Hlavní obsah

Pět věcí, které byste měli udělat, než dáte výpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste ve své současné práci nešťastní či vás jednoduše nebaví, anebo se po letech na stejné pozici cítíte vyhořelí a moc dobře si uvědomujete, že jediná věc, která vás z toho všeho dostane, je změna zaměstnání? Pak pro vás máme hned několik rad, jak se na tento důležitý krok v životě připravit.

Foto: Profimedia.cz

Než se rozhodnete podat výpověď, důkladně zvažte své finanční možnosti.

Článek

1. Vytvořte si nouzový fond

Než se rozhodnete podat výpověď, důkladně proberte všechny své úspory. Je možné, že pokud hned nenastoupíte do nové práce, zůstanete několik měsíců bez příjmů, a je tedy důležité mít jistotu, že toto období díky úsporám snadno zvládnete. Mnozí odborníci na finance doporučují mít finanční rezervu alespoň na šest měsíců dopředu.

Vždy je podle nich lepší se dopředu připravit i na ty nejčernější scénáře, jedině tak předejdete případnému stresu z nastalé situace.

Zároveň jde i o to, že při hledání následující práce nebudete tolik ve stresu a nebudete muset vzít další práci jen kvůli financím, a tedy bez toho, aby vás bavila a zároveň i profesně a lidsky naplňovala.

Šťastní zahradníci aneb Když práce dává pocit smysluplnosti a důležitosti

Vztahy a sex

2. Splaťte své dluhy

Pokud máte hypotéku na byt, tak ji samozřejmě těžko okamžitě splatíte, nicméně je vždy lepší splatit vše, co je ve vašich možnostech a minimalizovat tak i následný stres v budoucnosti, když věci nevyjdou podle přání.

„K úspěšnému ukončení starého zaměstnání a nalezení lepší varianty, ve které budete po všech stránkách spokojenější, vás vždy snáze dovede dluhová svoboda než její opak. Bez dluhů nikdy nepocítíte takový tlak, který na vás padne v okamžiku, když nedokážete hned plně nahradit své dosavadní příjmy,” upozorňuje pro deník Independent odbornice na finance Julien Saundersová.

Finanční poradna: Jak správně postupovat při výpovědi

Finance

3. Připravte si rozpočet na období bez příjmů

Často se stává, že někteří lidé si uvědomí, jaké mají skutečné životní náklady, bez kterých se neobejdou, až v okamžiku, kdy zůstanou bez příjmů, což je samozřejmě pozdě. Mnohem lepší je se na tento okamžik, který může nastat, dopředu připravit.

„Mnohdy stačí vzít do ruky všechny dosavadní rozpočty a naplánovat je v šetřící variantě. Nicméně ne všichni si tyto rozpočty dělají, proto postačí, když si lidé dokážou sami spočítat své nutné měsíční výdaje, do kterých patří všechny fixní výdaje jako nájemné, hypotéka, platba za auto, minimální platba za kreditku, potraviny apod.,” uvádí odbornice.

Vzdejte se těchto čtyř věcí a váš život bude pohodovější a kvalitnější

Vztahy a sex

4. Kontrolujte své výdaje

Dokonalý přehled o vašich financích vám umožní lépe se soustředit na své cíle.

„Pokud si každý týden vyhradíte 20 až 30 minut na to, abyste probrali za uplynulé období své výdaje a na základě toho učinili další úpravy, vždy se vám to v budoucnu vrátí,” doporučuje odbornice přes finance Shannah Comptonová.

Lidé se častěji pojišťují proti ztrátě zaměstnání

Finance

5. Zjistěte možnosti, které vám nabízí vaše pojištění

Pokud si pravidelně platíte životní pojištění, pak si dopředu zjistěte, zda vám nepřinese v případě změny zaměstnání nějaké výhody, které by vám v tomto období mohly pomoci.

Přemýšlejte i o tom, jak budete postupovat v případě, kdy budete bez zaměstnání z pohledu zdravotního a sociálního pojištění. Zda se přihlásíte na úřadě práce, či si vše budete následující čas hradit sami apod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám