Hlavní obsah

Nicole Kidmanová: Příběh Grace mi přišel ohromně zajímavý

Právo, Jana Rovenská

Rozpačitost. Přesně tu vyvolávají u kritiků i diváků poslední filmy, které natočila oscarová Nicole Kidmanová. A týká se to jak dramatu Koleje osudu, tak snímku Grace, kněžna monacká, se kterým letos zahajovala Filmový festival v Cannes.

Foto: Bontonfilm

V dramatu Koleje osudu si poprvé zahrála s oscarovým Angličanem Colinem Firthem.

Článek

„Reaguji pocitově. Nejsem v situaci, že musím pracovat. Mám dvě malé děti a velké štěstí, že nejsem herečka, která musí vzít práci, protože potřebuje peníze. Je zcela na mně, kdy a jakou roli si vyberu. A hlavně už se nebojím přijmout roli, i když nevím, jak v konečné fázi dopadne,“ konstatuje herečka, která po veleúspěšných letech v Hollywoodu nemusí dokazovat, že patří k těm nejlepším.

Nepotřebuje hit, zajímá ji příběh

„Moc se mi například líbila nabídka australského režiséra na drama Koleje osudu (2013), i když jsem věděla, že to nebude žádný velký hit. To, co na mě zapůsobilo v této roli, byla tichá důstojnost Patti, ženy, která pomáhá britskému důstojníkovi vyrovnat se s hrůznými zážitky z japonského zajetí za druhé světové války,“ vysvětluje. A podobné to bylo i s titulní rolí v dramatu Grace, kněžna monacká.

Foto: Bontonfilm

S Angličanem Timem Rothem v roli knížete Rainiera III. ve výpravném snímku Grace, kněžna monacká.

„Není snad příběh hollywoodské hvězdy a držitelky Oscara, která se na samém vrcholu slávy vzdala své oslnivé kariéry a odešla do zcela neznámého světa, fascinující? Mně to přišlo ohromně zajímavé,“ říká Nicole.

„Myslím, že Grace si od začátku uvědomovala, že jako manželka monackého knížete Rainiera III. bude hrát největší roli svého života. Považovala to za svůj osud a byla ochotna se mnoha věcí vzdát. Když jí ale po několika letech Alfred Hitchcock nabídl návrat do Hollywoodu, kdo by nezačal pochybovat?“ usmívá se šestačtyřicetiletá herečka, která si lépe než kdo jiný dovedla situaci své slavné kolegyně představit.

Po rozvodu s Cruisem chtěla skončit

Sama stála před rozhodnutím z role obletované hvězdy odejít. Bylo to také v době, kdy profesně sklízela velkolepý úspěch za roli spisovatelky Virginie Woolfové v Hodinách (2002), ale lidsky byla na dně. Ještě totiž doznívaly bolavé následky rozvodu s Tomem Cruisem.

„Otřáslo to se mnou. V životě bych nečekala, že se mi něco podobného stane. Můj život se po deseti letech štěstí rozpadl, nevěděla jsem, co mám dělat, zbyl jen zmatek a chaos. Měla jsem sice Oscara, ale cítila jsem se hrozně. Byla jsem sama a po všech těch emočních tahanicích okolo rozvodu následoval v šestatřiceti potrat. Chtěla jsem skončit. Na rozdíl od Grace jsem žádného prince neměla,“ svěřuje se po letech.

Nicole v sobě ale našla sílu a rozhodla se jít dál. Natočila přes desítku výborných filmů, od válečného dramatu Návrat do Cold Mountain (2003) přes thriller Dogville, mysteriózní Tlumočnici až po dobrodružnou Austrálii a psychologické drama Králičí nora (2010). Žánry od komedie po horor střídá dál, je uznávanou herečkou s ohromně bohatým repertoárem.

Opravdová filmová hvězda

Úspěchy sklízí i na divadle. Od chvíle, kdy byla při představení Modrého pokoje (1998) v Londýně nazvána uměleckou viagrou, má otevřená jeviště všech prestižních londýnských i newyorských scén. Její kolega z Moulin Rouge Ewan McGregor ji charakterizuje jako jednu z mála opravdových filmových hvězd a zdaleka není sám.

Foto: Bontonfilm

Nicole Kidmanová jako hlavní hrdinka filmu Grace Kellyová

180 centimetrů vysoká Nicole má armádu obdivovatelů a přátel, od herců Russella Crowea přes George Clooneyho až po zpěváka Robbieho Williamse. Novým přítelem je i francouzský režisér filmu Grace Olivier Dahan. „Nicole je absolutně oddaná své práci. Je jednou z mála současných hvězd, která je především herečkou.“

Přátelství s Colinem Firthem

Od Kolejí osudu si Nicole nemůže vynachválit svého anglického kolegu Colina Firtha. Dokonce s ním hraje v dalších dvou letošních filmech: v rodinné komedii Medvídek Paddington a v mysteriózním thrilleru Before I Go to Sleep (Předtím, než půjdu spát). „Velice Colina obdivuji a užívám si jeho společnosti. Každou chvíli mě rozesměje, máme stejný smysl pro humor a myslím, že je to oboustranné,“ dodává s úsměvem.

V současné době se chystá na další životopisné drama Queen of the Desert (Královna pouště) s německým režisérem Wernerem Herzogem. Film je o životě a láskách Gertrudy Bellové, anglické spisovatelky, archeoložky a kartografky.

„Na natáčení se moc těším. Plánuje se na několik měsíců, velká část bude v poušti. Vezmu tedy i manžela a děti, které to budou mít jako součást osvěty,“ dodává spokojeně Nicole Kidmanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám