Hlavní obsah

Odvykací klinika Betty Fordové dává smetánce zabrat

Právo, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rocker Ozzy Osbourne, hollywoodský krasavec Robert Downey Jr., manžel Nicole Kidmanové Keith Urban, Elizabeth Taylorová či nejnověji Lindsey Lohanová – ti všichni se více či méně dobrovolně upsali k pobytu v Centru Betty Fordové.

Foto: Profimedia.cz

Rockera Ozzyho Osbourna tvrdá disciplína centra Betty Fordové zaskočila.

Článek

Procházka růžovým sadem to rozhodně nebyla – léčí se tu totiž závislí na alkoholu a drogách a bývalá první dáma USA, jejíž jméno klinika nese, tu zavedla tvrdý režim.

Věděla, co dělá. Sama byla kdysi závislá na lécích a alkoholu.

Nejčerstvějším VIP klientem centra je 24letá hvězdička Lindsay Lohanová, která má kromě hereckých vloh opravdu výrazný talent na problémy. Kvůli excesům s alkoholem a drogami je častým hostem v policejních celách i u soudu.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Lindsay Lohanová opouští soud v Beverly Hills. Když jí předchozí rehabilitace nepomohly, vyhledala po vzoru celebrit adresu odvykacího centra bývalé první dámy USA.

Teď se zrovna dostala na chvíli ven z vězení na kauci 300 tisíc dolarů (asi 5,5 miliónu korun) s tím, že opět ozdobila svůj kotník náramkem monitorujícím přítomnost alkoholu v krvi a mohla si vybrat, ve které léčebně se podrobí odvykací kůře, než soud opět zasedne a zhodnotí její případné polepšení. Jde přitom už o páté kolečko procedur, na jejichž začátku bylo v roce 2007 uložení podmínky za řízení auta v opilosti.

Foto: Profimedia.cz

Liz Taylorová jako filmová Kleopatra (1963)

Do dějin centra se jméno Lohanové zapíše po bok mnohých nejslavnějších osobností hollywoodské smetánky. Elizabeth Taylorová si tu pobyla dvakrát v letech 1983 a 1988 a dokonce se tu seznámila se 40letým stavebním dělníkem jménem Larry Fortensky. Stal se jejím osmým a zatím posledním manželem (1991–96).

Měsíc za půl miliónu korun

Countryová legenda Johnny Cash a nedávno zesnulý herec Tony Curtis zařízení ozdobili v roce 1984, o rok později sem zavítala herečka a zpěvačka Liza Minnelliová, následoval ji Ozzy Osbourne, Robert Mitchum (90. léta) a v roce 2002 třeba David Hasselhoff a mnozí další.

Zdejší pobyt přitom není jen tak pro někoho – 30 dní tu vyjde na 26 tisíc dolarů (skoro půl miliónu korun). Lohanové to starost nejspíš nedělá. Podle chicagského listu Sun-Times už spekuluje, že uzavře smlouvu s bulvárem a prodá své snímky z odvykací kůry za těžké peníze. Prý by ji mohly vynést až 100 tisíc dolarů (1,8 miliónu korun). To je dost, aby se znovu mohla vrhnout do víru života.

Ne každý chce stlát a drbat záchody

Sama Betty Fordová se podrobila odvykací kůře v roce 1978 a její manžel Gerald Ford, který rok předtím opustil Bílý dům, podstoupil terapii s ní. Oba chtěli na problém upoutat pozornost veřejnosti.

Problémy s narušenou psychikou měla Betty Fordová už od 60. let, později se přidal tlak v roli první dámy USA i z následků boje se zrádným nepřítelem: rakovinou prsu. „Měla jsem ráda alkohol,“ napsala v memoárech v roce 1987. „Cítila jsem v sobě po něm teplo. A milovala jsem prášky. Zbavovaly mě napětí a bolesti.“

Foto: Profimedia.cz

Betty Fordová se svým manželem, 38. prezidentem USA Geraldem Fordem

V roce 1982, čtyři roky po skončení léčby, už bývalá první dáma zakládá v kalifornském letovisku Rancho Mirage nedaleko Palm Springs svou vlastní kliniku, která je dnes označována za jedno z nejprestižnějších center boje proti démonům alkoholu a drog.

Jak napsal britský Daily Mail, zařízení je známé tvrdým, systematickým přístupem k rehabilitaci, a ne každý pacient je s to skousnout přísný režim. A což teprve rozmazlované celebrity.

„Očekává se, že si pacienti budou stlát, uklízet pokoje a dokonce čistit toalety.“ Zakázána je káva, kromě nedělí telefony i sledování televize. Rodinné návštěvy se povolují až po absolvování určitého počtu dní nebo týdnů léčby. Návštěvníci zvenku musí při příchodu odložit v recepci peněženky i tašky včetně mobilů a kamer. Zakouřit si je ale možné.

Ozzy chtěl rovnou do baru

Sharon Osbourneová použila malý ženský trik, když chtěla v roce 1984 manžela Ozzyho, heavymetalového zpěváka skupiny Black Sabbath, přesvědčit, aby se obrátil na rehabilitační centrum.

Vstoupil jsem v očekávání, že mi ukážou, jak pít Martini. Prohodil jsem: Nazdar Betty Fordová, můžete mi ukázat, kde je bar?
Ozzy Osbourne

„Sharon mi řekla, že zná místo, kde mne naučí pít jako gentlemana. Tak jsem se hned zeptal: Co to je? Hospoda? Řekla mi, že jde o klub, nazývaný centrum Betty Fordové. Pochopil jsem. To je ono! Doteď jsem to dělal špatně,“ zavzpomínal pro časopis Hello Magazine. Podle svých slov žil v iluzích, že tam, kam jde, „ho naučí jak pít, a ne jak přestat“.

„Tak jsem vstoupil v očekávání, že mi ukážou, jak pít Martini. Prohodil jsem: Nazdar Betty Fordová, můžete mi ukázat, kde je bar?“ „Recepční se podivila: Cože?!“ Ozzy připustil pár recidiv, ale trvá na tom, že odmítá drogy a nebude pít kvůli své rodině: manželce Sharon, synovi Jackovi a dcerám Aimee a Kelly.

„Snažím se být čistý už 22 let. Některé dny jsou špatné, některé vynikající. Vstávám a každý den se modlím – ať se dnes nedotknu alkoholu. Nemám to rád, ale přijímám fakt, že nesmím pít. Je to těžké, zvlášť o Vánocích. Jedno však vím. Jsem šťastný muž, že stále ještě žiji – a cením si toho.“

Jerry Lee Lewis vzal nohy na ramena

To pro excentrickou rockovou legendu Jerryho Lee Lewise, který nedávno oslavil 75. narozeniny, byl zdejší režim naprosto nestravitelný. Na klinice sice vydržel jen dva dny, ale při odchodu si pro National Enquirer postěžoval: „Když mě tamní rádci upozornili, že si mám stlát a dokonce drbat záchod jako každý jiný, hned jsem věděl, že jsem se přihlásil na špatném místě.“

Foto: Profimedia.cz

Jerry Lee Lewis

„Já jsem rocková hvězda, a ne uklizečka,“ rozčiloval se jeden z nejtalentovanějších pianistů všech dob, který si na ruce samozřejmě dává velký pozor. „Za dva dny jsem mluvil s tolika psychology, terapeuty, asistenty a dalšími dobrodinci, jako nikdy předtím za celý můj život.“

„Každý musí vstávat v šest hodin ráno a jít na jakousi meditační procházku. Pak přijde modlení. Pak následuje práce – těžká práce. Od pacientů se očekává, že po sobě uklidí koupelnu, vynesou špínu a umyjí podlahu.“

„Jak se ten dlouhý, opravdu dlouhý den táhl, věděl jsem, že na mne tohle nezabere,“ dodal Jerry Lee Lewis. Těžko říct. Před rokem se časopisu Esquire svěřil: „Stále jsem fit, stále mám vlasy a stále zůstávám rockerem.“

Vizitka Betty Fordové

  • Vdova po 38. prezidentovi USA Geraldu Fordovi (1913 až 2006)
  • Jejím prvním manželem (1943 až 47) byl obchodní cestující William Warren. O rok později si vzala Geralda Forda. Měli spolu čtyři děti.
  • První dámou USA byla od 9. srpna 1974 do 20. ledna 1977.
  • Problémy s léky a alkoholem řešila odvykací léčbou.
  • V roce 1982 založila Centrum Betty Fordové.
  • Předsednictví předala v roce 2005 dceři Susan (1957), nejmladšímu dítěti.
  • Vyznamenána prezidentskou Zlatou medailí (1991) a kongresovou Zlatou medailí (1999).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám