Hlavní obsah

Školky a školy opět zaplavily vši. Jak se jich zbavit a jak se před nimi chránit

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vši dnes mohou několikrát do roka potrápit každé dítě, jež navštěvuje jakýkoliv dětský kolektiv. Tím, že málokterý z rodičů dodržuje 14denní izolaci dítěte, šíří se opravdu velkou rychlostí. Přitom ohroženi nejsou jen děti, ale i dospělí, jelikož veš snadno přeleze i do vlasů dospělých.

Foto: Profimedia.cz

Vši dnes mohou několikrát do roka potrápit každé dítě.

Článek

Veš dětská je asi 5 milimetrů velký a skoro průhledný brouček, který se v hlavě velmi rychle pohybuje, proto ho nelze chytit jinak než pomocí speciálního hřebínku tzv. všiváčku, nebo až v okamžiku usmrcení. Nejčastěji se přitom vyskytují kolem uší, na temeni hlavy a pak také na zátylku.

Vši na sebe často upozorní svěděním, a to nejen přes den, ale i v noci. Proto jsou děti často během dne ospalé a nervózní. V tento okamžik už hlava bývá plná vší i hnid (vajíček vší), proto je vždy lepší hlavu pravidelně kontrolovat, a stopnout tak problém ještě v počátku. Při pravidelné kontrole hlavy se kromě lezoucích broučků zaměřte na krvavé stroupky po kousnutí. Dále na alergické reakce po kousnutí, a tedy začervenání místa či vyrážky, hnidy v okolí uší a na drobných vláscích u ofiny.

Jak poznáte hnidy? 

Hnida se pevně drží vlasu těsně při pokožce (max. do 1 cm), a to speciálním a velmi účinným lepidlem, které je bílkovinné povahy. Proto odolává působení vody, šamponů a česání vlasů běžným hřebenem. Navíc po vyjmutí praská. Pokud jsou hnidy výše, obvykle se jedná jen o obal z již vylíhlé vši.

Jak se chránit před napadením vší?

Chránit se před napadením vší lze, ale bohužel nikdy ne 100%. Možností je hned několik.

V drogeriích i lékárnách můžete koupit speciální spreje, které chrání před napadení vší 24 hodin. Znamená to tedy, stříkat hlavu dítěte neustále, což nemusí být příjemné. Navíc stačí jeden den hlavu nepostříkat a vši se mohou opět nastěhovat. A jakmile už se nastěhují, pak jim sprej v setrvání nezabrání.

Existují také speciální šampony, které dokážou vlasy chránit i týden do dalšího umytí hlavy. Ne každému ale tyto šampony mohou vyhovovat, i když se často jedná o přírodní přípravky, může být na ně jemná dětská pokožka přecitlivělá.

Naše babičky doporučovaly po umytí vlasů oplachy vlasů octovou vodou (ty se již nesmývají). Výhodou těchto oplachů je, že je lze používat i místo kondicionéru, vlasy se poté snadněji rozčešou a jsou pak navíc krásně lesklé. Ovšem zda se jedná skutečně o 100% ochranu před vešmi, nelze zcela potvrdit.

Někdo svým dětem vtírá do pokožky u uší tea tree oil. Opět ale ani tato metoda bohužel nefunguje u všech.

Některé ženy za prevenci považují barvení vlasů. Pravda ale je, že vším se v těchto vlasech mnohdy daří ještě více než v neobarvených vlasech. Barvení vlasů může spíše zafungovat jako prostředek na zahubení vší, ale neplatí to samozřejmě pro všechny barvy.

Ochránit vlasy před vešmi může i používání laků na vlasy. Ovšem vrstva laku by musela být opravdu markantní.

Foto: Profimedia.cz

Veš dětská je asi 5 milimetrů velký a skoro průhledný brouček

Jak se zbavit vší i hnid

Přípravků na vši je na trhu nespočet. Některé na chemické bázi, jiné na přírodní. Jedno mají ale společné – musí se u nich dodržovat doporučené dávkování. Pokud je tak uvedeno, vše opakujte po 7 dnech, ne dříve. Jde o to, že to v podstatě dříve ani nemá smysl. Navíc nebudete zbytečně dráždit vlasovou pokožku.

Pouze šampony vám ale k 100% odstranění vší stačit přesto nemusí. K tomu vám pomůže všiváček – jemný hřebínek, který lze zakoupit samostatně v lékárně, nebo je již přiložen k některým speciálním přípravkům. Některé přípravky totiž veš jen omámí, a pokud ji nevyčešete všiváčkem nebo ručně neproberete vlas po vlasu, je možné, že opět nabere síly a začne se množit. Navíc se bez něj z vlasů špatně dostávají i hnidy.

Lidé občas místo přípravku určeného pro ně volí šampony pro psy. Ani ty ale nejsou 100% účinné, obvykle vši jen omámí a navíc mohou nepříjemně podráždit vlasovou pokožku.

Někdy je také doporučováno v období vší vlasy žehlit žehličkou na vlasy. Ano, vysoká teplota může vši i hnidy zabít, ovšem mějte na mysli, že žehličku nikdy nezvládnete přiložit těsně k pokožce hlavy – hrozí popálení pokožky. A vši se vyskytují obvykle přímo na ní a hnidy se zas drží vlasu těsně nad ní.

V Česku se našly stovky pijáků i exotických klíšťat

Věda a školy

Oblíbené zábaly

Mnohdy z ekonomických důvodů lidé sází na nejrůznější zaručené zábaly, které mohou zafungovat stejně dobře jako speciální přípravky. Je ovšem zapotřebí nikam nechvátat a nechat zábaly delší čas působit, ideálně přes noc. Tzn. udělat si zábal a nechat minimálně přes noc působit. Mastná složka v zábalu pak vši i hnidy zabije - udusí je.

Výhodou těchto zábalů je, že pečují i o vlasy, ty se posléze více lesknou a celkově vypadají mnohem zdravěji než předtím. Po použití zábalu tak jako tak použijte ještě všiváček.

Tipy na funkční zábaly:

  • rostlinný olej s několika kapkami tea tree olejíčku
  • rostlinný olej s alkoholem (alpou, slivovicí, vodkou apod.)
  • kondicionér (velké množství ponechat na hlavě přes noc)
  • rostlinný olej a esenciální olejíček (levandule)
  • tělové mléko
  • suchý olej na vlasy s UV filtrem
  • olej na opalování

Proč je dobré péči proti vším opakovat

Po nakladení vajíček trvá 8–10 dní, než se vylíhnou nové larvy, a pak dalších 8 dní trvá, než tyto larvy dospějí a jsou schopny klást vajíčka. Životnost vši je pak 30 dní, za které ovšem dokáže naklást několik desítek hnid.

Je cukr stejně škodlivý pro děti i dospělé? Odborníci znají odpověď

Děti

Důležitá péče nejen o vlasy

Odborníci doporučují v boji s vešmi myslet i na následnou očistu domácnosti. Je dobré vyprat všechno ložní prádlo, ideálně poté vysušit v sušičce. Stejně tak veškeré pokrývky hlavy. Nezapomeňte ani na všechny plyšáky a další věci, co má dítě v posteli. Vši mohou na věcech přežít i 18 hodin. Někteří lidé proto i další hračky, které nejdou vyprat, dávají na 2 dny v sáčku do mrazáku. Dobré je i důkladně vyluxovat a umýt povrchy a také dezinfikovat veškeré hřebeny, ozdoby vlasů atd.

Reklama

Související témata:

Související články

Naučte děti, jak se vyhnout šikaně

Šikana je nebezpečná, krutá a pro oběť velmi traumatizující. Ve školách bývá bohužel častým jevem. Podle české školní inspekce se s ní potýká 83 procent...

Jak naučit děti šetřit

Většina dětí již od mala dostává od dospělých nějaké peníze. Nejčastěji je to při příležitosti jejich svátku nebo narozenin nebo když děti přijdou, že něco...

Výběr článků

Načítám