Hlavní obsah

V 16 jí našli nádory na mozku. Aby nezůstala ležící, potřebuje intenzivní rehabilitace

Novinky, das

Dnes sedmnáctiletá Monika byla zdravou, bezproblémovou dívkou snící o své vlastní cukrárně. Na jaře loňského roku ji ale začaly trápit bolesti hlavy, které se neustále stupňovaly. Lékaři ji okamžitě poslali na magnetickou rezonanci, která bohužel odhalila dva mozkové nádory. Ještě ten den Moniku převezli do brněnské nemocnice, kde ji za týden operovali. Jednalo se o složitou operaci, která se neobešla bez následků.

Foto: archív rodiny

Monika se svými rodiči a patrony.

Článek

Již odmala Monika milovala pečení a každou volnou chvilku trávila vyhledáváním receptů na internetu, podle nichž pak zkoušela péct. To, co se povedlo, pak dávala ochutnávat všem v rodině i přátelům a recepty si zapisovala do své vlastní kuchařky.

S rodiči a sestrou pak objížděli nejrůznější cukrárny, kde Monika získávala další inspiraci pro své pečení. Nikdo tak nebyl překvapen, když se Monika rozhodla cukrařinu i vystudovat. Všichni se těšili, že si jednou splní svůj velký sen – mít vlastní cukrárnu.

Na jaře loňského roku se ale vše zkomplikovalo. Moniku začaly trápit velké bolesti hlavy, které se postupně zhoršily natolik, že začala zvracet. Lékaři tehdy neotáleli a okamžitě ji poslali na magnetickou rezonanci. Ta bohužel nedopadla vůbec dobře.

Vyšetření odhalilo dva nádory na mozku. Ještě ten den tak byla Monika převezena do brněnské nemocnice, kde ji týden nato operovali.

Poslouchat svůj vnitřní hlas se může vyplatit

Vztahy a sex

Pro rodiče i její sestru to byl obrovský šok. Monika je tehdy musela uklidňovat, že vše bude určitě dobré. Až těsně před operací se své mamince svěřila, že má strach, aby nezůstala postižená či ochrnutá.

Rodiče si ale tehdy nic takového nepřipouštěli a neustále doufali, že vše dopadne dobře a svou holčičku si nejpozději za dva týdny odvezou domů. To se ale bohužel nestalo.

Lékaři Moniku operovali dlouhých sedm hodin, během nichž se jim podařilo odstranit většinu jednoho nádoru a přerušit tepnu, která ho vyživovala. Stejná tepna ale vyživovala i mozek, její přerušení způsobilo zastavení fungování pravé části mozku a Monika ochrnula.

Necelý rok od operace Monika zatím hýbe jen levou rukou, pravou nohou a hlavou. Je tedy stále ležící a jakýkoliv pohyb je pro ni zatím zdrojem velké bolesti. Ústy toho moc nesní, rodiče ji tak musí zčásti krmit i PEG sondou zavedenou přímo do žaludku.

Foto: archív firmy

Monika v době, kdy o nemoci neměla ještě tušení.

Zvládne říct snadná slova, jako je „ano“ a „ne“, jinak se mluvit teprve učí. Nepamatuje si hodně věcí z minulosti, z čehož je moc smutná.

Hodně času proto celá rodina tráví tím, že jí vypráví, co společně kdysi zažili a kde všude byli. V ten čas je Monika také nejšťastnější. Vždy se jí naprosto rozzáří oči, když si vedle ní do postele lehne maminka či sestra a společně si povídají či si pouštějí oblíbené pořady v televizi.

Na podzim Monika absolvovala pobyt v rehabilitačním ústavu, kde intenzivně cvičila. Bohužel ji v ten čas přepadl epileptický záchvat a musela rehabilitaci přerušit a vrátit se na několik dní do nemocnice.

Nyní by se potřebovala do rehabilitačního ústavu vrátit a opět intenzivně rehabilitovat, jenže tentokrát si již pobyt musí uhradit sama. Zdravotní pojišťovna proplácí potřebný rehabilitační pobyt jen jednou. Jeden takový pobyt přitom vyjde na 28 tisíc.

Přestože tatínek Moniky pracuje, maminka se musí 24 hodin starat o dceru a peněz jim opravdu moc nezbývá. Proto se rodiče obrátili na Patrona dětí, kde mohou lidé na rehabilitační pobyt přispět.

V současné době Monika čeká na výsledky kontrolní magnetické rezonance, kde se dozví, zda bude moci absolvovat další operaci, při které bude možné odstranit i druhý nádor. Před Monikou tak stojí spousta výzev a velká práce. Aby vše dopadlo dobře a podařilo se ji následně vrátit zpátky do života, potřebuje dle lékařů velmi intenzivně rehabilitovat.

Pokud znáte ve svém okolí rodiny v těžkých životních situacích, které by potřebovaly materiální pomoc pro zlepšení života svých dětí, obraťte se s jejich příběhem na Patrona dětí. Jedná se o charitativní projekt, který pomáhá vybrat peníze na konkrétní dítě a jeho potřeby od speciálních pomůcek, rehabilitace, rovnátek až po příspěvky na školní obědy, novou postel, zájmové kroužky či sportovní potřeby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám