Hlavní obsah

Ceramidy chrání pokožku před dehydratací. Zmírňují tak její stárnutí a poškození

Trápí-li vás suchá, stárnoucí pleť, případně poškozená pokožka vlivem lupénky či ekzému, pak vězte, že za tím vším zřejmě stojí nedostatek lipidů tzv. ceramidů.

Foto: Profimedia.cz

Ceramidy tvoří asi 50 % pokožky.

Článek

Ceramidy tvoří asi 50 % pokožky. S podporou cholesterolu (25 procent) a mastných kyselin (12 procent) zajišťují, aby přes kůži do těla nepronikaly toxiny, alergeny, nežádoucí mikroorganismy a škodlivé UV záření. Zároveň zabraňují dehydrataci, tedy nadměrnému úniku vody z pokožky ven.

„Jedná se o živou tkáň, která plní ochranné a adaptivní fyziologické funkce včetně odolnosti proti nárazu, při tření i tahu. Kromě toho je klíčová z pohledu hydratace pokožky. Ceramidy zadržují vodu, mají zvláčňující účinek a zlepšují elasticitu kůže,” vysvětluje lékař Jiří Slíva z Ústavu farmakologie 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Jak bojovat v zimě se suchou pokožkou

Styl

V mladé zdravé pokožce se vytvoří přibližně 100 mg nových ceramidů denně, aby nahradily ty poškozené nebo zaniklé. S přibývajícím věkem ovšem tato samoobnovovací schopnost klesá a jejich množství v kůži ubývá – přibližně je to o jedno procento každý rok.

Problém lidí s lupénkou a atopickým ekzémem

Pokles ceramidů může být patrný také u lidí s chronickým kožním onemocněním. „Například u lupénky či při atopické dermatitidě dochází ke zvýšení propustnosti pro vodu, což je pak provázeno typickými projevy, jako je suchost kůže, její olupování a šupinatění,” dodává Jiří Slíva.

Ceramidy tak sehrávají důležitou roli i v péči o tuto pokožku, stejně jako je tomu u stárnoucí pokožky.

U dermokosmetických přípravků navíc ceramidy velmi významně podporují účinky další velmi účinné složky, a to urey. „Ceramidy tvoří ochranný lipidický obal a posilují bariérovou funkci rohové vrstvy,” upozorňuje doktor Alexandr Filbry z Laboratoře Eucerin.

Foto: archív firem

Péče o pleť s ceramidy

Foto: Bella NIGHT Care ELASTYS C-C – kombinuje francouzský kolagen (vysoce purifikovaný, bez rybí chuti) a cereální ceramidy. Zvyšuje elasticitu pokožky, vyhlazuje vrásky zevnitř a pomáhá také při suchosti pokožky. Má osvěžující, přírodní limetkovou chuť, 1390 Kč; Elizabeth Arden Hyaluronic Acid Ceramide Capsules Hydra-Plumping Serum – kapsle obsahují hydratační systém Double-Lock pro pružnější, pevnější a déle hydratovanou pokožku, od 1200 Kč; CeraVe Moisturizers oční krém proti otokům a tmavým kruhům – pomáhá také vyhladit a díky kyselině hyaluronové a ceramidům hydratovat oční okolí, Notino 354 Kč; Phyris Ceramide Repair – hedvábné sérum zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky a okamžitě a viditelně zlepšuje strukturu pleti. Ceramidy a sojový extrakt chrání pleť před ztrátou hydratace, 1020 Kč; Manufaktura Jemný čisticí peeling na pleť a rty Sedmikráska – obsahuje jemné přírodní bambusové částice, pomocí kterých dokonale a ohleduplně zbavíte pleť odumřelých buněk, mastnoty a nečistot. Jemné přírodní oleje doplňují ceramidy a antioxidanty, 209 Kč; La Roche-Posay Tolériane Sensitive krém – pro velmi citlivou a intolerantní pleť, kterou zklidní a preventivně ji chrání před alergickými reakcemi. Je určený pro normální až mastnou pleť, 389 Kč

Ne vždy tak stačí pokožce dodávat populární kolagen či kyselinu hyaluronovou, ale také ceramidy, které pomáhají s uzamykáním vlhkosti v kůži.

Obsahují je jednak přímo některé kosmetické přípravky, ale lze je doplnit i formou doplňků stravy, které mohou podle odborníků zásadně ovlivnit a vylepšit kondici zdravé, ale i ekzematické či jinak poškozené pokožky.

Foto: archív firem

Tělová péče s ceramidy

Foto: Eucerin UreaRepair PLUS Sprchová pěna s ureou – pokožku jemně čistí, a zároveň ji obohacuje o ureu, ceramidy a další přirozené hydratační látky. Je vhodná pro velmi suchou, hrubou a velmi dráždivou pokožku, 295 Kč; Ziaja atopická kúra – ochranná emulze s ceramidy na ruce s vysokou zklidňující, hydratační a promašťující aktivitou pro atopickou pokožku. Redukuje nadměrné svědění, pálení a zarudnutí pokožky, ziajaprotebe.cz 149 Kč; Eucerin UreaRepair PLUS 30 % Urea – krém s ureou a ceramidy pro lokální použití je vhodný pro oblasti postižené hyperkeratózou, tedy nadměrným rohověním, a pro osoby trpící Keratosis Pilaris a lupénkou, 399 Kč; CeraVe SA hydratační zjemňující krém pro suchou až velmi suchou pokožku – kyselina hyaluronová a ceramidy se postarají o hydrataci a zjemnění pokožky, Notino 416 Kč; Krémové tělové máslo Guam Inthenso – účinně zabraňuje ztrátě pevnosti pokožky, dodává jí elasticitu a vyživuje ji, a to díky antiaging efektu řasy guam, ceramidů a dalších látek, deadiacosmetics.cz 590 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nejčastější mýty o správné péči o pleť

Technologie a věda jdou neustále kupředu, což se odráží i na kvalitě a účinnosti mnohých kosmetických přípravků. Ne vždy ale lze zcela věřit mnoha tvrzením,...

Jak se vyhnout akné při nošení roušek

Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že dlouhodobé nošení roušek může způsobovat nejrůznější kožní problémy. Teplo, vlhkost způsobená kapénkami, ale i potem mohou...

Výběr článků

Načítám