Hlavní obsah

Několik rad, jak zvýšit pravděpodobnost otěhotnění

Novinky, das

Poruchy plodnosti jsou u nás neustále na vzestupu. Až pro 15 % párů to znamená zdánlivě neřešitelný problém. Přitom existuje účinné řešení v podobě změny životního stylu. Kromě problémů s menstruačním cyklem totiž za poruchy plodnosti může i obezita či podváha jednoho z partnerů.

Foto: Profimedia.cz

Vápník podporuje plodnost mužů.

Článek

„Přítomnost neplodnosti a anovulačních cyklů souvisí s BMI – tedy s hmotností. Plodnost je optimální při „normální“ hmotnosti a již v pásmu nadváhy klesá stejně jako při nižší hmotnosti. Základem léčby neplodnosti je tedy úprava tělesné hmotnosti,“ zdůrazňuje PhDr. Karolína Hlavatá z projektu Bílé plus.

Otěhotnění tedy komplikuje jak nadváha, tak podvýživa. Tělesná hmotnost a procento tělesného tuku jsou totiž rozhodující faktory pravidelné menstruace a plodnosti.

„Při poklesu množství tuku v těle pod 22 % se u většiny žen objeví nepravidelná menstruace. K poruchám menstruačního cyklu dochází také při rychlé redukci tělesné hmotnosti o 10-15 %. Podvyživené ženy mají nízké hladiny folikulostimulačního hormonu, luteinizačního hormonu, estradiolu a leptinu v krvi. Nízká hladina estrogenů zvyšuje riziko dalších zdravotních komplikací, jako je například osteoporóza a onemocnění srdečně cévního systému,“ upřesňuje odbornice.

Váha ovlivňuje i plodnost mužů

Udává se, že muži jsou příčinou neplodnosti páru ve 40-50 % případů. Muži s nadváhou (BMI nad 25) nebo s BMI pod 20 mají nižší koncentraci a počet spermií než muži s normální tělesnou hmotností.

„Vysoké i nízké hodnoty BMI snižují počet spermií se správnou kvalitou. Příčinou neplodnosti u obézních mužů je tzv. hormonální dysbalance způsobená především nižší hladinou testosteronu a zvýšenou hladinou estrogenů. Léčba tedy také spočívá především v redukci váhy, omezení kalorického příjmu a zvýšením fyzické aktivity," vysvětluje Hlavatá.

Pomoci mohou mléčné výrobky

Výrobky z mléka jsou výborným zdrojem kvalitních bílkovin a jak je známo, ty mají velkou sytící schopnost. "Současně mléčné výrobky snižují výsledný glykemický index potravin a pomáhají udržovat vyrovnanější hladinu krevního cukru. Jsou i zdrojem vápníku, který snižuje pocit hladu a zabraňuje poklesu aktivní svalové hmoty. Jedinci tak mají menší hlad, shazují tuky a zároveň si ale zachovávají svaly,“ říká PhDr. Karolína Hlavatá.

Vápník navíc může podpořit plodnost mužů i jinak. Výzkumy u zvířat naznačují, že napomáhá k početí. „Spotřeba vápníku u spermií se zvyšuje v posledních okamžicích před oplodněním, kdy spermie potřebují „energetickou bombu“ k průniku do vajíčka. Tím se zvyšuje pravděpodobnost oplodnění,“ dodává Hlavatá.

Doporučovány jsou 3 porce mléčných výrobků denně.

Přínos vitamínu D

"Vitamín D pozitivně ovlivňuje tvorbu pohlavních hormonů a za jeho pomoci byla prokázána i větší úspěšnost IVF (mimotělního oplodnění) u žen. Působí příznivě i na endometriózu, velmi nepříjemné gynekologické onemocnění,“ popisuje odbornice. „U mužů pozitivně ovlivňuje kvalitu spermatu a hladinu androgenů. Léčba vitamínem D může zvýšit hladinu testosteronu.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám