Hlavní obsah

Co dělat, když se do vztahu vloudí sexuální frustrace

Novinky, bok

Nespokojenost či dokonce frustrace kvůli sexu se mohou postupem času vetřít i do vztahu, ve kterém dříve milování a vzájemné uspokojení nebyly problém. Jak z toho ven a na co se zaměřit?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvodů k sexuální frustraci může být celá řada. Možná se cítíte provinile, že jste v poslední době příliš unavená na sex. Možná vás štve způsob, jakým si partner o sex říká. Nebo už si jednoduše neužíváte praktiky a styl milování, který je stále stejný.

Jakkoli zoufale to může znít, pravdou je, že podobné pocity jsou zcela normální, a co víc, dá se s nimi mnohé dělat. „Sexuální frustrace je velmi běžnou záležitostí,” potvrzuje pro Women´s Health magazín klinická psycholožka Megan Flemingová z Cornellovy univerzity v americkém státě New York.

Mnoho párů se s tímto problémem potýká, mnohé se ale bojí požádat o pomoc skutečného odborníka.

Jak si poradit s rozdílným sexuálním apetitem partnerů

Vztahy a sex

„Existuje domněnka, že ke vzájemné spokojenosti je třeba mít stejné libido jako partner. Já si ale nemyslím, že je to vždy nutné. I někdo s nízkým libidem může být spokojený s někým, kdo je na tom opačně,” uvádí k problematice klinická psycholožka Maggie Dancelová. Stačí jen vědět, jak na to.

Neobviňujte partnera 

Při výskytu jakéhokoli problému, a to nejen toho sexuálního, mají mnozí tendence na prvním místě obviňovat partnera. To ale není dobrý přístup.

„Zkuste svou frustraci pojmout jako příležitost. Snažte si s partnerem otevřeně promluvit o vzájemných touhách a věcech, které oba chcete,” radí Flemingová.

Dotýkejte se 

Pro partnery s výrazněji odlišným libidem Dancelová doporučuje soustředit se na vzájemné smyslné doteky, ale bez sexu. Jelikož o něj v danou chvíli rozhodně nepůjde, nebude na partnera s nižším libidem vytvářen takový tlak, druhá osoba si ale bude moci i tak užívat vzájemnou intimitu a spojení.

Jak důležité je pro ženu mazlení

Vztahy a sex

Doporučuje, aby se nejprve do příjemné polohy uložil jeden z partnerů, druhý se ho bude dotýkat (na neerotických místech). Po několika minutách se mohou role vyměnit. Radí toto provádět každý týden do doby, než budou oba partneři opět připraveni a naladěni na sex. Očekávání podle ní dělá doslova zázraky.

Napište si seznam

Psycholožka Dancelová rovněž doporučuje sestavit si seznam toho, co si opravdu užíváte, a co chcete vyzkoušet. Může jít jak o sexuální věci (např. společné sledování erotického filmu), nebo jen ty pocitové (například mazlení).

Jakmile budete mít přehled hotový (nejlépe takový, se kterým bude ztotožněn i partner), vložte jednotlivě napsané body do klobouku či krabice. Jednou týdně společně jeden bod vylosujte a užívejte si jeho plnění.

Nebojte se sexuálních pomůcek 

Cítíte-li se sexuálně frustrovaná kvůli tomu, že i přes dostatečnou četnost sexu nedosahujete orgasmu, zkuste si vzít na pomoc sexuální hračky. A rozhodně si je nemusíte užívat jen sama, přidat se může i partner.

Anna Marešová: I erotické pomůcky mají dlouhou historii

Styl

Pozor na stres

Velkým viníkem, který má negativní vliv na mnohé aspekty našeho života, včetně sexu, je stres. Zkuste se proto trochu uvolnit a naplánujte třeba společnou romantickou večeři, sledování romantického filmu nebo cokoli jiného, co vás i partnera uvolní a příjemně naladí. Berte to jakou celovečerní předehru.

Pořádně se vyspěte

Pokud si chcete užívat více sexu, je důležité být na něj naladěna - což mimo jiné znamená i nebýt unavená. Je tedy třeba dostatečně dbát na pravidelný spánek a začít chodit spát dříve, než máte ve zvyku. Jedině tak jednak neusnete ještě předtím, než se partner o cokoli pokusí, ale v dané chvíli si to i začnete spolu s ním užívat.

Spánkový rozvod může zkvalitnit vztah

Vztahy a sex

Vyhledejte odborníka 

Jakkoli pro mnohé zní nerealizovatelně bavit se s kýmkoli cizím o sexuálních problémech, právě od toho tu vztahoví a sexuální poradci jsou. Nebojte se proto požádat o pomoc, pokud si sami nevíte rady.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak dlouho trvá průměrný sexuální styk

Občas je příliš krátký, jindy trvá snad celou věčnost. Sex je nepředvídatelný, a tak záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují, jak dlouhé vaše milování bude....

Jak se s věkem proměňuje sexuální touha

Ve dvaceti jste měla chuť na sex každý den, ve třiceti dvakrát do týdne a dnes vám bohatě stačí, když se s partnerem milujete jednou do měsíce? Pokud je vám...

Co dělat, když partner nemá chuť na sex

Rozhodně neplatí, že se s nízkým libidem potýkají pouze ženy. I muži občas mají své dny, týdny či měsíce, kdy na sex nemají pomyšlení. Jenže zatímco pánové...

Výběr článků

Načítám