Hlavní obsah

Nikolaj Coster-Waldau: Žiju se třemi ženami a mám tedy dobrou průpravu

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před čtrnácti roky začínal malými rolemi v amerických velkofilmech, dnes patří sám mezi hollywoodské špičky. Nikolaj Coster-Waldau (44) je hodně známý i díky postavě Jaimeho Lannistera v televizním seriálu Hra o trůny.

Foto: archív ČT

Hra o trůny

Článek

„Role je herecky nesmírně zajímavá. Vždyť jsem v ní zažil jako královský potomek největší slávu, kdy patřím mezi nejobávanější šermíře. Když se karta obrátí, podstupuji nesmírné ponížení, strádání v krutém zajetí s mojí proslulou useknutou pravačkou, až po málem strašný konec. Věděl jsem, že když hraju o trůny, buď zvítězím, nebo zemřu. Zatím ale jako Jaime Lannister stále žiju,“ říká s úsměvem rodák z dánského Rudkobingu.

„Useknutá ruka je pro hraní této postavy velmi důležitá. Její ztrátou Jaime lidsky strašně strádá, ale pro herce, který ho ztvárňuje, byla výhrou. Fyzicky jde o náročnou záležitost, protože jsem musel mít dlouhé hodiny ruku nataženou u nohy a pahýl držet nahoře, teď už je to ale lepší,“ prozrazuje.

Boj o vládu a moc nikdy nekončí

Klíčový je Jaimeho vztah se sestrou Cersei. „Rád bych ho přiblížil těm, kdo o této královské dvojici moc nevědí. Cersei a Jaime jsou dvojčata, děti Tywina Lannistera. Oba jsou to krásní lidé, zamilují se do sebe a rozhodnou se zachovat čistý rod Lannisterů. Když Cersei porodí Joffreye, Myrccelu a Tommena, všichni si myslí, že to jsou děti jejího manžela, krále Roberta. Pravda je ale taková, že jsou Jaimeho. Cersei dokonce přizná, že jednou čekala dítě s Robertem, ale raději potratila, protože by nebylo čistým Lannisterem. Dál jdou přes mrtvoly, zabíjejí každého, kdo by jejich tajemství mohl prozradit,“ vysvětluje Nikolaj.

Byl přesvědčený, že seriál skončí po dohodnuté šesté sezóně. Došlo ale ke změně. Stanice HBO totiž dala všem hlavním aktérům novou smlouvu, jejíž součástí jsou i výrazně vyšší honoráře pro případně možnou sedmou sezónu.

„To mi nedělá sebemenší problém. Boj o vládu a moc nikdy nekončí. Proč tedy ve strhující historické fantasy nepokračovat, zvlášť když další filmování bude stejně úspěšné jako předchozí,“ pochvaluje si. „Například pátá série se natáčela v několika evropských zemích včetně Španělska. Pro tuto zemi to bylo přímo požehnání a pomohlo rekordně zvýšit místní turismus. Když se rozkřiklo, že se štáb přesunuje do Sevilly a Osuny, lidé se tam jen hrnuli,“ vzpomíná.

S dcerami zpívá na veřejnosti

Kromě tohoto seriálu je Nikolajovou doménou film. Osvědčil se už v různých žánrech, naposledy v romantické komedii Jedna za všechny.

Upoutávka na film Jedna za všechny Video: CinemArt

Ta od něho vyžadovala něco zcela jiného - rozverný humor. Ukázalo se, že ani ten mu není proti mysli. „Naopak. Žiju se třemi ženami a mám dost dobrou průpravu,“ směje se manžel grónské herečky jménem Nukaka a oddaný otec čtrnáctileté Filipy a dvanáctileté Safiny.

„Čím jsou dcerky starší, tím větší je s nimi legrace. Takže třeba zpíváme na veřejnosti, což je dost trapné, a vyvádíme spolu spousty dalších bláznivin,“ přiznává s úsměvem.

Hercem chtěl být už jako dítě

Nikolaj se narodil ve zmíněném městě Rudkobingu, na dánském ostrově Langeland. Hercem chtěl být už jako dítě a svůj sen si začal plnit při studiích Státní divadelní školy v Kodani. V roce 1993 ji dokončil a kariéru odstartoval v divadle. Rok nato už slavil úspěch v dánském hororu Nightwatch a začal hrát v evropských filmech. Na začátku nového tisíciletí zkusil štěstí v Americe. V roce 2001 se objevil ve válečném snímku Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen a v romantickém thrilleru Enigma s Kate Winsletovou.

Víte, že…

Píše i scénáře, produkuje a režíruje filmy v rodném Dánsku, kde žije s rodinou.

Ve Hře o trůny si zamiloval brnění se znakem zlatého lva na purpurovém poli.

Postupně ho o spolupráci opět začali žádat režiséři, se kterými již natáčel, jako slavný Ridley Scott, který ho obsadil do velkofilmu Království nebeské (2005). Uspěl i v hlavní roli nesmrtelného detektiva v americkém krimiseriálu New Amsterdam. Od roku 2013 hraje vedle hollywoodských jedniček - v akční sci-fi Nevědomí s Tomem Cruisem či ve výborném španělsko-kanadském hororu Mama s Jessikou Chastainovou. V příštím roce dánského herce uvidíme v dobrodružné fantasy Gods of Egypt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám