Hlavní obsah

V Pákistánu oběsili odsouzeného, který měl vraždit v patnácti letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

V Pákistánu v úterý oběsili Ansara Ikbala odsouzeného za vraždu. Muž přitom tvrdil, že se zločinu nedopustil, a že mu bylo patnáct let, když ho zatkli. S odvoláním na organizace na ochranu lidských práv to uvedly agentura Reuters a server International Business Times.

Foto: Reuters

Bratr Ansara Ikbala v sanitce, která převezla tělo popraveného.

Článek

Muže oběsili ve věznici Sargodha v provincii Paňdžáb na severovýchodě země. Jeho tělo pak úřady předaly příbuzným.

Soud nepřezkoumal ani Ikbalův rodný list a školní záznamy, z nichž plynulo, že v době spáchání činu mu bylo čtrnáct nebo patnáct let. Úřady ale žádost o zrušení trestu smrti odmítly s tím, že rodina předložila dokumenty příliš pozdě.

Ještě v pondělí zástupci organizace na ochranu lidských práv Reprieve žádaly pákistánské úřady o zrušení popravy s poukazem na nízký věk odsouzeného v době spáchání činu. Pákistánské zákony nedovolují vykonat trest smrti u zatčených ve věku nižším než 15 let.

Policie Ikbala zatkla před 16 lety za údajnou vraždu souseda kvůli sporu na kriketovém zápasu. Rodina uvedla, že byl odsouzen, protože si nemohla dovolit zaplatit lepšího právníka. Pákistánský soudní systém je prolezlý korupcí a také policisté si běžně říkají o úplatky.

Ikbalova poprava je dalším sporným případem, kdy byl oběšen člověk, který měl spáchat zločin jako mladistvý. Od loňského prosince, kdy premiér Naváz Šaríf zrušil moratorium na výkon trestu smrti, už bylo v Pákistánu popraveno nejméně 240 lidí. Většina ale neměla nic společného s islámskými radikály, i když moratorium zavedené v roce 2008 bylo odvoláno po loňském masakru ve škole v Péšávaru. Tálibán tam povraždil přes 150 lidí, z toho 134 žáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám