Hlavní obsah

Třicetiminutová procházka denně chrání zdraví

NEW YORK

Kdo vyrazí šestkrát týdně na půlhodinovou procházku, může výrazně snížit nebezpečí, že onemocní srdečními chorobami nebo cukrovkou, aniž by musel dodržovat nějaké dietní návyky. Potvrdila to nová studie Dukeovy univezity.

Článek

Vědci se zaměřili na 171 mužů a žen s nadváhou a zjišťovali, co s jejich zdravím udělá různě intenzivní pohybová aktivita. Na počátku osmiměsíčního programu mělo 41 procent z nich výrazný sklon k onemocnění srdce a diabetu. Po jeho ukončení klesl počet ohrožených na pouhých 27 procent účastníků.

Johanna Johnsonová, která projekt vedla, výsledek považuje za důležitý především pro lidi středního věku, kteří mohou celkem snadno ovlivnit svůj zdravotní stav právě změnou životního stylu.

"Je důležité vědět, že není potřeba každé ráno vyběhnout na hodinový okruh lesem. Stačí se každý den projít po večeři někde po okolí domova," říká.

"Je důležité vědět, že není potřeba každé ráno vyběhnout na hodinový okruh lesem. Stačí se každý den projít po večeři někde po okolí domova," říká. Podle doktorky Johnsonové však byl jeden ze závěrů studie zvlášť překvapivý.

"Udivilo nás, že lidé, kteří delší dobu provozovali méně náročnou pohybovou aktivitu, na tom byli po půl roce lépe než ti, kteří okamžitě, ale krátkodobě nasadili velké tempo."

Reklama

Související témata:

Související články

Dobrým fitness centrem může být i park

Nemáte-li rádi uzavřené místnosti, možná byste namísto běžného fitness centra měli využít park. Chůze může být stejně dobrým cvičebním programem jako trénink...

Raději jdou po schodech, než aby cvičili

Pokud návštěvníky nákupních domů ukazatel upozorní na skutečnost, že chůze po schodech je zdraví prospěšnější než se nechat svézt po eskalátoru, část lidí...

Svižná chůze pomáhá v boji s nadváhou

Svižná třicetiminutová chůze šest dní v týdnu dokáže zmenšit obvod pasu a omezí riziko metabolického syndromu, který souvisí s obezitou a sedavým životním...

Výběr článků

Načítám