Hlavní obsah

Co vede lidi k nevěře jinak milovaného partnera

Podle nejnovějšího výzkumu Kinseyho institutu jsou lidé nevěrní i těm, jež ve skutečnosti milují. Své milované partnery tak občas podvede třiadvacet procent mužů a devatenáct procent žen.

Foto: Profimedia.cz

Podezření z nevěry partnera je častým důvodem, proč zákazníci vyhledávají služby soukromých detektivních agentur.

Článek

Podle odborníků je k tomu vedou následující důvody:  

1. Protest - Osoba se cítí umlčována, odmítána či opuštěna, takže trpí nedostatkem emocionálního propojení a protestuje. Protestující partner se může cítit oprávněn to učinit a druhého viní z odstupu.

2. Vyhledávání pozornosti - podvádějící partner chce v druhém vyvolat žárlivost a vyzkoušet si jej. Tato osoba má také hlubokou potřebu cítit se důležitě a milovaně. To je přitom základní lidská touha.

3. Vyhoření vztahu - v něm se dvojice emocionálně odpojí a nevěra je reakcí na bolest či strach. Podvádějící většinou hledá své potřeby, které chce mít ve vztahu i mimo něj. A ve vyhořelém vztahu pak mnohdy pokračuje bez pocitu viny.

4. Láskyplný únik - partner se snaží vyhnout řešení problémů ve vztahu. Mohou se dostavit pocity selhání a jedinec se cítí bezcenně. V některých případech taková situace vyústí v založení druhé rodiny.

5. Fond ochrany - při něm se podvádějící cítí jako nesympatický a očekává, že bude opuštěn dříve či později. Většinou mají dotyční za sebou nehezké konce jiných vztahů a očekávají další podobný konec. A aféra slouží jako fond ochrany ve chvíli, kdy jsou trvalým partnerem opuštěni.

6. Kompulzivní nevěra - podvádějící osoba má během krátké doby mnoho sexuálních partnerů. Sexuální aktivita má dotyčným pomoci zvládat těžké emoce a zážitky. Sledují porno, mají náhodný sex a navštěvují erotické podniky, ale stejně jim to nepomáhá naplnit skryté potřeby. Často je to situace osob vyrovnávajících se s mocí, bohatstvím, slávou či politickou kariérou.

Reklama

Související témata:

Související články

Když ve vztahu chybí jiskra

Může být dlouhodobě šťastný vztah, kterému chybí vášeň, touha, tedy pomyslná jiskra? Jak dlouho spolu mohou žít spokojeně dva lidé, kteří si sebe navzájem...

Jak snížit riziko nevěry v manželství

Manželství je pro mnohé páry důležitým krokem, kterým stvrzují svou lásku a oddanost jeden druhému. Téměř všichni do něj vstupují s pocitem, že právě to jejich...

Výběr článků

Načítám