Hlavní obsah

Gen nesmrtelnosti není

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je pravdy na genech nesmrtelnosti, mládí, homosexuality, agresivity, obezity a podobně? Podle profesora Václava Pačese, ředitele Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR se zpravidla jedná o geny, které mohou přispívat k procesům probíhajícím v lidském těle a souvisejí s těmito jevy.

Foto: Novinky

Dvojitá šroubovice DNA - určit konkrétní účel jednotlivých genetických kombinací je nemožné.

Článek

"V našem životě máme jen jedinou jistotu: všichni umřeme," řekl ve středu novinářům, když se zamyslel právě nad genem nesmrtelnosti. Tím jeho existenci vlastně popřel.

Podle Pačese mechanismy řídící dědičnost jsou velmi složité a každý jev je téměř vždy založen na souhře několika nebo i mnoha genů. Ukazuje se, že právě souhra genů, je důležitější než se ještě nedávno myslelo.

"Od objevu genomu člověka k jeho praktickému využití je však ještě obrovsky daleko. Vždyť od objevu principu mikrovlnné trouby k jejímu zavedení do praxe uplynulo padesát let. A objev genomu a vazby genů jsou mnohem složitější. Proto myslet si, že brzy budeme umět vyměnit gen, který odpovídá za určitou nemoc genem zdravým, a tak nemocného člověka vyléčit je nesmysl. K tomu bude ještě třeba dlouhé doby," řekl profesor Pačes. Uvedl, že člověk má většinu genů totožných nebo velmi podobných s jinými primáty a dokonce s nižšími organismy včetně bakterií. Od těchto organismů nás snad odlišuje právě vyšší stupeň provázanosti a souhry genů. "A tak když někde proskočí zpráva, že byl objeven gen obezity, je třeba to brát s rezervou a bránit se obezitě spíše nepřejídáním než čekáním na nápravu nějakého genu," řekl prof. Pačes.

Jeho kolega docent Milan Macek z Ústavu biologie a lékařské genetiky II. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Motole soudí, že moderní genetika nabízí šanci, jak jít na léčbu některých nemocí. "Stále ale platí, že svým životním stylem, stravováním, můžeme nemocím předcházet a věk si prodloužit," uvedl docent.

Reklama

Související témata:

Související články

Z kuřáka nekuřák snadno a rychle

Snad každý člověk někdy okusil vůni a chuť tabákového kouře nebo alkoholu. Někdo tomu propadl, jiný na něj zanevřel a cigarety nebo pivo nemůže ani cítit.

Robot operuje oči

Operace očí jsou mimořádně náročné na přesnost a jemnost práce chirurgovy ruky. Zdánlivě bezvýznamná indispozice může ovlivnit úspěšnost zákroku. Některé...

Jak si poradit se zimní únavou

Víc než třetina amerických rodin má doma speciální intenzivní lampu. Obvykle v ložnici nebo v koupelně. Nejde však o pouhou módu, jak by se mohlo zdát.

Ovoce v dětství ochrání před rakovinou

Lidé, kteří jako děti jedí hodně ovoce, mají velkou šanci, že se jim podaří v dospělosti vyhnout rakovinným onemocněním. Tvrdí to na základě výzkumu čtyř tisíc...

Výběr článků

Načítám