Hlavní obsah

Nesmíme promarnit ani minutu, říká Šmicer

Novinky, Jan Krůta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České fotbalisty čeká ve středu večer další kvalifikační krok. O atmosféře v týmu a možných vyhlídkách hovořil Vladimír Šmicer. "V tomhle zápase se s rolí favorita prostě musíme smířit, nikdo nám ji neodpáře," řekl před utkáním s Rakouskem.

Foto: Městská policie Bílina

Nelegálně uložený odpad - ilustrační foto

Článek

Čeští fanoušci jsou teď výkony reprezentace dost namlsaní, spousta lidí čeká, že to proti oslabeným Rakušanům bude po půli 3:0. Není to trochu svazující?

Asi jo, tlak cítíme, protože všichni věří, že vyhrajeme. Ale v tomhle zápase se s rolí favorita prostě musíme smířit, nikdo nám ji neodpáře.

Co by mělo na Rakušany nejvíc platit?

Maximální nasazení od začátku, chtělo by to dát z tlaku rychlý gól. Nesmíme promarnit ani minutu. Věřím, že nás lidi poženou dopředu a prosadíme se rychlou kombinační hrou po zemi. Potřebujeme zvolit takovou taktiku, abychom soupeře donutili k chybám a dali uklidňující gól.

Z tábora soupeře chodily zprávy, že do Prahy pomalu jedou na výlet, že tady počítají s přídělem. Věříte tomu?

To jsou jen řeči, ale pořád si myslím, že tady Rakušani sehrají dobrý zápas. Budou chtít ukázat, že jsou taky dobré mužstvo, plný stadión je vyhecuje. Nejvíc bude záležet na nás, jestli k tomu přistoupíme tak, jak máme. Věřím, že kvalita je na naší straně, navíc hrajeme doma a soupeř to musí pocítit.

Znáte někoho z rakouských hráčů?

Asi jen Herzoga, který je už starší, ale pořád jeden z nejlepších. Umí dávat góly. Jinak je moc neznáme, což je spíš nevýhoda. U Nizozemců jsme věděli skoro všechno o každém hráči, člověk tuší, co od koho může čekat, ale tady moc ne. Kolikrát to pak na hřišti může být nepříjemné překvapení. Ale strach z toho rozhodně nikdo nemá, trenér nám ještě nějaké informace o soupeři dá.

Vám osobně vyšel velmi dobře zápas v Nizozemsku, patřil jste z českého týmu k nejlepším. Cítil jste to taky tak?

Lhal bych, kdybych říkal, že ne. Na to nepotřebuju trenéra, mámu nebo tátu, abych to poznal, to každý vycítí sám. V Liverpoolu jsem po zranění moc nehrál, ale trenér Brückner mi dal šanci. Věřil mi, já se ho snažil nezklamat, a proto jsem rád, že mi to utkání celkem vyšlo. Každému takový zápas pomůže a rád bych, aby to stejně pokračovalo i proti Rakušanům. Nechceme lidi zklamat.

Cítíte se nyní více jako záložník, nebo útočník?

Za poslední tři čtyři roky jsem toho určitě odehrál daleko víc v záloze než v útoku. Nejsem čistokrevný záložník ani útočník. Na špici hrát nemůžu, vyhovuje mi něco mezi. Když v nároďáku hrajeme na jednoho hrotového hráče a já ho doplňuju, tak to mi sedí nejvíc. Pořád jsem ofenzívně laděný a doufám, že proti Rakušanům budou hrát hodně útočit i záložníci.

Kdo vám bude ve středu nejvíc držet palce?

Asi manželka s dcerou. Ale ten zápas neuvidí, protože zůstaly v Liverpoolu a tam Novu nechytáme. Pavlína navíc nerada lítá letadlem, tak teď do Čech nejely. No a začátkem srpna čekáme druhý přírůstek do rodiny, takže je lepší, když má Pavča klid, i když je to ještě relativně za dlouho. Na Letnou přijdou osobně naši i pár kamarádů, tak doufám, že je nezklameme - jako tým, ani já.

Reklama

Související články

Rosický není žádný tahoun

V komentáři pro Novinky.cz se Ladislav Vízek nemohl věnovat ničemu jinému, než kvalifikačnímu utkání s Nizozemskem. Kdo jej potěšil, kdo zklamal a jaké jsou...

Reprezentanti si přispali, pak léčili šrámy

Šrámy ze sobotního duelu v Rotterdamu ještě nepřestaly bolet a čeští fotbaloví reprezentanti se chystají na další kvalifikační bitvu. Ve čtvrtém utkání třetí...

Z bitvy s Rakušany má cenu jen vítězství

Jen vítězství má cenu ze středeční kvalifikační fotbalové bitvy s Rakušany (od 20.30 h. na Letné, přímo vysílá TV Nova). Jakýkoliv jiný výsledek by totiž...

Krankl: Náš tým potřebuje uzrát

Nesmiřitelně zasazoval gólové údery soupeřům kdysi, v úterý jako prošedivělý trenérský elegán přivezl Hans Krankl do Prahy rakouské fotbalisty, soupeře českého...

Výběr článků

Načítám