Hlavní obsah

Svorada je s Girem spokojený, kopců už se neděsí

Novinky, Čestmír Folk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Domů se vrátil ze slavného závodu bez kýženého etapového vavřínu, ale spokojenost u něj přesto převažuje. Nejlepší český silničář posledních let Ján Svorada, člen týmu Lampre, hodnotí svoji účast na cyklistickém Giro d'Italia pozitivně.

Foto: Archiv souboru

Johanna: Jeho poslední flám je zvláštní také tím, že si v něm herci nechali prostor pro drobné improvizace

Článek

"V jednotlivých etapách jsem dojel jednou druhý a dvakrát třetí. Pokud jsem se dostal ke spurtu, neskončil jsem nikdy hůř než desátý. V bodovací soutěži jsem obsadil druhou příčku za Švédem Bäckstedtem. A hlavně jsme vyhráli soutěž družstev podle časů. V bodovém hodnocení týmů jsme byli druzí," vyzdvihl v konečném pořadí devětaosmdesátý Svorada úspěch italské stáje.

Nejblíž k vítězství měl v sedmnácté etapě, na cílové pásce ho snad jen o šířku galusky předčil Ital Petacchi. "Byl jsem trochu nachlazený, ale v posledních metrech jsem se přesto vydal ze všech sil. Petacchi však spurtoval na Giru skvěle, byl o ten malý kousíček lepší," uznal Svorada, jemuž měl v koncovkách vypomáhat týmový kolega Piccoli. Hned v úvodu Gira se ovšem po pádu zranil a musel odstoupit.

Popáté v cíli

Ve své třinácté sezóně mezi profesionály absolvoval Svorada Giro podeváté. Pětkrát se radoval z etapového prvenství. Letos popáté dojel až do cíle. "Podle toho ovšem úspěšnost jednotlivých ročníků nehodnotím. Třeba ve čtyřiadevadesátém jsem vyhrál tři etapy, ale pak jsem musel pár dní před koncem závodu vzdát. Přesto tento ročník asi stavím vůbec nejvýš," vysvětlil Svorada.

V posledních letech se může pochlubit vyšším procentem dokončených etapových klání. "Hodně jsem se zlepšil vytrvalostně. Kopce už pro mě nejsou takovým strašákem jako kdysi," pochvaloval si. Přesto ještě netuší, zda se za deset dní postaví na start závodu Okolo Švýcarska, který původně figuroval v jeho programu.

"Ten je ale, co se týče kopců, extrémně obtížný. S vedením týmu zvažujeme, zda má vůbec smysl, abych se ho zúčastnil. Pokud bych ve Švýcarsku nejel, asi bych si dal delší odpočinek a nezúčastnil se koncem června ani společného mistrovství republiky se Slováky v Dubnici. V opačném případě se rád při domácím šampionátu předvedu," nastínil Svorada možné alternativy.

Druhým vrcholem Vuelta

Po Giru pro něj bude v září druhým vrcholem sezóny španělská Vuelta. Pětatřicetiletý cyklista však už teď přemýšlí i o vzdálenější budoucnosti. "Vypadá to, že smlouvu v Lampre dostanu i na příští rok, v němž se koná olympiáda. Docela mě start v Aténách láká. Olympijské tratě nebývají extrémně náročné, možná bych mohl solidním výsledkem v Řecku zakončit kariéru," přemítal.

Reklama

Související témata:

Související články

Svorada se soustředí na Giro

Čtyřikrát už letos zdravil diváky po projetí cílem etapy z nejvyššího stupně vítězů. Profesionálnímu cyklistovi Jánu Svoradovi z italské stáje Lampre,...

Giro: Svorada na mokru uzavřel první pětku

Australský cyklista Robbie McEwen zvítězil v jedenáctém pokračování Gira d'Italia, vedoucím z Faenzy do San Dony. V závěrečném spurtu těžil z pádu Itala Maria...

Svorada na Giru podruhé třetí

Šestnáctá etapa Gira d'Italia opět přinesla radost českým barvám. Cyklista Ján Svorada podruhé v letošním ročníku dospurtoval na třetím, když jen těsně prohrál...

Svoradovi chyběly k vítězství centimetry

Svou výbušností v závěrečných metrech finiše potvrdil Ján Svorada skvělou formu a navázal na výsledek z předchozího dějství, v němž dospurtoval na třetím...

Výběr článků

Načítám