Hlavní obsah

V Somálsku se ve velkém rozkrádá pomoc pro oběti hladomoru

Mogadišo

V Somálsku byly ukradeny tisíce pytlů s potravinovou pomocí pro oběti hladomoru, která se pak prodává na trzích v hlavním městě Mogadišu. Na základě svých zjištění to v úterý uvedla agentura AP.

Článek

Potravinovou pomoc v Somálsku potřebuje podle OSN více než 3,2 miliónu lidí, tedy asi polovina obyvatel. Světový program pro výživu (WFP) poprvé přiznal, že rozkrádání potravin už dva měsíce vyšetřuje.

AP tvrdí, že na trzích v Mogadišu se prodávají hromady pytlů s razítky WFP, americké agentury pro rozvojovou pomoc USAID a japonské vlády. Na nejméně osmi místech se pomoc - kukuřice, obilniny nebo speciální burákové máslo pro hladovějící děti - prý prodávala ve velkém; vidět byla však i v řadě menších obchodů.

Podle nejmenovaného mogadišského činitele obchodníci rozkradou možná až polovinu pomoci. Žně prý nastaly především v poslední době, kdy pomoc do metropole začala proudit ve větší míře a prakticky bez kontroly. Osm obchodníků pak uvedlo, že jídlo koupili od muže, kterého ze zpronevěry pomoci vinila již loňská zpráva OSN.

Ani poté, co se pomoc dostane k potřebným, si jí Somálci nemohou být jisti. Například rodiny ve vládním táboře Badbado uvedly, že když si je novináři s přidělenou pomocí vyfotili, potraviny musely vrátit.

Východoafrické Somálsko a další země takzvaného Afrického rohu sužuje nejhorší sucho za posledních 60 let.
V Somálsku již dvacet let chybí fungující vláda a radikální islamisté hlásící se k teroristické síti Al-Káida brání dodávkám potravin do jižních oblastí, které jsou nejhůře postiženy hladem.
Kvůli přesunům velkého množství lidí a špatným hygienickým podmínkám Východoafričany podle mezinárodních organizací ohrožuje také cholera.

Reklama

Související články

OSN vyhlásí v Somálsku hladomor

V suchem nejhůře postižených regionech v Somálsku panuje hladomor. Britskému listu The Daily Telegraph to řekli dva vysoce postavení představitelé OSN....

Výběr článků

Načítám