Hlavní obsah

Co negativně ovlivňuje plodnost žen

Právo, Jaroslav Zvěřina

Na internetu najdete spoustu nesmyslných tvrzení o tom, co všechno snižuje schopnost žen otěhotnět. Třeba opalovací krémy, které prý obsahují látky snižující plodnost, nesprávný lubrikant poškozující sperma, nedostatek melounů obsahujících látky podobné viagře, špatná zubní hygiena apod. Plodnost žen nebo jejich schopnost otěhotnět však doopravdy ovlivňují méně „tajuplné“ příčiny.

Foto: Profimedia.cz

Současný způsob života negativně působí na fyzickou kondici žen, ale také jejich psychiku, hladiny hormonů a hormonální cykly, ale třeba i to, jak často spolu partneři souloží.

Článek

Častým důvodem je třeba současný způsob života. Negativně působí na fyzickou kondici žen, ale také jejich psychiku, hladiny hormonů a hormonální cykly, ale třeba i to, jak často spolu partneři souloží.

Nepravidelný sex a obecně málo sexu

Prvním předpokladem, že se ženě podaří přirozeně otěhotnět, je právě pravidelný pohlavní styk. Moderní doba mu příliš nepřeje. Každý z manželů má svůj rytmus práce v zaměstnání, musí v něm dosáhnout určitých výkonů, což pro něj nejednou bývá psychicky náročné, takže se vrací domů unavený.

Současná doba je zároveň nervózní, plná změn a konfliktů.

Není pak úplně neobvyklé, že k nám na vyšetření plodnosti přijde pár, který se snaží o početí dejme tomu tři roky. Když mu však spočítáme, kolik měsíců měl nechráněný styk alespoň dvakrát v týdnu, zjišťujeme, že to během těch tří roků dělalo v součtu třeba jenom deset měsíců. To ale může být na početí potomka málo.

Dva mladí zdraví lidé, kteří se snaží o to, aby žena přišla do jiného stavu, nemohou v průběhu jednoho roku počítat se stoprocentní úspěšností ani při pravidelných nechráněných sexuálních stycích. Podaří se to pouze osmdesáti procentům z nich. A se stoupajícím věkem procento neúspěšných pokusů postupně roste.

Mužskou plodnost významně ovlivňují i poruchy vývoje z dětství

Zdraví

Vysoký věk a zdravotní potíže žen

Velkým nepřítelem ženské plodnosti jsou některé ženy samy. Pro jejich otěhotnění je optimální věk mezi 20 až 30 roky. Přibývá však žen, které se snaží přijít do jiného stavu až mezi 35 až 45 roky.

Kolem pětatřiceti to však pro ně není vůbec jednoduché a po čtyřicítce už to je hodně složité. Přirozená plodnost žen totiž po 35. roce rychle klesá. Navíc jim při těhotenství i při porodu hrozí daleko víc nejrůznějších komplikací.

Plodnost žen často ohrožují akutní i chronické záněty vnitřních rodidel v důsledku různých infekcí. Třeba chlamydiemi. Mohou způsobit, že se zanítí vejcovody a potom i uzavřou. Znemožní tak zralému vajíčku, které se v okamžiku ovulace uvolní z vaječníku, aby mohlo putovat do dělohy a spermie ho cestou oplodnily.

Nepříjemným problémem bývá bolest při souloži. Zejména tehdy, pokud signalizuje vážnější problém. Například endometriózu. Při této chorobě se děložní sliznice, tedy výstelka tohoto orgánu, dostane mimo dělohu. Nejčastěji někam do podbřišku nebo do dutiny břišní. I tam však reaguje na signály ženských pohlavních hormonů a na hormonální cyklus. Mění se, zvětšuje a může i krvácet.

Tato tkáňová ložiska pak vyvolávají bolesti a různými mechanismy brání úspěšnému oplodnění. Léčba endometriózy není snadná. Někdy se neobejde bez chirurgického zákroku. A ještě komplikovanější bývá to, aby ji lékaři diagnostikovali pacientce včas.

Zmrazení vajíček nezaručuje, že v budoucnu otěhotníte. Úspěšnost je méně než pětinová

Děti

Nepravidelná menstruace

Častým problémem je nepravidelný menstruační cyklus. Pokud ženu trápí často a výrazně, není úplně jednoduché stanovit optimální termín pro nechráněný pohlavní styk, při kterém by měla vyšší šanci na otěhotnění.

Gynekologové však dnes mají k dispozici řadu vyšetřovacích prostředků, které jim pomáhají určit ovulaci s relativně velkou přesností. Navíc moderní léky dokážou zmírnit nepravidelnost menstruace i ovulace.

Obezita a nebo naopak extrémní štíhlost

Lékaři občas diskutují o vlivu obezity na schopnost žen přijít do jiného stavu. Zatím na to nemají jednotný názor. Problémem je nepochybně extrémní obezita. Přílišná vrstva tuku komplikuje některým hodně obézním dámám samotnou soulož.

Může také bránit průniku pohlavního údu až k děložnímu hrdlu. To je hendikep. Pokud se ejakulát dostane přímo k děložnímu hrdlu, vyrazí spermie nejkratší cestou do dělohy a do vejcovodů vstříc vajíčku, což zvyšuje pravděpodobnost oplodnění.

O čem odborníci naopak nepochybují, je silně negativní vliv opačného extrému: přílišné vychrtlosti. Je typická zejména pro anorektičky, tedy pro pacientky, které bojují s poruchou příjmu potravy. Pro tu je typický odpor k jídlu. Dostatečné množství tuku je v organismu ženy potřebné k tomu, aby normálně a pravidelně menstruovala. Anorektičkám měsíčky často úplně zmizí.

I strava může zvýšit šance na otěhotnění

Děti

Kouření, alkohol a léky

Na plodnost žen má negativní vliv také kouření, přemíra alkoholu, problémy se svalstvem pánevního dna nebo třeba dlouhodobé užívání některých léků, jako jsou například kortikoidy a některá analgetika.

Plodnosti neprospívá ani roky trvající užívání hormonální antikoncepce, která jinak velmi účinně brání otěhotnění.

Na internetu se můžete dočíst o výzkumu vědců z Washingtonské univerzity. Podle něj mají ženy, které pravidelně pijí jednu až dvě deci červeného vína, více zralých vajíček ve vaječnících. To lze vnímat jako zajímavou zprávu, ale ne jako zdravotní doporučení. Z klinik, na kterých si ženy léčí neplodnost, si určitě nenosí domů lahve červeného. Pokud jde o zdraví, je asi lepší se o něm radit s lékařem než s internetem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám