Hlavní obsah

Akné – nepřítel teenagerů i dospělých

Novinky, das

Akné je chronické zánětlivé onemocnění mazových žláz a chlupových vývodů, které se objevuje u většiny jedinců s příchodem puberty. Období maximálního výskytu se pohybuje kolem 16.-18. roku a k ústupu dochází většinou kolem 20–21 let u dívek, u chlapců kolem 22.-24. roku. U 5 % lidí přetrvávají projevy akné i po 25. roku, přičemž v posledních letech roste počet zejména žen, jež trápí i do 45-50 let.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejčastější příčiny výskytu akné patří především hormonální nerovnováha.

Článek

Mezi nejčastější příčiny výskytu akné patří především hormonální nerovnováha, nadměrná tvorba mazu, ucpávání folikulů rohovými buňkami a osídlení mikroby. Dalšími faktory pak mohou být stres, potravinová alergie či užívání některých léčiv (steroidy, antidepresiva, některé léky proti epilepsii, některé druhy orální antikoncepce).

Někdy se akné objeví v důsledku chronické zácpy, znečištění střev a nadměrné spotřeby solených potravin, cukrů, tuků a živočišných potravin. Také nedostatek některých složek potravy a vitamínů či průmyslové znečištění životního prostředí může stát za vznikem, přetrváváním či zhoršením akné.

Ženy často chybují při užívání nevhodných kosmetických přípravků a make-upů, případně o pleť nadměrně pečují. Pleti například neprospívá nadměrné používání výživných a mastných krémů či opakované umývání pokožky mýdlem, která vyvolávají zvýšenou produkci mazu a někdy i zhoršení akné. Proto je doporučeno používat kosmetiku, která je určená pro problematickou pleť.

Léčba musí být důsledná a pravidelná

Správně zvolená terapie vede k brzkému zlepšení, přesto však nemůže být pouze krátkodobá a jednorázová. Léčba musí trvat tak dlouho, dokud trvají příčinné faktory onemocnění a dokud nejsou tak oslabeny, že již nemají schopnost vyvolat nové projevy akné. Pokud by byla terapie krátkodobá, nebo přerušena, je téměř 100% pravděpodobnost nového vzplanutí onemocnění.

„Průběh akné bývá zdlouhavý a tím je také velice náročný na psychickou oblast. Často se pak setkáváme s nezájmem o léčbu anebo naopak s neustále se střídající aplikací nevhodných zevních prostředků. Je nutné si uvědomit, že i správně volená terapie je dlouhodobá a musí probíhat kontinuálně, bez pauz. Pro závažné či léčebně hůře ovlivnitelné formy akné existují specializované poradny pro akné.“ potvrzuje doc. MUDr. Jarmila Rulcová, CSc. z Dermatovenerologické kliniky FN Brno.

Správná léčba akné by tak měla nejen zmírnit mastnou kůži, odstranit vzniklou akné, ale také zabránit vzniku nových zánětlivých projevů. S léčbou akné bychom tak měli začít co nejdříve – tzn. při prvních projevech. Oddalování léčby může akné zhoršit, což samozřejmě vede k prodloužení doby výskytu akné a mohou se pak objevit (hlavně u závažnějších forem) trvalé nedostatky pleti. Také nevhodně aplikovaný lék může vést např. k pálení, svědění, zarudnutí, olupování, až k tvorbě drobných pupínků a neštoviček. To vede často k okamžitému vysazení léku, který by však při zpočátku vhodně zvolené krátkodobé aplikaci nezpůsobil popsané negativní projevy.

„Jedním ze způsobů, jak zvýšit celkovou obranyschopnost organismu i kůže, je modulace imunitních mechanismů pomocí doplňku stravy, který obsahuje neškodné části bakterií, které jsou častými původci kožních infekcí a stimulují imunitu, čímž posilují přirozenou obranyschopnost organismu,“ dodává přední česká odbornice na léčbu akné doc. MUDr. Jarmila Rulcová, CSc.

Kosmetika na akné

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství oblíbenosti BB krémů

Potřebujete svou pleť hydratovat, rozjasnit, zakrýt drobné nedokonalosti, chránit před UV paprsky a zároveň sjednotit barvu pleti? Pak zapomeňte na množství...

Skrytá moc každodenních rituálů

Zvyky v podobě rituálů nám poskytují oázu klidu a jistoty v našich stále hektičtějších životech. Ranní káva, cesta do práce, oběd s kolegyní, odpolední...

Výběr článků

Načítám