Hlavní obsah

'Klokani' žádají opakovaný zápas

– PRAHA

Horký brambor, který pořádně pálí v dlaních... To je pro fotbalové Bohemians sobotní incident, při němž opilý fanoušek inzultoval asistenta rozhodčího Ladislava Talpu. "Selhal lidský faktor jak u policie, tak u pořadatelské služby," prohlásil ředitel klubu Jan Kavalírek a zopakoval, že 'klokani' nehodlají nést následky za chování výtržníka.

Foto: Pavel Hájek

Vánoční výzdoba města Banff v pozadí s horou Cascade.

Článek

Konečný verdikt nad osudem utkání ještě nepadl. Inzultace bude předmětem jak čtvrtečního zasedání disciplinární komise, tak i řídící komise ligového shromáždění o den později. Druhá jmenovaná bude rozhodovat o kontumaci ve prospěch Sparty. A právě to se mužům z Ďolíčku pořádně příčí. "Přece nemůžeme nést veškeré následky za chování člověka, který všechno způsobil. Náš podíl neodmítám, ale stále opakuji - my nejsme viníkem," prohlásil Kavalírek. Bohemians by raději přivítali opakované klání.

"Přijde nám to spravedlivější," poznamenal ředitel klubu, který se odvolal na podobný případ starý sedm let. Tehdy se zápas Bohemians s Jabloncem po předčasném ukončení, když dělbuch vhozený fanouškem zranil hostujícího brankáře Jánoše, také opakoval.

Vymáhat škodu je science-fiction

Kavalírek také oznámil, že klub hodlá vymáhat způsobenou škodu na Zdeňku Urbanovi, jenž rozhodčího Talpu napadl. "Budeme na něm vymáhat případné sankce," řekl Kavalírek, ale o úspěchu takového vymáhání není přesvědčen. "Zažalujeme ho soudní cestou o náhradu škody, on nahlásí, že nemá příjem a bude měsíčně splácet dvě stovky," načrtl Kavalírek nedávno hořkou vizi. O její platnosti je přesvědčen i dnes: "Asi z něj nic nedostaneme. Uplatňovat škodu na tom člověku je science-fiction."

Policie Urbana obvinila z trestného činu výtržnictví a vyšetřuje ho na svobodě. Urban se v úterý omluvil vršovickým funkcionářům a prostřednictvím televizní obrazovky i celé fotbalové veřejnosti.

V Ďolíčku by přivítali zákaz vstupu

Přesto Bohemians nechtějí nechat celou kauzu usnout. "Chceme poukázat na problémy, které provázejí ligu. Podobné excesy se už nesmějí opakovat," zdůraznil Kavalírek a dodal, že 'klokani' proto mají v plánu rozpoutat mezi tuzemskými kluby iniciativu, která by v budoucnu pomohla těmto nešvarům na stadiónech předcházet.

Tyto podněty hodlají zástupci Bohemians přednést na mimořádném ligovém shromáždění, po jehož svolání volají. Přiznávají, že jim jde o výsledek, ale hlavně prý chtějí, aby se ligové kluby zamyslely, jak se takovým problémům pro příště vyhnout. "Víme, že případ je zavrženíhodný a velkým problémem, který na stadiony nepatří. Chceme ale, aby bylo jasně ukázáno, kde byly příčiny a co je možné udělat pro to, aby se už nikdy nic podobného neopakovalo," řekl ředitel Bohemians a pokračoval: "Přivítáme, když budeme mít v budoucnu možnost výtržníkovi říct, že na stadion už nesmí vkročit. Chceme vědět, který orgán bude mít takovou pravomoc. Teď se nám výtržníci na stadionech jenom smějí."

Bohemians shánějí souhlas klubů

Shromáždění se sejde, když bude se svoláním souhlasit deset klubů z první a druhé ligy nebo nadpoloviční většina prvoligových a druholigových celků. "Kluby jsme oslovili, myslím, že sedm nebo osm by jich mohlo souhlasit se svoláním," odhadl Kavalírek. Případně může ligové 'náčelníky' povolat k jednání i šéf první ligy Jaroslav Vacek, s nímž se ředitel Bohemians sejde dnes odpoledne.

Reklama

Související články

Pražské derby skončilo napadením čárového

Pražské derby mezi Bohemians a Spartou neskončilo oslavou titulu Letenských, ale skandálem. Sparta sice vedla v Ďolíčku 2:1, což by jí zajišťovalo mistrovský...

Fotbalový svaz musí začít jednat

Asistent rozhodčího je nejdříve zasažen pivní salvou, pak tři 'fanoušci' přelézají plot a před zraky pořadatele a za nečinnosti policie si jdou se sudím...

Riziko je velké, vědí fotbalové kluby

Co dělají fotbalové kluby pro to, aby předešly podobnému excesu svých příznivců, který v sobotu předčasně ukončil 'malé' pražské derby mezi Bohemians...

Výběr článků

Načítám