Hlavní obsah

V osmifinále Wimbledonu nebude ani jeden Čech

– LONDÝN

Osmifinále grandslamového Wimbledonu se letos uskuteční bez české účasti. Po Jiřím Novákovi vypadl ve třetím kole i poslední zástupce ve dvouhře Radek Štěpánek. Nováka z turnaje vyprovodil ve třech setech Němec Alexander Popp, Štěpánek podlehl ve ve vyrovnaném utkání Marku Philippoussisovi z Austrálie. Oba se zároveň odhlásili ze čtyřhry.

Foto: WTHA Russia

Russia open

Článek

Česká dvojice se zároveň odhlásila ze čtyřhry kvůli Novákovu zranění. Rodák ze Zlína si stěžoval na natažené tříslo, které jej limitovalo již v souboji ve dvouhře, který česká jednička prohrála ve třech setech 3:6, 4:6 a 6:7 a musela si nechat zajít chuť na osmifinále. I přesto dosáhl Novák postupem do třetího kola svého maxima na travnatém turnaji.

"Z tohoto pohledu jsem spokojen," nepopíral Novák. "Musím sportovně uznat, že soupeř byl lepší," řekl po dnešním zápase, který mu uzavřel cestu do osmifinále. Popp hrál výborně zejména ze základní čáry, kontroloval míč. "Krásně mu to chodilo do ruky, hrál moc dobře," nešetřil Novák chválou na soupeřovu adresu.

V posledním setu měl krátce problémy s nohou, ale po zápase řekl, že nešlo o nic vážného, co by ovlivnilo vývoj zápasu. "Byla to záležitost dvou tří balonů, ale pak bylo vše dobré," vysvětlil a dodal: "Stejně vedl 6:3, 6:4 a dominoval na dvorci."

Nervozita nebo slunce?

V úplném závěru třetí sady vysvitla Novákovi najednou nečekaná šance, když německý tenista dal za stavu 5:6 tři dvojchyby a připravil se tak o hladké vítězství. V rozhovoru po zápase to sice Popp připsal prudkému slunci do očí, ale Novák si myslel, že šlo o nervozitu. Popp ale již v roce 2000 proklouzl do čtvrtfinále, snad jej vzpomínka na tenhle úspěch srovnala a tie-break, kterým si zajistil vítězství, už nepustil.

Novákovi se na rozdíl od soupeře po celý zápas nedařilo úspěšně zakončovat výměny. Zahrál pouhých devět vítězných úderů zatímco wimbledonský čtvrtfinalista z roku 2000 Popp jich dal osmadvacet. Podle statistiky zápasu Popp dvakrát častěji dával body ze sítě než jeho český soupeř, i když oba většinou hráli odzadu. "Tam byl prostě lepší, líp se tam pohyboval, je na tom víc doma," charakterizoval Novák soupeřovu hru.

Poppa nyní čeká Belgičan Olivier Rochus, který zdolal Jarkko Nieminena z Finska také ve třech setech 7:6, 6:3 a 6:1.

Skončil i Štěpánek

Brány osmifinále se v All England Clubu zavřely i Radku Štěpánkovi. Poslední Čech ve dvouhrách podlehl Marku Philippoussisovi z Austrálie 6:4, 6:7, 4:6 a 6:7.

Štěpánek se vůbec nezalekl obávaného dělového servisu soupeře a hned v prvním gamu mu sebral servis. Za stavu 5:3 měl první setbol, ale teprve v následné hře při vlastním podání uhrál potřebný šestý bod.

Zápas byl velmi vyrovnaný. O druhý set bojovali oba hráči celkem hodinu a 18 minut a zvlášť maratonská byla šestá hra. Ke shodě došlo celkem jedenáctkrát, ale Štěpánek ji urval pro sebe a vyrovnal na 3:3. Set dospěl do tie-breaku, který český tenista začal slibně 4:0. Jenže soupeř skóre otočil a čtvrtý setbol už Štěpánek neodvrátil a prohrál 7:9.

V posledním setu si Štěpánek nechal ošetřit pravou ruku. V té době vedl 5:4. Diváci na druhém kurtu byli svědky další zkrácené hry, kterou i tentokrát vyhrál se štěstím Philippousis, když Štěpánek zahrál poslední míč do autu.

Philippoussis se opíral o svůj servis, který se mu nedařil jen v úvodu. Štěpánkovi nadělil celkem 33 es. Vyrovnaný zápas trval tři hodiny a 34 minut. Štěpánek se stejně jako loni rozloučil s trávou v All England Clubu ve třetím kole.

Reklama

Související články

Novinky z Wimbledonu den po dni

Tráva, bílé oblečení, tradice... Takový byl i letos nejprestižnější z tenisových grandslamů, slavný Wimbledon. S námi jste mohli být v All England Clubu každý...

Hewittův otec nesouhlasí s kritikou

Otec tenisty Lleytona Hewitta se brání kritice, která se hlavně v australských médiích objevila po vyřazení jeho syna v prvním kole Wimbledonu. Podle Glynna...

Rande ve Wimbledonu je pořádně drahé

Pokud si někdo chce dát schůzku a moc neutratit, ať nejezdí do Wimbledonu. Tenisový areál v All England Clubu není pro laciné rande ideálním místem.

Výběr článků

Načítám