Hlavní obsah

Jak připravit lahodnou omáčku z čerstvých i sušených hub

Novinky, Andrea Zunová

Letos byla radost jít do lesa na houby. Jejich úroda byla opravdu veliká. A zkušení houbaři vědí, že najít se dají ještě nyní. I proto jsme se rozhodli v dnešním díle našeho vaření nabídnout vám houbovou omáčku.

Jak uvařit skvělou houbovou omáčkuVideo: Novinky

 
Článek

Kdo v létě nelenil, má jistě houby usušené a zmražené. Po různých smaženicích, houbových řízcích a bramboračkách s houbami je možná načase připomenout recept, který je nesmírně chutný a houby v něm chybět nesmějí.

Jedná se o houbovou omáčku s hovězím masem. Použít se může také maso telecí, nebo vepřové. Šéfkuchař skyboxů O2 Arény Jakub Kotyza si pro svůj recept vybral právě maso hovězí.

Co budeme potřebovat?

K vaření hovězího masa doporučuje Jakub Kotyza koupit 600 g hovězího masa předního (krk), 50 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 30 g cibule, divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list) a 15 g soli.

Na samotnou houbovou omáčku pak budeme potřebovat 120 g čerstvých, nebo 15 g sušených hub, 75 g másla, 85 g cibule, drcený kmín a celý pepř. Dále pak 65 g hladké mouky, 780 ml vývaru z masa podle naší volby, 140 ml 12% smetany a sůl.

Jak na to?

Očištěné, zdrezírované hovězí maso uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, cibulí a divokým kořením. Na másle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme drcený kmín, celý pepř a hladkou mouku a připravíme jíšku. Tu zalijeme prochladlým vývarem, který vznikl při vaření hovězího masa a provaříme. Provařenou omáčku zjemníme smetanou a přecedíme buď na čerstvé houby orestované na másle, nebo sušené houby povařené ve vývaru. Dochutíme solí a nakonec zjemníme máslem.

Jako vhodnou přílohu doporučuje Jakub Kotyza houskový knedlík. Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

Bramboračka, která překvapí

Bramborová polévka se vaří snad ve všech rodinách. Česká bramboračka je pověstná polévka, většinou hustá, až v ní "stojí lžíce" a velmi chutná. Často se do ní...

Salát, který zasytí jako hlavní jídlo

Už jsme si vyzkoušeli polévky jako hlavní jídlo. Nyní jsou na řadě saláty. Většinou jsme byli zvyklí dávat si je jako přílohu k jídlu. Mnoho z nás už si však,...

Salát s lososem pro horké letní dny

Pokud vás teplo zbavuje chuti k jídlu nebo se už nemůžete ani podívat na omáčky, knedlíky a jiné hutné pochutiny, je tu nabídka na salát jako hlavní jídlo....

Salát tabbouleh pošimrá chuťové buňky

Také nemáte v horkých letních dnech ani pomyšlení na klasická jídla? Máte pocit, že váš žaludek touží jen po něčem dobrém a lehkém? V tom případě vám nabízíme...

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto...

Výběr článků

Načítám