Hlavní obsah

Intimní anorexie ničí milióny manželství

Novinky, Veronika Hušková

Je k vám váš partner citově chladný a vyhýbá se důvěrnostem? K takovému chování nejspíš může vést celá řada důvodů. Jedním z nich může být i intimní anorexie. Fenoménem, který prý ničí milióny manželství, se ve své připravované knize Intimní anorexie: Léčení skrytých návyků ve vašem manželství zabývá psycholog Douglas Weiss. Zajímavý výtah z ní přinesl server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Intimní anorektik je neustále něčím zaměstnaný a vyhýbá se fyzickému i emocionálnímu kontaktu se svým protějškem.

Článek

Úspěšný podnikatel Bill má za ženu Emmu - půvabnou sexy blondýnku. Přesto se vyhýbá okamžikům, kdy by s ní měl trávit čas o samotě. Když Emma přišla o zaměstnání, stal se živitelem rodiny. Jenže Emmě dával na den částku, která sotva vystačila na lístek do metra. Emmin manžel nejraději tráví čas s kamarády, a když už je doma, surfuje hodiny po internetu nebo píše esemesky. Se svou ženou přitom moc nemluví. Když přijde řeč na milování, je vždy příliš unavený nebo opilý....Bill ale tvrdí, že Emmu miluje.

"Takový nebyl vždy, "vzpomíná Emma. "Když jsme se seznámili, byl to iniciativní, milující a pozorný muž." To vše prý ovšem skončilo záhy po svatbě. Čím méně o Emmu Bill jevil zájem, tím více klesala její sebeúcta. "Začala jsem se ptát sama sebe, co jsem udělala špatně a jestli to není tím, že nejsem dost štíhlá nebo mladá," vzpomíná Emma.

Jenže pravý důvod Billova nezájmu nikdy netkvěl v jeho ženě. Jeho skutečným problémem je, že trpí intimní anorexií. Psycholog Douglas Weiss tímto termínem popisuje formu odcizení, jež podle něj už zničila a pořád ničí milióny manželství. Spočívá totiž v odmítání emocionální, duchovní a sexuální intimity jedním z manželů.

Sexuální anorexie na druhou

Douglas Weiss je zřejmě prvním, kdo se zabývá intimní anorexií, obecně je spíše známý termín sexuální anorexie. "Ten jako první použil americký badatel Patrick Cannes a za sexuální anorexii označil abnormálně nízký zájem o sex, i když by osoba byla sexu naprosto bez problémů schopna," přiblížila Novinkám fenomén psycholožka Laura Janáčková.

"Apatie však neznamená pouze nedostatek zájmu provést soulož, zahrnuje nezájem k veškeré sexuální činnosti, jako je masturbace, snění, sexuální fantazie, vnímání přitažlivosti osob včetně partnerů a také chybějící pocit zklamání a frustrace při dlouhodobé sexuální abstinenci," vysvětlila Janáčková.

Termín intimní anorexie tak, jak jej rozebírá Weiss podle serveru Daily Mail, vnímá psycholožka jako sexuální anorexii rozšířenou o vztahově lidskou složku. Podle Janáčkové jej však nelze takto zevšeobecňovat. "Vztahový chlad má vždy více příčin a jako neexistuje sexuální závislost v pravém slova smyslu, tak v praxi nenaleznete čistý příklad intimní anorexie, i když s některými jejími příznaky se běžně setkáváme," vysvětlila psycholožka, která považuje intimní anorexii spíše za teoretický problém.

Intimní anorexie klíčí v moderní době, tvrdí Weiss

Podle Weisse však intimní anorexie existuje i v realitě a moderní doba tento fenomén podporuje. "Viděl jsem manželské páry, které spolu týdny nepromluvily, a taky jsem viděl královny krásy, s nimiž jejich manželé nechtěli spát," tvrdí Weiss. "Časem se ukázalo, že to mělo mnohem více co do činění s odpíráním intimity, než s vyhýbáním se sexu."

"Dnes jsou lidé na mobilu i při večeři, tráví hodiny na počítači nebo sledováním televize, a mají větší vazbu na přátele na Facebooku než na osobu, kterou slíbili milovat a ctít, dokud je smrt nerozdělí," zdůvodňuje Weiss.

Moderní doba má vliv i na sexuální anorexii. Podle Laury Janáčkové může vést ke ztrátě libida například stres. "Příčina je v poklesu hladiny testosteronu, který ovlivňuje sexuální touhu," píše psycholožka v článku Sexuální anorexie pro časopis Moje psychologie. "Kromě toho stres vyvolává zvýšení hladiny kortizonu, který tlumí většinu funkcí organismu, včetně sexuální a reprodukční," píše psycholožka.

Co se týče sexuální anorexie, ve většině případů se podle Laury Janáčkové nejedná o organické příčiny, ale o příčiny psychické, jako mohou být nízké sebevědomí, deprese, nepřijetí sebe sama a svého těla, úzkost, sexuální zneužití nebo nevyhovující partnerský vztah. "Je třeba také zdůraznit roli sexuální nudy u dlouhodobých vztahů. Rutina zde může vést k znechucení a únavě, což vyvolává poruchy sexuální apetence a někdy i absolutní nezájem o sex," řekla Novinkám psycholožka.

Příčiny intimní anorexie jsou podle Weisse podobné. Velmi často navíc souvisí s potížemi ve vztahu k rodiči opačného pohlaví. "'Dítě se uzavře do režimu přežití, který později způsobí i distancování se od intimity v manželství," vysvětlil Weiss. Také děti, jejichž rodiče projevují jen velmi málo náklonnosti k sobě navzájem, kopírují v dospělosti jejich chování.

Intimní anorexií také trpí často lidé, již zažili sexuální zneužívání. Tato zkušenost způsobuje strach z emocionálního a fyzického spojení s ostatními. Takoví lidé hledají bezpečí v odstupu a kontrole.

Intimní anorexii nepoznáte, dokud není pozdě

Problém s intimní anorexií je hlavně v tom, že nepoznáte, že jí váš partner či partnerka trpí, dokud není už pozdě, tvrdí Weiss. "Intimní anorektici a anorektičky si v neformálním vztahu vedou velmi dobře," vysvětluje Weiss. "Jsou skvělí ve svádění a získávání partnera. To vše ale hned po svatbě skončí a oni začnou své polovičce odmítat lásku, sex i pozornost."

"Doba zamilovanosti trvající dva až tři roky natolik intoxikuje organismus, že člověk je někdy vybičován a i sám překvapen svými výkony," uvádí možný důvod psycholožka Laura Janáčková. V případě sexuální anorexie je jedinou možnou prevencí podle psycholožky správný výběr partnera a otevřená komunikace, včetně intimních otázek.

Otestujte se

Zahraniční server uvádí krátký test podle Weisse, který vám pomůže zjistit, zda jste vstoupili do manželství s intimním anorektikem či anorektičkou, i to, zda jimi sami nejste ... Pokud můžete odsouhlasit pět  a více z následujících bodů, můžete prý mít problém.

1. Stálá vytíženost
Hlavní charakteristikou intimních anorektiků je to, že jsou pořád něčím zaměstnaní a nemají čas na svůj protějšek. Neustále jsou v práci, cestují, dělají s dětmi úkoly nebo tráví hodiny u počítače...
2. Obviňování
Když dojde v manželství ke sporům, intimní anorektik okamžitě obviní partnera, aby nevyšlo najevo, že není perfektní a že udělal chybu.
3. Odpírání lásky
"Intimní anorektik ví, jak jeho protějšek touží být milován," vysvětluje doktor Weiss. "Jinak by se ve vztahu nikdy neudržel na prvním místě." Protějšky intimních anorektiků často udělají cokoliv, jen aby je anorektik měl opět rád jako dřív.
4. Odpírání chvály
Přestože každý má dobré vlastnosti, intimní anorektici se soustředí na špatné vlastnosti protějšku. Manželka intimního anorektika se může zpřetrhat, ale slov chvály se nedočká. Chválou cizích však intimní anorektik nešetří.
5. Odmítání sexu
Odmítání sexu je asi nejzřetelnějším znakem intimní anorexie. "Měl jsem pár, který spolu nesouložil dvacet let, přestože spali v jedné posteli," tvrdí Weiss.
6. Zadržování emocí
Intimní anorektici mají problém se sdílením vlastních pocitů. Často odmítají mluvit o nadějích a úvahách o vztahu.
7. Kritizování
Intimní anorektik má tendence urážet a nadřazovat se nad protějšek. Pravidelně poukazuje na jeho slabosti.
8. Odstup
Zlost nebo mlčení slouží nejčastěji intimním anorektikům k odstrčení, potrestání nebo kontrole manžela či manželky. Někteří jsou schopni týdny s druhou polovičkou nepromluvit.
9. Peníze jako zbraň
Intimní anorektici často nedají své polovičce poznat, jak jsou na tom s penězi. Často jí poskytnou jen směšnou částku. Někdy ovšem naopak používají peníze k ovládání manžela či manželky. "Jejich postoj je takový: koupil jsem ti všechno, tak si nestěžuj na nedostatek intimity a sexu," vysvětluje Weiss.
10. Rozhodující otázka
Máte pocit, že žijete spíše se spolubydlícím než s manželem či manželkou? Tohle tvrzení slyšel psycholog Weiss od poloviček intimních anorektiků tolikrát, že jej zařadil do testu jako otázku.

Samozřejmě, že mnoho z těchto jevů se může objevit i u běžných manželství po několika letech vztahu. Většinou jde však o jednorázové záležitosti, které zaniknou v příjemnějších událostech. Chování intimních anorektiků je však záměrné a konstantní.

Nejhorší na intimní anorexii je podle Weisse to, že druhá polovina dopadá mnohem hůře, než samotní anorektici - často ztratí sebeúctu, přiberou na váze a trpí depresemi. V obraně proti chování své polovičky se raději mnozí z nich přizpůsobí, a stanou se také intimními anorektiky.

A může to být ještě horší. Protože intimní anorektik mění postupně svou polovičku v rozzlobeného, depresivního nebo nejistého člověka, může se pak on sám prezentovat před ostatními jako oběť. Tím chce dosáhnout ještě větší vzdálenosti mezi utrpením manžela či manželky a ostatními.

Manželství s intimním anorektikem není ztracené

Pokud žijete s intimním anorektikem, neznamená to ještě, že je váš vztah odsouzen k zániku, tvrdí Weiss. Intimní anorexie je návykové chování, které lze léčit. Weiss doporučuje 12ti krokový proces, podobný tomu, který používají například Anonymní alkoholici. Ten se zakládá na každodenním opakování strategií, díky nimž se opět zavede intimita do vztahu.

"Musíte například sdílet s manželem dva pocity denně, udělat mu dva komplimenty a snažit se o duchovní spojení," uvádí příklad Weiss.

"Vhodná je pomoc odborníka, sexuologa, psychologa, vztahová a párová terapie je i základem k řešení sexuálních problémů. V rámci sexuální terapie bývá účinný i vhodný sexuální nácvik," doporučuje psycholožka Laura Janáčková.

Přečtěte si také:
Zpěvačka Jana Fabiánová: Štěstí mne potkalo v kavárnách
Jazzová zpěvačka Jana Fabiánová míří do Ameriky za prací i za svou láskou. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Související články

Veřejný dům pro ženy? Již na podzim

V německém Düsseldorfu a Berlíně neuspěli, podobně dopadla před pěti lety i americká prominentní callgirl Heidi Fleissová v Nevadě. Vídeňský provozovatel...

Jak často doopravdy myslí muži na sex

Muži myslí na sex častěji než ženy. Ne však tak často, jak se o nich tvrdí, tedy rozhodně ne každých sedm sekund. Podle nejnovějšího rozsáhlého výzkumu to je...

Výběr článků

Načítám