Hlavní obsah

Jak pečovat o pleť obličeje v době karantény a nošení roušek

Novinky, Dana Sokolová

Součástí našich životů se stalo každodenní nošení ochrany obličeje v podobě textilní či jednorázové roušky. Přestože je většina roušek vyrobena ze vzdušných a nedráždivých materiálů, mnohé ženy si i tak stěžují na podrážděnou a svědící pokožku.

Foto: Profimedia.cz

Péče o pleť je při nošení roušky velmi důležitá.

Článek

Při každodenním nošení roušek může snadno docházet k tření roušky s pletí a pak také k lehkému zapaření. Přeci jen při výdechu se z našich úst vylučují kapénky, mikrokapičky tekutiny, které snadno způsobí navlhnutí roušky a s ním i spjaté lehké zapaření. Péče o pleť by proto v tento okamžik měla být o to důslednější.

„Důležité je proto dbát na dostatečnou hydrataci pleti v podobě pečujících krémů či olejů,” doporučuje dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

V průběhu dne je pak vhodné používat na pleť spreje s termální vodou, případně opláchnout obličej vlažnou vodou a znovu nanést hydratační krém či olej.

Problémy ale mohou nastat u citlivé pokožky, náchylné k začervenání a praskání žilek. O tu je zapotřebí pečovat mnohem důsledněji.

„Pokud se vhodným způsobem o takto citlivou pleť nestaráme, dochází k rozsáhlejším projevům přecitlivělosti pleti, což může dlouhodobě vést ke vzniku kuperózy, což je trvalé zarudnutí s rozšířením malých povrchových cév,“ upozorňuje Denisa Jasinská z Essenté.

Nesprávně ošetřované roušky mohou riziko nákazy zvýšit

Koronavirus

Nošení roušky může způsobovat potíže i u lidí trpících seboroickou dermatitidou, akné, růžovkou, periorální dermatitidou nebo alergií na latex (gumičky na rouškách). Jako vhodnou prevenci proto dermatoložka Vladěna Fifková doporučuje zřeknout se make-upu, používat osvědčenou kosmetiku a na noc vhodný regenerační krém.

Aknetická pokožka uvězněná pod vrstvami ochranných pomůcek trpí nejvíce. Čištění zde není jen pravidlem, ale přímo nejvyšší nutností, pokud má zůstat kůže alespoň ve stabilizovaném stavu.

„Pokud máte prostor, čištění se věnujte i během dne doma, když můžete roušku sundat. Čím dříve pleť zbavíte nečistot, tím lépe bude vypadat. Pot a nedostatek kyslíku totiž mohou změnit poměry v ekosystému na povrchu pokožky tak, že se budou bakterie způsobující záněty množit mnohem rychleji. Akné by se mohlo záhy zhoršit,“ upozorňuje Alena Kimlová, kosmetička a školitelka značky GERnétic.

U pleti postižené akné je důležité používat speciální přípravky určené pro tuto pleť, které dokážou ničit zánětlivé procesy v kůži již v samotném zárodku a také regulovat tvorbu kožního mazu. Navíc dokážou i podpořit nezbytné regenerační procesy v kůži.

Foto: archív firem

Péče o pleť

Foto: La Roche-Posay Toleriane Sensitive prebiotický hydratační krém pro zmírnění citlivosti pleti, 364 Kč; RYOR Intensive Care saténové hydratační sérum pro citlivou a suchou pleť, 415 Kč; Uriage EAU Thermale Výživný hydratační krém, Dr. Max, 469 Kč; ESSENTÉ Therapy krém, 780 Kč; Garnier Bio Argan vyživující hydratační krém, Notino, 152 Kč; Eucerin Aquaporin Active intenzivní hydratační krém pro normální až smíšenou pleť, 565 Kč

Pravidelná péče je naprostý základ

Aby pleť byla v té nejlepší kondici, nevystačíte si jen s používáním denní péče. Důležité je i pleť zbavit všech nečistot, zrohovatělé vrstvy i odumřelých buněk a pečlivě se postarat o její dostatečnou hydrataci.

Základem správné péče je samozřejmě důsledné čištění ráno i večer, nejlépe speciálními mycími emulzemi, které pokožku jemně, ale důkladně očistí, spolu s tonizací pak připraví i na vstřebávání účinných látek. Po večerním čištění je pak vhodné nanést regenerační krém.

Foto: archív firem

Čištění pleti

Sensai Ultimate The Creamy Soap - Mýdlo na obličej, Douglas, 2695 Kč; Grown Alchemist Detox Toner Mist - detoxikační tonikum, 1200 Kč; Nivea Cleansing Oil Soothing Grape Seed - zklidňující čisticí olej pro citlivou pleť, Notino, 147 Kč; La Roche-Posay Effaclar - hloubkově čisticí gel pro mastnou citlivou pleť, Notino, 317 Kč; Manufaktura Jemný čisticí & odličovací pleťový gel se sedmikráskou a mandlovým olejem, 175 Kč; GERnétic Krémová maska Masque Marin, aplikovat dvakrát týdně po dobu 20 minut. 1264 Kč

Deset kroků k dokonalé kráse pleti podle starodávných korejských rituálů

Styl

Pleť trpí i kvůli zvýšenému stresu

Pleť v tomto období ale netrpí jen kvůli nošení roušky. Na její kvalitě se významně odráží i stres, který mnozí z nás v současné době zažívají, ať už kvůli omezení pohybu a sportu, či z existenčních důvodů či strachu z nemoci.

Stres působí na tělo a mění charakter některých fyziologických pochodů. „Pokožka rychle přichází o minerální látky a stopové prvky. To se projevuje ztrátou vitality a svěžesti kůže, která je povadlejší, sušší a obvykle také mdlejší, ztrácí hutnost a pevnost. Rychleji se tvoří nové vrásky a ty stávající se výrazněji prohlubují. Pokožka nemá dostatečnou kapacitu eliminovat působení volných radikálů, a tak podléhá snáze nepříznivým vlivům,” upozorňuje Alena Kimlová.

Je proto důležité nepřestat o pleť pečovat ani při home office a zachovat si stejnou rutinu jako při normálním režimu. Současně je velmi důležité dostatečně a kvalitně spát a dle možností si zachovat pestrou stravu bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu. To všechno je důležité pro náš imunitní systém, ale také pleť. Z doplňků stravy je určitě vhodný vitamin C, beta-karoten či zinek.

Pokud během dne hledíte hodně do monitorů počítače či displeje mobilu, které vydávají velké množství modrého světla, pak je vhodné používat přípravky na pleť s ochrannými minerálními UV filtry.

Modré světlo nenarušuje jen spánek, urychluje i stárnutí pokožky

Zdraví

Základem čisté pleti je čistá rouška

Nezapomínejte na to, že dokonale čistá rouška není zapotřebí jen kvůli ochraně před nebezpečnými viry, ale také jako prevence právě proti poškození pleti.

Pokud tedy nepoužíváte jednorázové roušky, ale ty textilní, pak je zapotřebí roušku po každém použití vyprat, ideálně vyvařit.

„Pokud při praní používáte prací prostředky, pak volte raději ty pro citlivou kůži a nikdy nepoužívejte aviváž. Roušku poté vždy vyžehlete ideálně napařovací žehličkou,” dodává dermatoložka Fifková.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Šedin se lze zbavit hned několika způsoby

Šedivé vlasy nejsou jen projevem stáří. První známky šedivění se mohou objevit už ve dvaceti letech. Nejčastěji za to může genetika, nicméně významně urychlit...

Výběr článků

Načítám