Hlavní obsah

Stárnutí nelze zastavit, pouze správnou péčí zpomalit

Novinky, Dana Sokolová

V průběhu života se vyvíjíme, měníme a stárneme a právě stárnutí pleti nám často tento fakt viditelně připomíná. Jedná se o proces, který nelze zastavit, ale který můžeme správnou péčí zpomalit.

Foto: Profimedia.cz

Stárnout se musí umět.

Článek

První známky stárnutí se projevují mezi 25.- 30. rokem věku. Pleť se jeví zašedlejší, chybí jí mladistvý jas. Začínají se objevovat i první náznaky vrásek kolem očí, na čele či kolem úst. Samozřejmostí je v tomto období pleť dostatečně hydratovat. Rozjasnit a zpevnit pleť pomáhají i speciální přípravky.

Vrásky

Po 35. roku věku se objevují mimické vrásky (vodorovné na čele, vějířky kolem očí, rýhy mezi nosem a rty či svislé vrásky na kořeni nosu). Jelikož se jedná o hlubší vrásky je již nutné začít uvažovat o intenzivní účinné péči.

Vrásky

Postupem času pleť ztrácí svoji pevnost a pružnost, kontury obličeje jsou povadlé a výraz tváře se mění. Zralá pleť potřebuje omlazující hloubkovou péči, která jí dodá potřebnou výživu. Zralou pleť můžeme mít i dříve (od 45. roku), především pokud naše pleť je suchá či velmi suchá.

Vrásky 45

Po 55. roku věku se díky klesající hormonální aktivitě zpomaluje látková přeměna, aktivita i obnova kožních buněk a známky stárnutí se začínají projevovat naplno. Pleť ztrácí elasticitu, hustotu a ochabuje. Snižuje se tvorba mazu. Pleť je suchá, napjatá, tenká, matná a povadlá. Trpí nedostatkem živin a hydratace, vrásky se prohlubují a kontury obličeje jsou nejasné, objevují se pigmentové skvrny.

Vrásky 55

Obličejová gymnastika - přirozený lifting

Pravidelné cvičení opraví zlozvyky v chybném zapojování svalů obličeje a zároveň zpevní kontury v obličeji. Cvičit lze několikrát denně - ráno a večer před pravidelnou péčí o pleť, ale i během dne, při relaxaci ve vaně či při sledování filmu.

Rozcvička

Překřižte ruce před obličejem, dlaň pravé ruky položte na levou tvář a dlaň své ruky na pravou. Zlehka poklepávejte po tvářích, pokračujte až na krk a zpět na tváře.

Foto: Dermacol

1

Žirafa - Vysuňte dolní čelist kupředu a zdvihněte mírně podbradek. S pomocí krčních svalů vydržte v napjatém stavu. Něžnými krouživými pohyby pravé ruky masírujte levou stranu krku odspoda nahoru, totéž opakujte levou rukou na pravé straně krku.

Foto: Dermacol

Žirafa

Delfín -  Přitlačte prsty pravé ruky zespodu k podbradku a snažte se proti jejich tlaku otevřít ústa. Totéž provádějte do stran.

Foto: Dermacol

Delfín

Foto: Dermacol

Delfín

Proti vráskám kolem očí a na čele

Vykulte oči, co to jde, a rychle mrkejte

Foto: Dermacol

Vykulené oči

Foto: Dermacol

Mrkání

Pohybujte očima zleva doprava a seshora dolů až do krajních poloh.

Foto: Dermacol

Doleva

Foto: Dermacol

Doprava

Povislá víčka

Povytáhněte prstem obočí a pomalu mrkejte

Foto: Dermacol

Povislá víčka

Dívejte se rovně před sebe, oba ukazováčky pevně přiložte podél vnější části obočí a poté povytáhněte obočí pomocí ukazováčků, až pocítíte tah na víčkách. Pomalu, ale pevně zavřete víčka tak, abyste cítili sílu, která zvedá řasy směrem k obočí.

Foto: Dermacol

Víčka

Přiložte ruce s propletenými prsty na čelo a snažte se zvedat obočí.

Foto: Dermacol

Víčka

Cvičení pro rty a tváře

"O" (jako Marylin Monroe) - vytvarujte ústa pěkně do kroužku, jako byste vyslovovali písmeno O. Napněte svaly kolem úst a po pěti vteřinách uvolněte.

Foto: Dermacol

O

Ještěrka - přitiskněte rty k zubům a v co největším napětí vytvarujte pět vteřin, poté uvolněte.

Foto: Dermacol

Ještěrka

Polibek - Nastavte rty jako k polibku a co nejvíce špulte. Po pěti vteřinách uvolněte.

Foto: Dermacol

Polibek

Traktor - Vzpomeňte si, jak malí kluci napodobují traktor - uvolněte ústa a jako oni dělejte "trrrr, brrrr".

Foto: Dermacol

Traktor

Balón - Ze všech sil nafoukněte ústa, jak nejvíce můžete. Ovšem ne tak, aby vám zčervenaly tváře. Asi po pěti vteřinách se udeřte do tváří jako děti - prásk!

Foto: Dermacol

Balón

Foto: Dermacol

Balón 2

Otevřená ústa - Pořádně otevřít ústa, jako kdybyste křičeli UAAAA.

Foto: Dermacol

Otevřená ústa

FOTO: Dermacol

Reklama

Související témata:

Související články

Proč ženy žijí déle a muži ještě nevyhynuli

Je to stejné na celém světě - ženy se dožívají vyššího věku než muži. Každý Čech má šanci žít 74 let, Češka ale může počítat s osmdesátkou. Tvrdívá se, že je...

Výběr článků

Načítám