Hlavní obsah

Thatcherová byla posedlá návštěvami kadeřníka a oblíbila si Gorbačova

Politika a kadeřník byly dvě vášně bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové. Bez návštěvy kadeřníka vydržela maximálně tři dny, bez politiky ani den. Kromě toho si oblíbila Michaila Gorbačova, a to ještě předtím, než se stal sovětským vůdcem. Vyplývá to z dosud tajných dokumentů, které nyní po uplynutí 30 let zveřejnil britský Národní archiv.

Foto: ČTK/AP

Margaret Thatcherová s Michailem Gorbačovem na archivním snímku z prosince roku 1984 v Londýně.

Článek

Z dokumentů vyplývá, že například v roce 1984 Thatcherová zašla ke kadeřníkovi celkem 118krát. Během hospodářského fóra v Londýně si politička nechala "udělat hlavu" dokonce pět dní po sobě.

Skutečnou dovolenou si šéfka britské vlády z let 1979 až 1990 užít moc neuměla. Během téměř třítýdenního letního volna v Rakousku a ve Švýcarsku se setkávala s mnoha politiky, mimo jiné s tehdejším západoněmeckým kancléřem Helmutem Kohlem, a účastnila se oficiálních setkání a večeří. Ráno většinou pracovala. Jen jedno dopoledne měla klasický dovolenkový plán: plavání a odpočinek.

Mezi odtajněnými záznamy je také důvěrný telegram líčící neohlášenou návštěvu Gorbačova v Downing Street 10 v prosinci 1984. Když budoucí sovětský vůdce projížděl kolem, projevil prý přání podívat se na sídlo britských premiérů. Tajný agent, který ho v Londýně doprovázel, mu zajistil průchod až ke slavným vchodovým dveřím a policista strážící u nich ho pustil dovnitř.

Gorbačov v  Downing Street 10

"Policista je vpustil jen do vstupní haly. Odešli ještě dříve, než tam dorazil některý ze soukromých sekretářů. Údajně měli dobrou náladu," vylíčil odesílatel telegramu Thatcherové, která právě pobývala v Hong Kongu.

Gorbačovův zájem o Downing Street 10 podle dokumentů přiměl štáb Thatcherové k úvahám navrhnout premiérčině manželovi, zda by hosta z Moskvy neprovedl po reprezentačních místnostech. Ministerstvo zahraničí to ale nedoporučilo, a tak Denis Thatcher tuto nabídku nikdy nedostal.

Je přátelský a má určitý šarm a humor
Margaret Thatcherová o Michailu Gorbačovi

S Gorbačovem, který stanul v čele sovětského režimu v roce 1985, se Thatcherová setkala o rok dříve ve svém venkovském domě. Americkému prezidentovi Ronaldu Reaganovi poté líčila, jak je inteligentní a otevřený.

Související témata

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Margaret Thatcherová na snímku z roku 2010

"Je přátelský a má určitý šarm a humor. Pečlivě naslouchá, co jiní říkají. Mluví pohotově a na rozdíl od ubíjejícího zvyku sovětských vůdců se nedrží jen připravených proklamací. Docela jsem si ho oblíbila," svěřila se Reaganovi "Železná lady", která zemřela loni v 87 letech.

Reklama

Související články

Gorbačov: Měl jsem komunisty opustit dřív

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov lituje, že na jaře 1991 neopustil komunistickou stranu a už tehdy nezaložil vlastní reformní uskupení. Přiznal to...

Gorbačov se stydí za Putina

Sovětský vůdce Michail Gorbačov, který přispěl k pádu východního bloku, přišel zatím s nejtvrdší kritikou současného ruského premiéra Vladimira Putina. Řekl,...

Gorbačov při pádu Berlínské zdi tvrdě spal

Bývalý první a zároveň poslední sovětský prezident Michail Gorbačov při pádu Berlínské zdi tvrdě spal. O tom, co se v Německu stalo, se dozvěděl až ráno 10....

Zemřela Margaret Thatcherová

Ve věku nedožitých 88 let zemřela v pondělí bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Baronka proslulá přezdívkou Železná lady zemřela ráno po mrtvici,...

Výběr článků

Načítám