Hlavní obsah

Každý desátý muž prý chce na mateřskou

Novinky, zun

Ještě před lety bylo nemyslitelné, že by na rodičovskou dovolenou místo žen odcházeli muži. Dnes sice ještě není takových tatínků mnoho, ale jsou. A podle Ligy otevřených mužů (LOM) je dokonce každý desátý muž ve věkovém rozmezí mezi 20 a 55 lety o svém nástupu na rodičovskou dovolenou přesvědčen.

Foto: Profimedia.cz

Muži už nevnímají rodičovskou dovolenou jako něco ponižujícího a pro silnější pokolení nevhodného.

Článek

Čeští otcové už totiž nevnímají rodičovskou dovolenou jako něco pro muže ponižujícího. Naopak, berou ji jako možnost k navázání pevnějšího vztahu s dítětem. Podle průzkumu agentury Mediaresearch pro LOM mají muži v Česku nezanedbatelný zájem o intenzivní vztah se svými dětmi od nejútlejšího věku a o nástupu na rodičovskou dovolenou jich uvažuje 90 %.

Co jim tedy v tomto úmyslu brání? Podle průzkumu je to finanční nevýhodnost. Možná i ta je důvodem, proč bylo podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí v loňském roce na rodičovské dovolené jen 5200 tatínků.

Touha vyzkoušet si netradiční roli

Lukáš Talpa, manažer projektu Táta na plný úvazek z LOM vnímá pozitivně, že „devět z deseti mužů uvažuje o tom, že by zůstali na rodičovské dovolené a každý desátý je o svém nástupu na rodičovskou přesvědčen“. Hlavními důvody, které muži v průzkumu uváděli, je potřeba navázání intenzivního vztahu s dítětem, touha vyzkoušet si tuto pro muže stále netradiční roli a také snaha umožnit manželce bezproblémový nástup do práce.

Největší problém pak muži mají s reálným poklesem rodinným příjmů, protože většinou přinášejí do domácnosti hlavní finanční obnos. Pak se také bojí, že by přišli o práci, nebo nechtějí obětovat kariérní postup.

Zatím je to tedy tak, že rozhodnutí kdo nastoupí na rodičovskou dovolenou, záleží na dohodě mezi partnery. Jistě je nejlepší moci se rozhodnout svobodně - s ohledem na všechny okolnosti společného života. A právě svobodné rozhodnutí a ne diktát je hlavním důvodem, proč se rozproudila vášnivá diskuse kolem návrhu ČSSD, která v rámci zvýšení kvality rodinného života v Česku uvažuje o povinném dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám