Hlavní obsah

Ženu odškodnili za zabití bratra ve válce drobnými

Soul

Pouhých 5000 wonů, tedy zhruba 77 korun, dostala od vlády žena v Jižní Koreji jako kompenzaci za zabití svého bratra v korejské válce v padesátých letech. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ve válce v Koreji zemřelo přes milión lidí.

Článek

Žena, jejíž jméno nebylo zveřejněno, měla dva roky, když byl její bratr v bojové akci zabit. O jeho existenci ale vůbec netušila, a to až do té doby, než jí o bratrovi pověděl soused. Matka tak neučinila, protože trpí demencí, napsala jihokorejská média.

Žena následně jménem rodiny požádala vládu o odškodnění. V dubnu dostala 5000 wonů (asi 77 korun). Odškodné se totiž stále určuje podle zákona přijatého během války z let 1950 až 1953.

Místní úřady jsou z toho v rozpacích. „Doufáme, že tento případ povede k utvoření systému adekvátních kompenzací rodin veteránů, které dodnes žijí v hluboké bolesti,“ uvedl výbor na ochranu občanských práv při úřadu prezidenta. Vláda již oznámila, že je třeba přijmout nový zákon.

V korejské válce, která skončila pouze příměřím, a tudíž dodnes de iure (podle práva) trvá, bylo zabito téměř 140 000 Jihokorejců. Až 130 000 dalších vojáků se dodnes pohřešuje. Celkem v konfliktu zahynulo více než milión lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám