Hlavní obsah

Babské rady pro krásnou a bezchybnou pleť

Novinky, Andrea Zunová

Snad každá žena touží po krásné a bezchybné pleti. Jenže jak jí dosáhnout? Pomocí značkových a leckdy i drahých krémů, nebo starých babských rad? U těch druhých, které jsme si vybrali, je aspoň jedno jisté - neublíží.

Foto: Profimedia.cz

O pleť ženy pečovaly snad odjakživa.

Článek

Současná žena má úplně jiné možnosti než její předchůdkyně. Má z čeho vybírat. Na trhu totiž existuje velká nabídka krémů různých tipů. Denní, noční, na vrásky, na suchou, mastnou, normální pleť atd. A samozřejmě se traduje, že čím dražší, tím lepší. Ne vždy je to však pravda.

Před takovými sty lety podobná nabídka samozřejmě nebyla. Ženy se snažily poradit si samy. Jak? Například věřily, že jemné a jasné pleti dosáhnou, když si ji budou mýt v teplém mléce se špetkou soli. Tradovalo se také, že pleti prospěje odvar z petržele či šťáva z okurky.

Foto: Profimedia.cz

Co zvolit? Krém, nebo plátky syrového masa?

Šokovaný zřejmě byl partner, který při příchodu domů našel svou ženu obloženou masem. Pleťovou masku si totiž dovedné ženy dělaly ze syrových plátků masa a věřily, že po nich budou mít hladkou tvář.

Tvář bez vrásek

Existovala také řada rad a doporučení, jak zatočit s vráskami. Nejlevnější byla určitě rada, jak se tvářit. Nemračit se, nesmát se naplno, nešklebit se a nepitvořit. Ženy měly mít vlastně neustále výraz sfingy a měly se snažit nepohnout žádným mimickým svalem. Mohly snad jen mrkat, a pokud už to muselo být, tak úsměv měl být jen opravdu velmi jemný. Dalo se to vůbec vydržet? Dnes se touto radou zřejmě řídí návrhářka Victoria Beckhamová, která se na veřejnosti neustále tváří jako maska.

Foto: Profimedia.cz

Takové grimasy rozhodně k tváři bez vrásek nepřispějí.

Kdo se nechtěl trápit strnulým obličejem, mohl si poradit jinak. Buď pít odvar z natě meduňky či lipového květu, nebo si připravit další vychytávku. Na jemný papír rozetřít čerstvý vaječný bílek, který se měl nechat uschnout. Poté papír rozstříhat na proužky a ty na noc navlhčit a přiložit na vrásčitá místa. Vrásky prý do týdne zmizely.

I s akné si tvořivé ženy uměly poradit. Buď si mohly přikládat na postižená místa strouhanou mrkev se smetanou, nebo jim bylo doporučováno jíst hodně česneku a na noc se natřít citrónovou šťávou. Jak například odér česneku snášeli jejich vyvolení, známo není.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosmetické triky, které zvládnete z domova

Občas máme problém porozumět signálům našeho těla, pokožky nebo vlasů, a pokud nás už tělo varuje, většinou ani nevíme, jak bychom to měli řešit. Ne vždy je...

Zlozvyky, které přispívají k tvorbě vrásek

Vrásky dříve nebo později bez výjimky a nemilosrdně postihnou ženy i muže. Ovšem jsou určité zlozvyky i rituály, které provádíme každý den a kvůli nimž si...

Výběr článků

Načítám