Hlavní obsah

Jennifer Connellyová: Každý film je kapitolou mého života

Právo, Jana Rovenská

Oscarová Američanka Jennifer Connellyová neměla v posledních letech na filmy štěstí. Teď se ale karta obrátila. Letos se vedle mysteriózního Zimního příběhu představí v dalších dvou vydařených snímcích. Zárukou jsou i jí blízcí herci a tvůrci.

Článek

„Když jsem loni dostala nabídku do filmů, ve kterých měl hrát i Russell Crowe, můj kolega z Čisté duše (2001), neváhala jsem. Navíc Zimní příběh režíroval oscarový autor scénáře Čistá duše Akiva Goldsman, tak nebylo co řešit. Fakt, že s vámi pracují takoví profesionálové, pro mě znamená devadesát procent úspěchu.“

Russell Crowe s Jennifer hraje i ve fantasy Noe. Třetí nabídku dostala od svého manžela Paula Bettanyho do snímku Shelter (Útulek). „Tam jsem si už byla naprosto jistá a cítila se bezpečně. Věděla jsem, že když se mi něco nepovede, řeknu mu: Miláčku, zopakujeme to ještě jednou a tenhle záběr tam nedávej,“ prozrazuje zkušená třiačtyřicetiletá herečka.

V Zimním příběhu Jennifer v roli matky smrtelně nemocné dcerky zažívá příběh plný zázraků, podivných osudů a odvěkého sporu mezi dobrem a zlem.

„Film je ale především o skutečné lásce odehrávající se v několika podobách a časových obdobích, lásce vzdorující smrti. A další můj kolega Colin Farrell se v něm také překonává,“ říká Jennifer o nové fantasy, která měla – a ne náhodou – celosvětovou premiéru 13. února, v předvečer svatého Valentýna, svátku zamilovaných.

Šťastná rodinka

Zimní příběh si Jennifer užila i proto, že o přestávkách v natáčení vždy mohla být se svou dvouapůlletou dcerou Agnes. Jinak ji i syny – šestnáctiletého Kaie ze vztahu Jennifer s fotografem Davidem Duganem a desetiletého Stellana – měl v průběhu filmování na starosti starostlivý otec Paul.

„Toho mi seslalo samo nebe. Miluje děti a je vynikajícím otcem. Neuvěřitelně se o děti stará, vlastně jen díky Paulovi mohu nadále pracovat,“ svěřuje se Jennifer.

Foto: Profimedia.cz

A znovu se s Russellem Crowem představí letos v dramatické fantasy o biblickém hrdinovi s názvem Noe.

Přátelé však nešetří chválou ani na Jennifer – je podle nich vynikající matkou. „Na ni jako na matku jen tak nikdo nemá. Je úžasná a děti miluje až za hrob,“ říkají kolegové. Herečka tvrdí, že ji mateřství změnilo k lepšímu. „Přestala jsem kouřit a být pohroužená sama do sebe. Díky dětem jsem se naučila komunikovat s lidmi a nejsem už introvert.“

Ódu na půvabnou rodačku ze státu New York pějí jak její kolegové, tak režiséři. „S Jennifer jsme si okamžitě věřili, hrát manžele a vášnivě se líbat pro nás bylo něco zcela přirozeného,” vzpomíná na Čistou duši Russell Crowe. Režisér Ron Howard dodává: „Je totiž stejně krásná jako inteligentní. Vůbec jsem netušil, jak je vzdělaná. Právě proto jí tak sednou ženy inteligentní a hloubavé.“

Filmový debut u Sergia Leoneho

V oscarové roli manželky schizofrenního génia, fyzičky Alice Nashové, tak mohla Jennifer plně uplatnit svůj intelekt, který ji dovedl až na prestižní univerzity v Yale a Stanfordu.

Do šoubyznysu měla nakročeno odmalička. Začínala jako dětská modelka, v deseti pak už točila televizní reklamy. Když jí bylo třináct, debutovala ve filmu Sergia Leoneho Tenkrát v Americe (1984). Její hereckou kariéru ale nastartoval až v šestnácti dobrodružný snímek Labyrint, ve kterém hraje po boku zpěváka Davida Bowieho dívku s nevšední fantazií. Přicházely další role, i když ne každá v dobrém filmu. Rodiče ji ale v hraní povzbuzovali, i kamarádky byly přesvědčené, že se pro Hollywood narodila.

Jennifer pochází z noblesní rodiny newyorského továrníka na textilie Gerarda Connellyho a obchodnice se starožitnostmi Ilene. Vyrůstala jako jediné dítě a jedináčka rozhodně nezapře. Podle jedné její spolužačky ze soukromé školy Svaté Anny v Brooklynu byla vždy oblečená podle poslední módy. „Oblékala se jen do značkových věcí od Ralpha Laurena a někdy si i v poledne odskočila domů, aby se převlékla. Zvláště v červenočerném jezdeckém úboru strčila do kapsy nejednu hollywoodskou hvězdu.“

Sama Jennifer o herectví pochybovala. „Často jsem si kladla otázku, jestli je herecký život ten, který chci vést, jestli bych se raději neměla živit rukama a třeba šít, když se tak ráda strojím,“ svěřila se v jednom z interview.

Foto: Profimedia.cz

Americká herečka Jennifer Connellyová

Střední školu skončila v roce 1988. Dva roky pak studovala angličtinu na univerzitě v Yale a další dva dramatické umění ve Stanfordu. Už v té době mluvila italsky a francouzsky. Přitom ale pořád hrála. „Jazyky mě moc bavily, začínala jsem se učit i japonsky, ale nakonec přece jen zvítězil Hollywood.“

Nelituje toho, i když na svoje filmy čekala dlouho. Přišly až v roce 2000 s dramatem Pollock a thrillerem Čekání na smrt a rok nato s Čistou duší. Právě při ní poznala svou životní lásku, o rok mladšího Brita Paula Bettanyho.

„Hraní je něco nádherného. Natáčení mě celou naplňuje. Není to jen zkoumání jednotlivých rolí, je to práce s dalšími talentovanými lidmi, kteří jsou nápadití a milosrdní, při hraní můžete využít všech svých schopností. Každý film je kapitolou mého života, ve které se stále víc učím i sama o sobě,“ básní o svém poslání.

Víte, že…

Od roku 2012 je velvyslankyní pro nadaci Save the Children (Zachraňte děti), aby hájila práva dětí ve Spojených státech i ve světě.

Atraktivní tmavovláska se zelenými očima už léta patří mezi nejkrásnější herečky. A jaký má dnes názor na krásu trojnásobná matka? „Daleko víc se soustředím na to, aby mi bylo dobře, než abych soutěžila s královnami krásy. Možná je to proto, že jsem viděla ženy, které kvůli kráse nevýslovně trpěly, a nakonec jim stejně štěstí nepřinesla. Proto si nade vše vážím toho, že mám zdravé děti a skvělého manžela, rodinné štěstí nic nevyváží.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám