Hlavní obsah

Končíme s útoky na radikály z Islámského státu, oznámili Kurdové

Turecký útok na Kurdy v severní Sýrii zastavil operace proti radikálům z teroristické organizace Islámský stát (IS), napsal ve čtvrtek server týdeníku Spiegel. Arabsko-kurdská koalice SDF se omezí pouze na obranu před bojovníky IS.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Tanky turecké armády na okraji města Akcakale.

Článek

„Zmrazili jsme všechny naše aktivity proti Islámskému státu,“ uvedl šéf syrských demokratických sil (SDF) Maslúm Abdí pro kurdský televizní kanál Ronahi a pokračoval: „V minulosti jsme upozornili, že se pro nás boj proti IS stane druhořadým, pokud na nás zaútočí Turecko.“

Na mnoha místech se podle jeho slov IS reorganizuje. Ve čtvrtek dokonce radikálové prostřednictvím služby Telegram oznámili, že osvobodili z jednoho tábora v Sýrii několik žen. „Jednotka vojáků chalífátu zaútočila na velitelství kurdských sil u města Rakka, osvobodila muslimky, které unesli kurdští bojovníci,“ píše se ve zprávě IS. Už v neděli se objevila zpráva, že se z jednoho tábora v Sýrii podařilo uprchnout 800 lidem, mezi nimiž byli příbuzní bojovníků IS.

Erdogan hodil Trumpův dopis do koše

Turecká invaze

Na severu Sýrie je nyní podle Abdího kolem 12 tisíc členů IS.

Turecko od 9. října útočí na pozice SDF na severu Sýrie s cílem vytlačit kurdské milice z pohraničí a zřídit na tomto území prostor pro bezpečný návrat syrských uprchlíků z tureckého území. Kurdové na severu Sýrie střeží zajaté bojovníky IS i jejich příbuzné v několika táborech a věznicích.

Abdí odmítl tvrzení Turecka, že se o zajaté bojovníky IS postará. „Tato možnost je pro nás nepřijatelná. O osudu bojovníků IS a jejich rodin rozhodneme my,“ řekl.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám