Hlavní obsah

Poradna: Jak dítě odnaučit kousání nehtů

Novinky, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Kousání nehtů je nejčastěji projevem potlačeného vzteku, nervozity či stresu, vidíme ho u dospělých i dětí. Děti si tak mohou řešit nějaké své vnitřní napětí. Proto zde nefungují žádné zákazy.

Foto: Profimedia.cz

Kousáním nehtů mohou děti řešit nějaké své vnitřní napětí.

Článek
Dobrý den, dcera si asi v pěti letech začala kousat nehty. Zprvu u ní fungovaly speciální laky, ale nyní jí je 11 a chuť laku už ji nedokáže odradit. Poradíte, jak ji to odnaučit?

Chápu, že vás kousání nehtů znepokojuje. Dcera je na prahu puberty, takže moc oceňuji, že se jí snažíte pomoci právě teď. Za nějakou dobu bude sama se sebou prožívat vnitřní přeměnu, je možné, že okusování nehtů přestane, anebo právě naopak. V každém případě je dobrý čas dělat něco jinak.

Pokud si dcera tímto řeší nějaké své vnitřní napětí, něco komunikuje, není žádoucí snažit se za každou cenu kousání nehtů odstranit bez toho, aby se zjistila pravá příčina problému. Místo kousání nehtů si totiž může začít škrábat nehty na rukou či na nohou, nebo to může přejít v nějaký tik či jiné sebeubližování.

Pokud si dcera bude bezmyšlenkovitě okusovat nehty, pak ji nekárejte ani z toho nedělejte problém.

Nejčastější příčiny vzniku okusování nehtů
Dítě se dostává do zátěže, napětí, cítí se v ohrožení. V 5 letech to může být tlak na výkon a pocit, že nesplňuje požadavky rodičů, dále nezvládnutá docházka do mateřské školy nebo školy, narození sourozence, sourozenecká rivalita podpořena srovnáváním rodičů, jedináček, na kterého je zaměřena veškerá pozornost a je příliš opečováván, komplikované partnerské vztahy (hádky rodičů, rozvod), úmrtí v rodině. Je toho mnoho, co si ani neuvědomujeme, že může mít právě na toto vliv, přičemž rodič vidí pouze důsledek - moje dítě si kouše nehty.
Pokud si rodiče koušou nehty, malé děti to vidí, opakují to po nich, až se z toho postupně stane neuvědomovaná činnost. Pokud nezačne rodič intenzivně dítě upozorňovat, že dělá něco špatně, může okusování nehtů samo časem odeznít.

Vzhledem k tomu, že vaše dcera si okusováním nehtů už dlouho pomáhá k jakési rovnováze, zaměřím se právě na to. Dobrou volbou by pro vás bylo navštívit odborníka, který je kvalitním terapeutem v rodinné terapii.

Jednotlivé kroky, které jsou užitečné k podpoření sebeúcty dcery

1. Velmi účinné a nic to nestojí, je dceru alespoň 5x denně za něco konkrétního ocenit. „Všimla jsem si, že jsi dnes vyklidila sama myčku, děkuji, mám radost. To je tak příjemné, když se vrátím domů a ty už máš hotový domácí úkol. Jsem nadšená a moc si cením, že bez řečí uklidíš ze stolu.” Hledejte drobnosti, smyslem je, aby dcera vnímala váš zájem.

2. Dcera je ve věku, kdy se začíná přeměňovat z dítěte na slečnu. Můžete získat dojem, že už není potřeba ji hladit, objímat, tulit se s ní, lechtat se. Právě naopak. Společné ležení a povídání před spaním, masírování chodidel a rukou, vískání ve vlasech, to všechno je moc hezká komunikace bez slov s nastávající slečnou.

3. Projevte zájem otevřenými otázkami: „Vidím, že jsi smutná, děje se něco? Cítím, že nejsi ve své kůži, můžu ti nějak pomoci? To je skvělé, že tě vidím rozesmátou. Podělíš se se mnou, z čeho máš radost?”

4. Dejte dceři vybrat nějaký úkol, který bude jenom její. Bude si připadat důležitá, a především si zažije důsledek zodpovědnosti (vyklízení myčky, třídění prádla, chystání na stůl - prostření, příprava večeře, snídaně, samostatné svačiny do školy atd.). Vytvářejte, co nejvíce příležitostí k tomu si povídat, co jste všichni zažili, celá rodina během dne. K tomu může být dobrá příležitost při večeři. Je to prostor, kde dceru nebo její sourozence ocenit, taktéž partnera.

5. Umožněte dceři prožívat emoce a pobízejte ji k tomu, aby je mohla popsat. Jsou různé techniky, jak nahromaděný vztek, agresi, smutek, radost ze sebe dostat (vyskákat, vydupat, pořádně si zařvat, bouchat do polštáře, běhat po schodech, mít boxovací pytel, zahrát si stolní hru a prožívat to...).

6. Zamyslete se, jakým způsobem dcera tráví volný čas a zda ho vůbec má. Jestli si může jen tak dělat, co ona chce, nebo zda má vše určeno dopředu - škola, kroužky, sport, úkoly. Mít možnost “vypnout a lelkovat” je důležité.

7. Pokud mají ve škole jógu, může se tam přihlásit a naučit se jiným způsobem relaxovat, případně můžete chodit spolu, určitě někde v okolí bude.

Přestože nabídky neřeší přímo okusování nehtů, pracují s osobností vaší dcery - podporují její přijetí, jak vidí sama sebe. Zaměřují se na podpoření sebeúcty a sebevědomí, aby se cítila sama se sebou v pohodě. Je to delší cesta než odstranění pomocí laku nebo spolknutí kouzelné pilulky, vyžaduje vaši součinnost. Je to však cesta, jak dceru pochopit, podpořit a respektovat. Věřím, že brzy uvidíte i změnu v chování dcery.

Akademie rodičovství

Soukromá rodinná poradna, která pomáhá všem členům rodiny. Rodičům odlehčit od starostí a nejistot v jejich rodičovské roli, partnerům i jednotlivcům v jejich různorodých životních situacích, dětem s jejich dospíváním. Sdružuje odborníky, kteří rádi pomohou.

Vytváří a realizuje kurzy i semináře pro rodiče, individuální poradenství a konzultace, rodinnou terapii. Více na Akademie rodičovství.

Trápí vás jiné téma spjaté s výchovou dítěte, rodinnými vztahy či závislostí? Poraďte se s našimi odborníky. Své příběhy a otázky nám posílejte na: zenaporadna@seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám