexistuje žádný lék, jenž by tyto změny zvrátil

3. Přístup k sexu se může změnit. Pro mnoho žen může být sex v tomto období velmi nepříjemný, ženy obvykle budou vyžadovat jiný způsob intimity nebo alespoň jiný způsob vzrušení. 

4. Pokud ženu některé obvyklé sexuální lákadla ponechají chladnou, neznamená to, že neexistuje nic jiného, co by ji vzrušilo. Muži v tomto období musí být jen vynalézavější a nesmí se nechat odradit prvním neúspěchem.

5. Křik a hysterická nálada ženy ještě vůbec nemusí znamenat, že muž udělal něco špatně. Žena si prostě nemůže pomoci. V tenhle moment nejlépe pomáhá, když se muž zeptá, co se děje a nebo se rovnou schová do ústraní. Pokud ženu ovládají hormony, je lepší celou událost hodit za hlavu. 

6. Obrňte se a buďte trpěliví! Menopauza může u některých žen trvat i deset let.

7. Návaly horka patří mezi nejčastější příznaky menopauzy. Pokud tedy žena odmítá s mužem spát v jedné posteli či se najednou nedokáže k muži v posteli tulit jako dříve, pak to nesouvisí s tím, že o muže již nejeví zájem, ale obvykle právě s těmito návaly. 

8. Pokud vztah mezi mužem a ženou v období menopauzy prochází krizí, pak je důležité dbát na komunikaci a to mnohem víc než kdykoliv předtím. 

9. S menopauzou přichází i uvědomění si, že mládí je nenávratně pryč, což může být pro ženu velmi bolestivá záležitost. 

10. Partnerský vztah v období mezi 50. a 60. rokem věku ženy lze považovat za nejkritičtější. 

Muži se musí snažit získat co nejvíc informací o tom, co se děje v těle jejich ženy, jedině tak jejich mnohdy šílené chování pochopí. Ženy se naopak nesmí bát o svých problémech s muži mluvit, musí jim jasně říct, co prožívají. Nejhorší totiž je, pokud se manželé kvůli špatné komunikaci a následnému vzájemnému nepochopení odcizí.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč migréna u žen není pouhou výmluvou

Bolí mě hlava... Často používaná věta, již si většinou vyslechnou muži od svých partnerek. Kdy je bolest hlavy výmluvou a kdy opravdovou migrénou, vědí...

Teflon může urychlit nástup menopauzy

Látky obsažené v nádobí s teflonovým povrchem mohou uspíšit příchod menopauzy. Podle serveru Fox News to uvádí studie univerzity v americké Západní Virginii.

Devět mýtů o menopauze

Menopauza, klimaktérium, nebo lidově - přechod. Přesto, že se s tímto obdobím musí ve svém životě vyrovnat téměř každá žena, koluje kolem něho stále ještě...

Výběr článků

Načítám