Hlavní obsah

Nejúčinějším lékem na vrásky je čistá voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ačkoli kosmetický a farmaceutický průmysl neustále chrlí nové přípravky proti vráskám, nejlepší zbraní proti rýhám v obličeji je podle všeho čistá voda. Míru vrásčitosti a především rychlost stárnutí pleti ovlivňuje až patnáct set různých genů a to osmi rozličnými způsoby. Ale nejdůležitější jsou přitom ty geny, které ovlivňují zásobení a udržení vody v kůži.

Foto: Profimedia.cz

Míru vrásčitosti a především rychlost stárnutí pleti ovlivňuje až patnáct set různých genů.

Článek

Celkem se o to stará sedm set genů, které s přibývajícím věkem začínají být méně aktivní, takže v pleti drží méně vody a pleť vysychá a stává se vrásčitou.

Dalším faktorem je množství kolagenu v kůži, přičemž tato bílkovina ovlivňuje pevnost a pružnost pleti. Geny rozkládající kolagen jsou přitom extrémně aktivní právě ve vyšším věku. A odbourávání kolagenu ovlivňuje až čtyřicet různých genů.

Nedostatečný pitný režim 

Vrásky také způsobují různé záněty v kůži, přičemž zánětlivost podporuje na 400 různých genů, jejichž aktivita opět vzrůstá s věkem.

Vyjma zmíněných genetických faktorů ovlivňujeme rychlost stárnutí pleti také svým chováním. Například právě míru zásobení pleti vodou ovlivňujeme pitným režimem. A kdo se od dětství hydratuje dostatečně čistou pitnou vodou, může stárnutí pleti zpomalit o řadu roků. Naopak dehydratovaný člověk stárnutí výrazně urychluje.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové trendy v boji s příznaky stárnutí

Stárnutí zvládá každý člověk jinak. Někdo si přibývající léta nepřipouští, jiný se s tím prostě smíří a další se stárnutím bojuje a to všemožnými prostředky....

Rozvod může urychlit stárnutí pleti

Pokud jste zažili rozvod, asi vás to nepřekvapí. Američtí vědci zjistili, že rozvod opravdu člověku přidá pár vrásek. Na váš vzhled má dokonce větší vliv než...

Hadí jed vyhlazuje vrásky

Na britský trh míří nový krém k vyhlazování vrásek, který obsahuje syntetickou formu jedu produkovaného chřestýšovcem waglerovým (Tropidolaemus wagleri). Tuba...

Výběr článků

Načítám