Hlavní obsah

Inspirace z letošních fashion weeků aneb Co nosí ženy v New Yorku

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvakrát ročně ovládnou hlavní města módy notoricky známé fashion weeky. Ty vždy se značným předstihem nabízejí ochutnávku toho, co módní návrháři připravili pro své zákazníky v kolekcích pro nadcházející sezónu. Ačkoliv jsou modely na přehlídkových molech zajímavé, ještě zajímavější bývají přehlídky módy v ulicích velkoměst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Victoria Beckhamová představila novou kolekci na Týdnu módy v New YorkuVideo: Victoria Beckham Enterprises, Reuters

 
Článek

Letošní fashion week v New Yorku se neobešel bez kritiky. Snad tu největší si odnesla manželka slavného fotbalisty, návrhářka Victoria Beckhamová. Ne však kvůli své kolekci, nýbrž kvůli modelkám. Ty se kritikům zdály příliš hubené až vychrtlé.

Diskuse o výběru rachitických mladých dívek se strhla napříč světovými médii. Na své sociální sítě fanoušci i odpůrci jednačtyřicetileté návrhářky psali, že „chápou, že umělkyně chce, aby její modely vypadaly co nejlépe, ale že je potřeba si uvědomit, že i obyčejné ženy s normální postavou nosí šaty”.

Co se ostatně taky napadalo, byl fakt, že sama návrhářka v roce 2010 prohlásila, že si uvědomuje svou roli a že „nikdy nebude používat příliš štíhlé modelky” a že bazíruje na „realistickém a zdravém vzhledu”.

Bohužel několik let poté se na mole objevují zdánlivě nezletilé, strhané dívky s vystouplými lícními kostmi, propadlými tvářemi naprosto nerealistického vzhledu. Do manželky slavného fotbalisty se tak okamžitě pustili kritici, kteří říkají, že je nutné, aby si uvědomila, jak velký vliv má kvůli své popularitě v módním průmyslu.

„Víme, že některé dívky s poruchou příjmu potravy si přesně tyto fotografie vylepují jako svou inspiraci a cíl,” říká pro theguardian.co.uk Lorna Garnerová z charitativní organizace pro poruchy příjmu potravy B-eat.

New York a inspirace z „ulice”

Fashion week v New Yorku je vždy velkou událostí a pro mnoho lidí také skvělou kulturní vložkou. Ženy a dívky platí velké peníze, aby se mohly přijít na některou z přehlídek podívat. A když už se jim to podaří, většinou si dávají na svém outfitu hodně záležet.

Není ale výjimkou, že objektiv fotografa zachytí i obyčejné ženy, které se módní akce neúčastní. I přesto jejich outfity „z ulice” stojí za inspiraci.

Foto: Profimedia.cz

Kde jinde nachytat módní inspiraci, než na outfitech návštěvníků Fashion weeku v New Yorku. Většinu žen charakterizovaly neotřelé kombinace a odvaha kombinovat netradiční kousky.

Foto: Profimedia.cz

Ve slunném New Yorku se nenosí fádní barvy, naopak tam sposta dam vynesla módní khaki, veselé a svěží barevné kombinace i doplňky.

Foto: Profimedia.cz

Sexy neznamená obléknout krátkou mini sukni a boty na jehlovém podpatku. S trochou rafinovanosti se dá přitažlivost vytvořit i s minimem odhalené kůže.

Foto: Profimedia.cz

Kalhoty na všechny způsoby, proč ne. Nebojte se barev, retra a trendy nazouváků. Zkuste moderní cullotes, tedy široké kalhoty s délkou do půli lýtek v kombinaci s moderní maxi vestou, nebo naopak harémové kalhoty s vysokým pasem.

Londýnská extravagance

O další rozruch se pro změnu na londýnském fashion weeku postarala extravagantní návrhářka Anya Hindmarchová. Nikoliv však jako její kolegyně Victoria Beckhamová v negativním slova smyslu.

Královna doplňků, jak se jí v módní branži přezdívá, totiž hledá krásu v jednoduchosti. K výrobě kolekce ji inspirují věci, se kterými se spousta z nás setkává téměř každý den.

V loňském roce se v její kolekci promítla inspirace pracími prostředky a baleními cereálií. A co nás čeká v kolekci na sezónu jaro a léto? Loga ikonických maloobchodníků z roku 1980 se promítala na modelkách takřka „od hlavy k patě”.

Modelky na mole třímaly doplňky s logem potravinového řetězce Carrefour. Ty se cenově pohybují od 15 až do 45 000 korun. Výjimkou nebyly ani boty s logem drogerie Boots nebo logo Mothercare, britské instituce specializující se na nastávající maminky.

Mimo jiné také ohromila neuvěřitelnou show, kde si pohrála se zrcadlením i originální uměleckou vsuvkou pomocí tmavě oděných tanečnic. Zkrátka pastva pro oči.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Anya Hindmarchová proměnila přehlídku na Týdnu módy v Londýně v magickou showVideo: Reuters

Styl neotřelých Britek

Londýn je město velkých možností a rozmanitých módních stylů. Brity a Britky rozhodně charakterizuje odvaha, extravagance a rozmanitost. Na rozdíl od Čechů si s tím, co si vezmou na sebe, příliš hlavu nelámou a ve většině případů ani neřeší, co si o nich bude myslet jejich okolí.

Foto: Profimedia.cz

V Londýně panuje chladnější počasí. I tak ale milovnice módy vsadily na pestré barvy a světlou džínovinu.

Foto: Profimedia.cz

Bílá je nová černá.

Foto: Profimedia.cz

Neotřelé kombinace a spojení sportovního a elegantního stylu v jednom outfitu. I to charakterizuje styl Britek.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspirace v barvách podzimu

Poslední záchvěvy krásného a slunného babího léta brzy docela jistě vystřídá nemilosrdný podzim. Ačkoliv teploty začnou pomalu klesat dolů, má počasí konce...

Khaki outfit třikrát jinak

Khaki, tedy směs zelené a hnědé barvy, je známá především tím, že se používá pro maskování v armádě. I proto je oblíbená především v módním průmyslu...

Nadčasová kožená móda

Kůži ano, nebo ne? Pokud chcete kousek, který dlouho vydrží a už vás nebaví rok co rok obměňovat koženkové křiváky a bundy či kabelky, je vhodné popřemýšlet...

Výběr článků

Načítám