Hlavní obsah

Nuda může dětem i prospět

Snažíte se svým dětem neustále plánovat čas, aby co nejméně chvil trávily před obrazovkami telefonů, tabletů či počítačů? Pak vězte, že to nemusí být vždy ku prospěchu. Děti se občas potřebují nudit, už proto, že je to nutí vytvářet si vlastní zábavu a podporují tak svou kreativitu.

Foto: Profimedia.cz

Nuda je pro děti důležitá i z pohledu posilování vlastní vůle vytvářet si vlastní zábavu.

Článek

V souvislosti s plánováním každého volného času dětí se často hovoří o jejich přetěžování, ale nejde jen o to. Nuda je pro děti důležitá i z pohledu posilování vlastní vůle vytvářet si vlastní zábavu.

Pokud si děti zvyknou na to, že jim plány na odpoledne a víkendy naplánují vždy rodiče, jakmile se tak nestane, dostanou se do situace, kdy si samy nebudou umět poradit, a pak o to rychleji skončí u počítače, tabletu nebo u sledování televize.

„Právě během chvil, kdy se svým ratolestem nevěnujete, totiž dochází k tomu, že se začínají projevovat jejich zájmy. Sportovně založené dítě bude ve své dlouhé chvíli všemožně vyhledávat pohyb, děti s uměleckým nadáním nejspíše sáhnou po pastelkách a budou si kreslit a děti s potřebou tvořit zase zamíří ke stavebnicím nebo z polštářů vybudují vlastní pevnost,“ vysvětluje dětská terapeutka Pavlína Schejbalová.

Čím víc dáte svému dítěti volného prostoru a času, tím více mu umožníte čelit výzvám, více bude rozvíjet svou vlastní kreativitu a zároveň si snáze uvědomí, co ho opravdu baví a zajímá. Navíc v dospělosti bude schopno lépe zvládat problémy a přizpůsobovat se novým situacím.

Dost dobrý rodič je lepší než ten perfektní

Děti

Rodiče by tak dítěti neměli plánovat veškerý volný čas, ale nastavit jen pravidla, kolik času denně může trávit u televize a dalších technologií, a více zasáhnout až v okamžiku, kdy jsou děti línější a nemají tak v průběhu dne dostatek pohybu.

„Když vaše děti zrovna mají dlouhou chvíli, není důvod si z toho dělat hlavu. I škola je někdy otravná a život celkově nemá představovat nekonečný proud zábavy, což lidé dřív celkem bez problémů akceptovali. Dnes je tomu jinak. Podobný nedostatek řízené aktivity je vnímán skoro jako rodičovské selhání. Hlavní je tedy zdravý přístup, kdy svým dětem najdete například zajímavý kroužek, ovšem neplánujte jejich denní rozvrh od rána až do večera,“ radí Schejbalová.

Neexistuje nesportovní dítě, vše je o přístupu rodičů a možnosti volby

Děti

Jak vybrat správný kroužek?

Podle Schejbalové je dobré dětem nabídnout možnosti, otevřít jim takříkajíc více dveří a nechat je zkoušet, co je bude bavit.

V případě výběru sportovních kroužků se můžete inspirovat např. na stránkách sportvokoli.cz.

Z pohledu zdravého vývoje dětí by si nicméně rodiče měli uvědomit, že nezáleží na tom, jak se dítě hýbe, ale že se hýbe. Nedostatek pohybové aktivity má totiž horší následky než nevhodné typy sportů nebo riziko zranění.

„Sportovní kroužky jsou pro předškolní a školní děti ideální zábavou, alespoň jednou dvakrát týdně 90 minut. Čím akčnější, tím z hlediska fyzioterapie přínosnější, dítě posílí svaly, zlepší koordinaci i vytrvalost. Kdybych ale měla být důsledná jako fyzioterapeut, volila bych ze sportů, které napomáhají správnému držení těla, jako je třeba tanec, balet, gymnastika, nebo podporují pohybovou všestrannost, sem patří atletika nebo plavání,” doporučuje fyzioterapeutka Iva Bílková z pražské Fyziokliniky.

Nevíte, na jaký sport dát své dítě? Zkuste atletiku. Dá základ i k ostatním sportům

Děti

Pokud byste rádi svým dětem sportovní kroužek dopřáli, ale je to nad vaše finanční možnosti, pak se nebojte oslovit některou z charitativních organizací.

„Jednou z variant je například oslovení České olympijské nadace, která podporuje sportovce ve věku 6 až 18 let. Nadaci nezáleží v první řadě na talentu dětí, ale na jejich chuti sportovat. Cílem nadace je umožnit sportovat dětem, kterým v tom brání nedostatek peněz, aby sport nebyl pouze výsadou bohatých,“ upozorňuje Tereza Vyhnálková ze Sazky, která je hlavním partnerem nadace.

Děti se mají hýbat s mírou a radostí. Ne s vidinou medaile na olympiádě

Děti
Na co hledět při výběru kroužku
Povahu a záliby dítěte – berte v úvahu, zda má předpoklady spíše pro individuální nebo kolektivní aktivity. Raději se hýbe a sportuje nebo inklinuje k uměleckým záležitostem? Je na zvolený kroužek dost zralé a zvládne jeho náročnost? Dítě, které se projevuje spíše jako introvert, se patrně nebude těšit z činností dramatického kroužku nebo „agresivních“ pohybových her. Podobně přemýšlivému a spíše introvertnímu chlapci, jenž jako spontánní hru nejčastěji volí kresbu nebo prohlížení knih, nepomůže překonat ostych z ostatních dětí, nutí-li ho rodiče docházet na silně kontaktní kolektivní sport.
Finanční stránku – nejde jen o kroužek samotný, ale také o vybavení, které se k němu vztahuje (např. některé sportovní aktivity náčiní obměňují i několikrát za rok, což samozřejmě vyžaduje větší investice), a dopravu.
Perspektivu – zvažte, zda dítě u zvolené aktivity vydrží, a to zejména kvůli zhodnocení vynaložených financí. Dlouhodobé pěstování nějakého zájmu či záliby může mít vliv i na povahu vztahu člověka k budoucnosti. Mnohdy také zájmová činnost ovlivní výběr budoucího studijního zaměření anebo povolání jedince.

Reklama

Související články

Jak naučit dceru říkat ne

Umět říci nahlas ne bez výčitek a pocitů trapnosti zvládá i v dnešní době málokdo. Částečně za to může nedostatek sebevědomí, ale i samaritánství ukryté...

Proč jsou děti tak líné

Nový školní rok je za dveřmi, ovšem vaše dítko, jak to vypadá, bude stávkovat stejně jako loni. Jediné, co chce, je hrát videohry a dívat se na televizi. Proč...

Výběr článků

Načítám