Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Léky na erekci z internetu jsou jako ruská ruleta

Právo, Jaroslav Zvěřina

Danny Polaris, velšský pouliční hudebník a spisovatel, který žije v německém Berlíně, si chtěl se svým novým přítelem užít divokou noc. Už když šel na večírek, na kterém se seznámili, vzal si viagru. Když si pak mladíka, který pracoval jako sanitář v nemocnici, přivedl domů, nechal si od něj píchnout do penisu injekci. Nedopadlo to ale dobře.

Foto: Profimedia.cz

V ilegálně pořízených lécích vidí muži šanci, jak snadno a diskrétně vyřešit svůj problém. Nedokážou si uvědomit, co tím riskují.

Článek

Injekce měla obsahovat alprostadil. Ten se pro své vazodilatační účinky někdy používá na povzbuzení erekce. Ale protože ho sehnal podle všeho ilegálně, tedy na internetu, je otázka, jakou látku injekce doopravdy obsahovala a v jakém množství. Ale i kdyby v ní byl alprostadil, není ho možné tímto riskantním způsobem kombinovat s viagrou.

Odborníky proto nepřekvapilo, že Polaris skončil v nemocnici s priapismem, tedy dlouhodobým bolestivým ztopořením pohlavního údu. Jde o chorobný stav, který nevyvolá pohlavní vzrušení, ale obvykle příliš velká dávka látek, které roztahují cévy.

Priapismus je nebezpečný tím, že při něm může dojít k poškození topořivých těles penisu. V některých případech hrozí i amputace pohlavního údu.

Polaris se přiznal ke své hlouposti proto, že sám nedokáže zaplatit všechny náklady, které souvisejí s jeho léčbou. Jeho přátelé se snaží získat na internetu potřebné prostředky pomocí peněžní sbírky a varovné medializace tohoto případu.

Radikální sexuologické terapie

To, že si někdo dá do penisu injekci na povzbuzení erekce, může vypadat bizarně, ale je pravda, že v osmdesátých letech minulého století si někteří muži léčili těžké poruchy erekce pomocí injekcí připomínajících inzulínové pero, které si píchali do penisu. Obsahovaly právě vazoaktivní látky. Ty rozšiřovaly cévy, a umožňovaly tak ztopoření.

Jako účinný přípravek se tehdy proslavily zejména ampule s účinnou látkou papaverinem. Svéráznou reklamu mu udělal jeden britský sexuolog. Na mezinárodní konferenci demonstroval skvělý účinek injekce papaverinu na svém penisu. A to přímo na pódiu kongresového sálu, před hledištěm plným svých, trochu zaskočených, kolegů.

Zavedení této radikální sexuologické terapie je spojené i s českou medicínou. U zrodu zmíněné účinné léčby stál cévní chirurg IKEM, doc. MUDr. Václav Michal. Jeho zásluhy o terapii impotence uznává i mezinárodní sexuální medicína.

Dnes už se tato metoda tolik nepoužívá. Lze ji ale vyzkoušet v případě, že jiné léky neúčinkují. Pacienta však musí vidět lékař. Ten zjistí, jaké účinky taková injekce na pacienta má, stanoví mu vhodnou dávku, a naučí ho s injekcí manipulovat.

Existují kontraindikace, tedy případy, kdy ji aplikovat nelze. Stejně jako u většiny léků. Také ho musí poučit o riziku předávkování. Ale i o tom, co musí udělat, když se u něj objeví priapismus, tedy dlouhotrvající chorobná erekce.

Když muži nedbají rad odborníků

Když jsme před lety začínali s injekcemi papaverinu, občas se tato komplikace u pacientů vyskytla. Pamatuji si na případ jednoho mladého muže.

Byl tak nadšený svou erekcí po uvedené injekci, že odjel za svou milenkou rychlíkem z Prahy až do Bratislavy. Hodiny trvající cesta však změnila erekci na priapismus a on pak místo k milence musel spěchat na urologické ošetření. To proto, že nedbal našich rad, co dělat, když ztopoření trvá příliš dlouho. Také je otázka, jestli dodržel dávkování léku.

Státní ústav pro kontrolu léčiv zkoumal nelegální léky ze zahraničních e-shopů. Kromě jiných problémů v nich našel ředidla, jed na krysy nebo třeba silniční barvy.

Ještě méně dbal našich rad ohledně papaverinu jistý vysokoškolský profesor. Po první ampulce nebyl spokojený se ztopořením svého penisu. Proto si v rozporu s instrukcemi lékařů aplikoval druhou dávku, která pochopitelně vyvolala priapismus.

Dnes už se s touto reakcí setkáváme vzácně, a to také proto, že se léčba erekce pomocí injekcí do penisu používá méně často. Naštěstí pro podobné nadšence.

Co všechno mohou obsahovat léky z internetu

Vraťme se ale k případu Dannyho Polarise, respektive k lékům na erekci získaným ilegálně, obvykle přes internet. A to nikoli z českých e-shopů, ale ze zahraničí.

Varují před nimi sexuologové, urologové a kolegové dalších profesí. Ale také Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Mnohokrát zkoumal zásilky léků ze zahraničních e-shopů, které se nezdály celníkům.

Ve spoustě případů šlo o falzifikáty, lék obsahoval jiné látky, než měl, anebo příliš vysoké dávky účinné látky, někdy až dvojnásobné. Ale také v nich při analýzách našli ředidla, jed na krysy nebo třeba silniční barvy.

Takže kvůli troše ušetřených peněz můžete ohrozit své zdraví. Relativně nejlepší variantou je to, že své peníze vyhodíte za pilulky, které neobsahují žádné účinné látky, jenom neškodné substance.

Web časopisu dTest uvedl: „Pokud narazíte na internetu na nabídku viagry, jedná se téměř se stoprocentní pravděpodobností o padělek.“ Výrobci těchto falzifikátů při výrobě na koleně navíc často nedodržují přísnou hygienu. Ve výčtu úskalí takových tabletek bychom mohli dál pokračovat. Více se o nich dozvíte na www.nebezpecneleky.cz.

Objednat si léky na erekci přes internet je hazard i proto, že lékař potřebuje znát pacientův stav, a teprve pak mu může napsat recept. Nepochybně mu pak předepíše lék bezpečný a spolehlivě účinný.

V Česku je situace jasná. Přes české e-shopy lze nakupovat jenom léky volně prodejné, tedy ne medikamenty na recept, navíc léky řádně registrované v ČR. A i ty smí na internetu nabízet pouze schválená lékárna. Jejich seznam najdete na stránkách SÚKL (www.sukl.cz).

Přesto někteří muži kupují nelegální léky na poruchy erekce prostřednictvím internetu velmi často. I to má svůj důvod. Některou z forem erektilní dysfunkce zažije podle statistik každý druhý muž ve věku 35 až 65 let. Úplnou ztrátou erekce trpí každý desátý. Pomoc lékaře však vyhledá jen deset procent z nich. I když tím riskují rozpad svého manželství nebo vztahu.

V ilegálně pořízených lécích vidí šanci, jak snadno a diskrétně vyřešit svůj problém, za který se stydí. Co tím riskují, to si často nedokážou uvědomit. Případ Dannyho Polarise je v tomto směru výmluvný.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

S čím muži nejčastěji chodí k sexuologovi

Intimní potíže trápí mnoho lidí. Většina z nich se s nimi ale lékaři bojí svěřit. Podle sexuologů k obavám není důvod, navíc včasná diagnóza pomůže problém...

Kdy by měly ženy padesátníků zpozornět

Kolem padesátky se u mužů začínají objevovat první zdravotní problémy. Bohužel muži je rádi bagatelizují a je tak na ženách, aby je k návštěvě lékaře přiměly....

Výběr článků

Načítám