Hlavní obsah

Jak neplýtvat aneb Čtyři recepty z jídel, která zbyla

Právo, Vendula Presserová

Není žádná ostuda v kuchyni šetřit, zpracovávat přebytky nebo jídlo, které zbude. Pokud je v pořádku a nemělo čas začít se kazit, směle do toho! Inspirací vám může být Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové, ze které jsme si vypůjčili dnešní recepty.

Foto: Alena Hrbková pro Smart Press

Čočková omáčka bolognese

Článek

Čočková omáčka bolognese

INGREDIENCE

  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 řapík celeru
  • olivový olej
  • 2 bobkové listy
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 4 velké houby
  • 100 g drobnozrnné čočky
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 400 ml zeleninového vývaru
  •  400 g konzervovaných rajčat
  • čerstvá bazalka
  • nastrouhaný parmazán
  • balíček těstovin

POSTUP:

  • Očištěnou zeleninu nakrájejte nadrobno, případně ji rozsekejte v sekáčku nebo robotu.
  • Ve velkém plochém kastrolu rozehřejte na středním stupni olej a osmažte na něm zeleninu s bylinkami, asi 10 minut.
  • Nadrobno nakrájejte nebo nasekejte také houby, vsypte je do kastrolu a smažte asi 3 minuty.
  • Vmíchejte čočku, rajčatové pyré, vývar a rajčata, která trochu rozmačkejte.
  • Pod pokličkou vařte na nízkém stupni za občasného promíchání asi 30 minut nebo do doby, až bude čočka měkká.
  • Těstoviny uvařte al dente. Směs smíchejte s uvařenými těstovinami, posypte lístky bazalky a parmazánem. Ihned podávejte.

Recepty na sirupy z květů a bylin

Zdraví

Boloňské smaženky

Nesnědli jste všechno? Zbylé těstoviny včetně omáčky nadrobno nakrájejte, nasekejte, případně rozsekejte tyčovým mixérem nahrubo. Směs spojte vejcem a moukou do pevnější hmoty. Z ní lžící odebírejte hromádky, klaďte je do rozehřátého oleje v pánvi, trochu rozetřete a smažte z obou stran dozlatova.

Smaženky můžete samozřejmě ještě dochucovat bylinkami, pepřem, paprikou, česnekem apod. Podávejte se salátem a jogurtovým dipem.

Jednoduchá jídla v podání jednoho z nejlepších šéfkuchařů

Zdraví

Chudí rytíři Cordon bleu

Názvem Cordon bleu se označuje (telecí) řízek naplněný plátkem sýra a šunky a smažený v trojobalu.

Foto: Alena Hrbková pro Smart Press

INGREDIENCE

  • 4 krajíce staršího obyčejného chleba
  • 2 plátky dobrého pevného sýra typu gouda
  • 2 plátky kvalitní šunky
  • vejce
  • lžička škrobu a strouhanka na obalení
  • olej na smažení

 POSTUP:

  • Na krajíc chleba položte plátek šunky a sýra, přiložte druhý krajíc a dobře je k sobě přimáčkněte.
  • V misce rozšlehejte vajíčko se škrobem, chvíli počkejte, až se škrob rozpustí, a ještě jednou prošlehejte.
  • Spojené krajíce chleba důkladně obalte ve vajíčku a pak ve strouhance, kterou dobře přitiskněte. Přebytek oklepejte.
  • Pozvolna z obou stran osmažte na rozehřátém oleji. Nechte na kuchyňských ubrouscích odsát přebytečný tuk a pak ihned podávejte.

Jelikož jsou všechny suroviny v pokrmu už slané, nepřidávejte do vajíčka sůl (ale když tam dáte rozdrcený stroužek česneku, bude to ještě lepší). Šunku můžete použít jakoukoliv, třeba dobrou sušenou nebo tzv. tyrolský špek, můžete vyzkoušet i anglickou slaninu.

Další významy Cordon bleu

Cordon bleu neboli Modrá stužka je kuchařské vyznamenání a kýžená meta po absolutoriu stejnojmenné kulinární školy. Název vychází z původního vyznamenání rytířů Řádu sv. Ducha za vlády francouzského krále Jindřicha III. v 16. století, které je upevněno na modré stužce.

Jeho propojení s kuchyní je v obecné rovině – výraz „modrá stužka” byl totiž spojován s tou nejvyšší metou a zásluhami.

Tipy na recepty: Co dům dal, snadno a levně

Zdraví

Mrkvová pomazánka

Foto: Alena Hrbková pro Smart Press

INGREDIENCE

  • 6 středně velkých mrkví, nakrájených na tenké plátky
  •  1/2 stroužku česneku
  • 1/4 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • špetka mleté skořice
  • špetka chilli koření
  • 1 lžíce sezamové pasty tahini
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Oškrábanou mrkev nakrájejte na plátky a uvařte nejlépe v páře doměkka, asi 12 až 15 minut.
  • Pak ji rozmixujte spolu s ostatními surovinami dohladka.
  • Pokud by byla směs příliš hustá, povolte ji trochou vody.

Princip mrkvové pomazánky můžete aplikovat i na další zeleninu, ať už přebývající uvařenou, nebo pečenou, anebo tu, kterou teprve budete zpracovávat.

Pomazánky jsou z hlediska recyklace opravdu ideálním kandidátem. Využijete do nich nejrůznější přebývající luštěniny, obiloviny, zeleninu, bylinky, semínka, ořechy… Mohou být velmi levné, chutné a dostupné.

Pusťte se do domácích pomazánek a uvidíte, že vás zbaví časté nutnosti běhat pro komerční alternativy do obchodu a hlavně vám rozšíří každodenní repertoár od snídaně přes svačinky až po občerstvení.

Recepty na českou klasiku v módním převleku

Zdraví

Od pečínky k číně

Foto: Alena Hrbková pro Smart Press

INGREDIENCE

  • 300 g pečeného vepřového masa (zbylé)
  • žloutek a škrob na obalení
  • olej na smažení
  • 300 g různé zeleniny
  • 1 cibule nakrájená
  • trocha cukru
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dezertního vína
  • sůl, pepř (feferonky, chilli)

POSTUP:

  • Maso natrhejte nebo nakrájejte na kousky, ty obalte ve směsi ušlehané ze žloutku se škrobem.
  • Pánev (wok) rozpalte, vlijte trochu oleje a kousky masa prudce osmažte ze všech stran dozlatova.
  • Vyjměte je a nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk.
  • Do pánve vsypte zeleninu nakrájenou na tenké proužky (sirky) a cibuli na klínky rozdělené na jednotlivé lupínky.
  • Za stálého promíchávání ji smažte, až trochu chytí barvu, zvláční, ale zůstane ještě křupavá.
  • Směs poprašte špetkou cukru a zalijte škrobem rozmíchaným v sójové omáčce, případně ve vínu.
  • Už dál nesmažte, vmíchejte okapané kousky masa, je-li třeba osolte a opepřete.
  • Podávejte s rýží.

Reklama

Související články

Čtyři nejproslulejší recepty z Francie

Zveme vás do překrásného prostředí hotelu Chateau Kotěra v Ratboři u Kolína. Obklopeni skvělou architekturou světoznámého architekta Jana Kotěry si pochutnáte...

Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

Že pečivo nemusí být jen příloha, ale i lahůdka skvělá sama o sobě, dokazují recepty od slavného cukráře a pekaře Josefa Maršálka. Provoňte si domov...

Žampiony na čtyři způsoby

Dají se připravit na spoustu způsobů a nikdy nezklamou. O tom vás dnes přesvědčí executive chef Hotelů Akademie Petr Svoreň. Žampionové pochoutky přichystal...

Pochoutky na pivu

Když přidáte do základu masových jídel české kuchyně kvalitní pivo, získá tak výraznější chuť. O tom je přesvědčený František Bunata z restaurace Zámecká...

Výběr článků

Načítám