Hlavní obsah

Neplodnost lze u některých párů řešit i jinak než pomocí mimotělního oplodnění

Novinky, das

Když se partnerům nedaří počít dítě, jsou jim dost často doporučeny metody asistované reprodukce. Ne vždy je ale nutné mimotělní oplodnění, tzv. IVF. V některých případech může stačit tzv. intrauterinní inseminace (IUI) – neinvazivní relativně levná a účinná metoda, při které se partnerovy spermie zkoncentrují, pročistí a zavedou do dutiny děložní v období ovulace.

Foto: Petr Horník, Právo

Spermie se metodou SWIM UP (vycestování) zkoncentrují a pročistí. Ilustrační foto

Článek

Metoda IUI je hrazena ze zdravotního pojištění šestkrát za 12 měsíců a cena jednoho cyklu se pohybuje od 3000 do 7000 Kč, což je přibližně desetkrát méně než u metody IVF. Navíc pro úhradu pojišťovnou zde neplatí věkové omezení 39 let, jako je tomu u IVF.

"Výkon je relativně jednoduchý, bezbolestný a provádí se ambulantně bez anestezie. Partnerovy spermie se metodou SWIM UP (vycestování) zkoncentrují a pročistí. Poté se zavádějí speciálním katetrem do dutiny děložní v období ovulace - ta je stanovena lékařem na základě ultrazvukových vyšetření," vysvětluje MUDr. Jan Šulc, vedoucí lékař Centra asistované reprodukce GEST.

Podmínkou alespoň jeden průchodný vejcovod

Metoda je vhodná pro páry s nejasnou příčinou neplodnosti, kde muž má horší, nikoli těžce patologický, spermiogram nebo kde žena trpí poruchou hormonální regulace, neovuluje a je u ní nutná stimulace gonadotropními hormony. Podmínkou ale je, že ženy musí mít alespoň jeden průchodný vejcovod.

„Je-li přítomna ovulace, doporučujeme nejprve zkusit IUI v cyklech bez hormonální léčby. Při neúspěchu nebo není-li ovulace prokázána, užíváme hormonální léky k jejímu vyvolání. V obou případech časujeme uvolnění vajíčka jednorázovým podáním HCG (Humánní choriový gonadotropin). Inseminace následuje obvykle za 12 - 48 hodin,“ vysvětluje MUDr. Jan Šulc.

Metoda se může provádět také v případě oplodnění s užitím spermií anonymního dárce (AID) u párů, kde nejsou k dispozici žádné partnerovy spermie.

Úspěšnost metody

„V průběhu roku a půl jsme tuto metodu užili u 483 párů a provedli jsme 740 inseminací. Z toho partnerovy spermie byly užity u 436 párů (635 inseminací) a spermie anonymního dárce byly užity u 47 párů (105 inseminací),“ upozorňuje Šulc s tím, že díky této metodě otěhotnělo celkem 84 žen.

„70 z nich jich otěhotnělo při užití spermií partnera, což značí úspěšnost 11 % na inseminaci a 14 žen při užití spermií dárce (úspěšnost 13,3 % na inseminaci).“

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Nejčastěji otěhotní ženy hned po první inseminaci, ale i opakování má smysl, o čemž lékaře přesvědčila analýza těhotenství dosažených po IUI. K otěhotnění došlo po první, po třetí ale i po šesté IUI.

Reklama

Související články

Tajemství zdravých spermií

Za neplodnost párů už dávno nemohou jen ženy. Stále častěji je problém způsoben špatnou kvalitou mužských spermií. Přitom stačí mnohdy málo a daný stav lze...

Výběr článků

Načítám