Hlavní obsah

V New Orleansu začalo hromadné odklízení mrtvol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/DAUHÁ

Šest dní po ničivém hurikánu Katrina, který zasáhl jih Spojených států, začala v neděli v zaplaveném New Orleansu druhá fáze záchranných prací - hromadné sbírání a vyprošťování mrtvol obětí. Irácká odnož teroristické organizace al-Kajdá, vedená abú Músou Zarkávím, v neděli ve zvláštním komuniké vyjádřila radost ze škod způsobených "americkému ďáblovi" přírodními živly.

Článek

Al-Kajdá vyjádřila také přesvědčení, že to představuje "počátek zhroucení" Spojených států.

Poté, co v noci na dnešek skončila hlavní fáze evakuace živých z New Orleansu, je nyní třeba odstranit těla obětí často plující ve vodě na ulicích, aby se zabránilo hromadným infekcím, informovala televizní stanice CNN.

Sbírání mrtvol ležících na volném prostranství je přitom lehčí částí úkolu; horší bude vyprošťování těl obětí uvízlých v domech. Z mnoha zaplavených budov se již údajně šíří strašný mrtvolný zápach, který může být pro záchranáře spolehlivým vodítkem.

Těla obětí však mohou být i v domech, z nichž se zápach nešíří, protože jej v místnostech utěsňuje voda. Guvernérka Louisiany Kathleen Blancová již celkový počet obětí katastrofy odhadla na tisíce lidských životů.

Zarkáví neskrývá radost

Irácká odnož teroristické organizace al-Kajdá, vedená abú Músou Zarkávím, dnes ve zvláštním komuniké zveřejněném na internetovém serveru v Dubaji vyjádřila radost z míry škod, které Spojeným státům způsobil hurikán Katrina.

"Blahopřejeme islámskému lidu, našemu šajchovi Usámovi bin Ládinovi a šajchovi Ajmánu Zavahrímu ke zničení Ameriky, která je předvojem bezbožnosti. Je to počátek jejího zhroucení," citovala z dokumentu agentura AFP.

Zavahrí je považován za muže číslo dvě v síti al-Kajdá. Zveřejněné komuniké je poměrně dlouhý, mnohomluvný dokument, jehož autenticitu se zatím nepodařilo plně potvrdit. Na daných internetových stránkách ale v minulosti často publikovala Zarkávího skupina.

Superdome je prázdný

Vrtulníky a autobusy v sobotu dopravily do bezpečí tisíce lidí, kteří uvízli v americkém New Orleansu na dlouhých šest dnů po úderu hurikánu Katrina. Podle agentury AP již skončila evakuace Superdomu a Kongresového střediska, dvou hlavních center, kde našlo nouzové přístřeší na 50 000 lidí.

Armádní posily, jejichž vyslání nařídil prezident George Bush, začaly do New Orleansu dopravovat zásoby a pokoušejí se zastavit násilí a rabování v ulicích. Ve městě ale podle odhadů úřadů zůstává uvězněno ještě 60 000 až 80 000 lidí.

Mnoho lidí ještě v sobotu zemřelo v důsledku nedostatku jídla, vody nebo zdravotní péče. Svědci hovořili i sebevraždách, vraždách a znásilňování v evakuačních centrech, v nichž vládly kruté podmínky, chaos a bezzákonnost.

USA požádaly o pomoc EU a NATO

Spojené státy v neděli oficiálně požádaly o naléhavou pomoc pro oběti hurikánu Katrina Evropskou unii a Severoatlantickou alianci. Evropskou unii požádal Washington o pokrývky, lékárničky s první pomocí, vodu a potraviny pro postižené, oznámila Evropská komise.

Komise také bude koordinovat pomoc od členských států EU a Británie jako předsednická země unie bude zprostředkovávat kontakty.

Rovněž Severoatlantická aliance oznámila, že od Washingtonu obdržela žádost o pomoc v podobě potravin. NATO koordinuje pomoc od svých členských států a do Washingtonu vyslalo svého důstojníka.

Další zahraniční pomoc, také z Česka

Spojené státy dostávají nabídky humanitární pomoci pro oběti hurikánu Katrina ze stále dalších zemí. V nejnovějším seznamu asi 50 dárcovských států, který dnes podle údajů amerického ministerstva zahraničí zveřejnila agentura AP, figurují také Česká republika a Slovensko.

Nejvyšší nabídky pomoci přicházejí z ropných států, například emirát Katar slíbil 100 miliónů dolarů. "V nynějších obtížných podmínkách ujišťuje lid a vláda státu Katar lid Spojených států svou plnou podporou a nabízí pomoc postiženým oblastem na jihu USA," cituje AP z katarské nabídky.

Oficiální seznam zemí nabízejících pomoc vede ministerstvo zahraničí USA, zásadně však nezveřejňuje výši nabídky ani zda byla přijata. Některé země nabízejí peníze, jiné třeba potraviny nebo materiální pomoc. Již v pátek americká vláda uvedla, že bude nabídky pomoci přijímat, ale činí tak jen proto, aby neurazila dárcovské státy.

"Doufám, že to Američanům připomene, že máme ve světě přátele a jsme členy jedné komunity," řekla k tomu ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Na nejnovějším seznamu zemí, které nabídly pomoc, figuruje tentokrát již i Česká republika, ačkoli v pátek ještě list Boston Globe ČR mezi dárci nezmiňoval. K zemím na seznamu patří nejen bohaté státy jako Německo, Kanada, Japonsko, Británie a Francie, ale také postkomunistické země jako Litva, Maďarsko a Slovensko, a v nemalém počtu i rozvojové státy považované spíše za chudé jako Salvador, Thajsko, Nikaragua, Srí Lanka, Paraguay a Mexiko.

Reklama

Související témata:

Související články

Vrtulníky už evakuují obyvatele New Orleansu

Zhruba 100 hodin po úderu ničivého hurikánu Katrina začala v sobotu konečně ve větším rozsahu evakuace tisíců lidí, uvězněných v New Orleansu. Jak oznámila...

Výběr článků

Načítám