Hlavní obsah

I s miminkem v kočárku se dá sportovat

Novinky, Agáta Fischerová

Některé maminky na mateřské dovolené lomí rukama nad přibranými kilogramy a nad ochablou postavou a zároveň naříkají, že na sportování, které by jim pomohlo, si při péči o miminko nenajdou čas. To je ovšem nesmysl – vždyť s kočárkem se přece nemusí jen zvolna ploužit nebo vysedávat na lavičce v parku.

Článek

Je známo, že ke snížení nadváhy a k udržení kondice se doporučuje takzvaný aerobní pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu. Běh, in-line bruslení či cyklistika – to je přesně ono. Aby si to novopečené maminky mohly dopřát, rozhodně nepotřebují shánět někoho, kdo by jim zatím pohlídal dítě – stačí ho prostě vzít s sebou. Musí si však uvědomit limity a případná rizika a také si pro ten účel opatřit vhodný kočárek.

Maminky musí zvážit své možnosti

Nejprve by se měla každá maminka zamyslet nad vlastní sportovní výkonností a obratností. V každém případě jí přibude „zátěž“ – potlačí či potáhne pěkných pár kilo navíc. Pokud není opravdu zdatná a zkušená cyklistka, bylo by ježdění s přívěsem jak poněkud nebezpečné pro dítě, tak příliš namáhavé pro ni.

To platí i o in-line bruslích – určitě není dobré se na nich s kočárkem teprve učit jezdit. Už proto, že chrániče kloubů nejsou všespasné a praštit sebou o zem a třeba si zlomit nohu by maminku s několikaměsíčním „sparingpartnerem“ dostalo do dost obtížné situace. Při běhání tolik nebezpečí úrazu nehrozí, takže na to si mohou troufnout i začátečnice.

Na druhou stranu je pravda, že cyklistika a in-line brusle jsou ke kloubnímu aparátu vlídnější než běh, takže cítí-li se maminka „na kolech“ dost jistá, budou pro ni zdravější volbou.

Hlavní je bezpečnost dítěte

Bezpečnost a pohoda dítěte ovšem musí být prioritou. Některé maminky preferují kočárky umožňující otočení sedačky proti směru jízdy, takže mohou s potomkem komunikovat „face to face“. To je však vhodné spíš pro běžné, tedy pomalé procházky.

Lepší je tedy spíš standardní usazení. Na druhou stranu nelze dítě používat jako „beranidla“ proti větru… Kvalitní kočárkový plášť účinný proti všem výkyvům počasí je naprosto nezbytný. Vzhledem k větší rychlosti (určitě u kola, patrně u in-line a snad i při běhání) by měl mít kočárek také ochranný štít proti kaménkům odlétajících od kol.

Jaké vozítko vybrat?

Nejlepší volbou jsou kvalitní přívěsné vozíky za kolo, které lze používat nejen při cyklistice, ale i při běhu a in-line bruslení, při náročnější turistice a samozřejmě též jako běžný sportovní kočárek. Zmíněný pláště a štít kol u nich bývá automatickou součástí výbavy, ale je třeba si ověřit, zda splňují i další kritéria. Vozítko musí být dostatečně stabilní v zatáčkách i na nerovném terénu a mělo by se „umět“ naklánět kolem osy, aby si malý pasažér mohl pohovět, jak chce, aniž kvůli tomu sportující maminka ztratí rovnováhu).

Velmi důležitá je i hmotnost vozíku. Dnes již existují velmi lehké a přitom bezpečné vozíky, které ženy opravdu ocení. Bezpečnostní pás je nejlepší s pětibodovým uchycením - tři body úchytu jsou minimum, jen dva už jsou nevhodné, a bez pásu nikdy! Vyplatí se také reflexní náševky. Provázkový závěs či jiné vybavení omezující přenos vibrací zabrání, aby se děcku „vytřásla duše z těla“. Variantou jsou vozíky s velmi kvalitním odpružením, které lze nastavit dle váhy dítěte a přizpůsobit terénu.

Spousta maminek si pochvaluje, že se děti během jejich sportování na čerstvém vzduchu krásně prospí – k tomu je ovšem nutné jednoduše ovladatelné polohování.

Reklama

Související články

Vinaři, šlápni do pedálů

Spojit příjemné s užitečným nabízejí vinařské cyklostezky na Jižní Moravě. A protože síť jejich tras je čím dál tím hustší, příznivci cyklojízdy a ušlechtilého...

Projeďte se na kole po naší republice

Letní počasí přímo vybízí k poznávání naší vlastni na kole. Právě pro všechny cyklisty připravily České dráhy speciální nabídku. Otevřely totiž 33 půjčoven...

Posilování pánevního dna nejen po porodu

Během těhotenství dochází k poklesu pánevního dna. Z těchto důvodů se v období po porodu mohou objevit první příznaky obtíží, jako je například stresová...

Po porodu zpátky do formy

Už první den po porodu by žena měla začít cvičit. Třeba cviky, které posilují prsní svalstvo, což ví ale málokterá. A ne v každé porodnici na to dohlédnou.Prsa...

Výběr článků

Načítám